1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:manxwai 的帖子

有時電視開著左到我小朋友食飯時間未熄,我喺佢面前話食飯唔睇電視架, 就熄左佢,佢都好願意俾我熄(當然唔係播緊啲佢好鍾意ge片)。
有時你要定一啲規矩,由細培養要守規矩,食飯都一樣,首先大人都要守左規矩先。
小朋友有時胃口唔好有時出牙唔舒服唔想食,睇住電視分左心,有啲就變左唔覺唔覺咪食晒囉,但有啲反而分心望到呆左就食唔到飯。
想問你小朋友識自己用餐具食飯未? 如果未,但睇住電視,點識自己用餐具自己食,都要望住黎筆送架? 咁你就預左餵到佢好大先得。
其實係睇大人底線,如果你想佢快啲有自理能力自己食飯,就要有限制,相反,你只想佢輕輕鬆鬆食多d食晒,唔介意其他野,就自己決定俾唔俾。
不過我自己覺得,佢始終唔係享受緊食物,只係享受緊電視,再大啲,可能會引起更多偏食或者食飯行為問題。

大宅

回覆:laulau1120 的帖子

佢未識用餐具呀⋯⋯ 不過佢都要拎著隻匙先肯食飯,食食下就要落地行下,佢含住啖飯行要玩,食完啖飯又返嚟畀你餵

之後就冇耐性,睇靠電視分心,餵左食左都唔覺

我初初都好唔贊成,但佢真係唔食,又唔會叫肚餓喎,想餓下佢都唔得,所以先冇辦法囉

別墅

回覆:s7824 的帖子

仲要落地行住兼睇埋電視,其實都幾難返轉頭呀!我唔會俾小朋友落地食飯架。以前未識行,有家人喺佢爬過黎就想餵佢食野,我好堅持一定要喺highchair先可以食野。
其實我諗好多人都知食飯應該要點,但為左小朋友肯食多啲就放棄左原則。最好梗係堅持返良好食飯習慣,但我都明有時做唔到就好難返轉頭,仲要俾bb head返住....

大宅

引用:仲要落地行住兼睇埋電視,其實都幾難返轉頭

原帖由 laulau1120 於 16-04-13 發表
仲要落地行住兼睇埋電視,其實都幾難返轉頭呀!我唔會俾小朋友落地食飯架。以前未識行,有家人喺佢爬過黎就 ...
好認同。我屋企冇電視,亦唔會播片俾小朋友睇,始終對眼睛腦部傷害很大。 佢唔食,我就由佢,但佢一定要喺highchair 食,落左地就冇得食。 我係working mama,我女一歲自己食飯。 始終有啲底線一定要守

大宅

carol0521 發表於 16-4-13 23:22
好認同。我屋企冇電視,亦唔會播片俾小朋友睇,始終對眼睛腦部傷害很大。 佢唔食,我就由佢,但佢一定要喺h ...
點樣可以一歲就識自己食飯咁西厲,可唔可以教下我點train佢..我果個次次俾隻匙佢,佢就攞黎玩.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:14 個月大要電視撈食

我個B一開始食野好乖,但由11個月開始要玩玩具,依家13個月,成日一路餵一路扭,我開始由粥仔變大人食物,食飯團,麵,瓜菜肉一舊舊咁食,最多煮淋d,俾佢自己食,佢未識用餐具,直接用手。雖然都會扭下,但注意力多集中在食物上,吾再扭玩具。

別墅

引用:Quote:carol0521 發表於 16-4-13 23:22 好

原帖由 leung_fatfat 於 16-04-14 發表
點樣可以一歲就識自己食飯咁西厲,可唔可以教下我點train佢..我果個次次俾隻匙佢,佢就攞黎玩.
...
一歲自己食一餐真係好叻 ,不過其實人人發展唔同呀,我小朋友一歲先識用手放野入口食,17個月左右自己用匙羹食到一餐,不過有時淨係揀送食,我就忍唔住出手餵下佢食飯。
我諗大前提都應該係先train好有良好食飯習慣,同埋俾多啲機會佢嘗試,再加埋有好用ge餐具。
(我係買左Edison匙羹佢先可以成功用到餐具食一餐)

大宅

引用:Quote:原帖由 leung_fatfat 於 16-04-14 發

原帖由 laulau1120 於 16-04-14 發表
一歲自己食一餐真係好叻 ,不過其實人人發展唔同呀,我小朋友一歲先識用手放野入口食,17個月左右自己用匙 ...
我果個佢會好奇成日裝我碗飯,或者想攞支匙,但當我俾1 set佢時佢又會無乜興趣,好快就thing走晒

大宅

引用:Quote:carol0521 發表於 16-4-13 23:22 好

原帖由 leung_fatfat 於 16-04-14 發表
...
每個小朋友的發展唔一樣,但有人講過貪吃的小朋友會容易學識自己食飯。 我女就係好貪吃的小朋友 我冇特別train佢的方法,亦冇用特別的餐具,只係一開始時,我覺得佢對匙羹有興趣就俾佢搞,亦嘗試教佢點‘不’,慢慢地佢就學識左。 最緊要你唔好怕麻煩,唔俾佢試,加油!!

首頁

尾頁

跳至