婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

c6個阿媽..開頭收錯料..以爲我生左個仔...係元朗走出QE去醫院幫我找數..買對金厄仔俾bb~~
點知當聽到話係女..當堂咩表情都無曬..
滿月果陣...一對手厄變左一隻....收埋一隻...
之後...衫都無買過套俾阿女~~
聽到D親戚話生左個孫...成日叫我追多個..
追個仔...
生完阿女! 有時候叫佢幫湊下..左推右推..
又話湊乜湊...又話女唔值錢..
係佢D觀點...仔就金波羅...女就賤過地底泥...
X你老母~~~~~ 你唔棱係女人?...
你阿媽生你唔係女人?....
追追追..追佢老味...依家聽到佢把聲都煩.
索性同佢玩斷6親...你唔搵我..我唔搵你..
話知佢死..

子爵府

原文章由 JennyKwok 於 08-10-14 09:09 發表
我奶奶雖然唔係潮州人, 但佢好重男輕女架, 佢生左3個女, 第四個先係仔(我老公), 咩都同我老公包辦晒, 就算宜家我老公成40歲人, 衫褲襪及日常用品都係我99負責晒!! 在我懷有身孕時, 佢成日抱著好高期望以為我懷的是男 ...

你想你99同你講咩... ...老人家失望仲會有, 佢肯講話仔女無所謂已經好好咖喇...

男爵府

未必既, 我公公都係潮州人, 佢係錢留多少少俾仔, 但係女都好鍚架, 我媽咪可能又係拉女, 我公公勁鍚佢, 連帶我都鍚埋, 咁多個孫, 除左我舅父個仔之外(唯一男孫), 佢最鍚我!

男爵府

原文章由 060905 於 08-10-14 13:05 發表
未必既, 我公公都係潮州人, 佢係錢留多少少俾仔, 但係女都好鍚架, 我媽咪可能又係拉女, 我公公勁鍚佢, 連帶我都鍚埋, 咁多個孫, 除左我舅父個仔之外(唯一男孫), 佢最鍚我! ...

62唔同ge~~99就一定恨孫恨到出曬面~~

侯爵府

潮州人係好重男輕女架!好似我姑奶講,以前細個佢打爛隻碗只會比人鬧,唔會有人關心佢有冇整親,但相反我老公打爛隻碗係唔會比人鬧,只會走埋去睇下佢有冇整親。

就算而家老公親戚請食飯,就每次都會叫埋我同老公,但未必會請姑奶。

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

其實唔一定係潮州人先重男輕女既,好似我家族係客家人,家中長輩都係錫仔多d
無奈我媽,伯娘都係生女比較多,都冇法..一定要追到仔囉,一定要有仔分地麻,我太公同亞爺錫到我細佬燶架 ...到我爸爸個輩已經冇咁重男輕女,佢反而最錫我呢個大女,媽咪就最錫細佬;到而家我生左一仔一女,我爸又係好錫乖巧既孫女,我媽又係好錫我個細仔,其實都幾公平

[ 本文章最後由 均均媽 於 08-10-15 09:20 編輯 ]

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔係...潮州人唔一定係重男輕女....

我家係潮州人,我老豆係大仔,我係老豆個大女.....

我老豆同麻麻都不知幾錫我.....

仲錫我多過細佬......

我唸同個人性格同價值觀有關!

男爵府

我62 99唔係潮州人,係福建人,但都係重男輕女。好彩我係生左個仔,不過就算係生女,我都唔會理佢。

男爵府

初初3個月果時話7成係女,之後同99講佢個面口唔多好睇,之後5個月照左係女,c6打比99同佢講係女,話如果老豆唔like唔好叫我地返去食飯。有次飲茶,我62同我老公講叫佢生多個仔,我心諗都重都未生,你已經叫我生個仔,下一個是否真係仔如果女我係唔係要生到仔為至? 有能力我都想生多個,仔女都無所謂。不過我唔like 我62講要生仔囉。

首頁

尾頁

跳至