夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢d係你地兩個大人既事, 一段婚姻出現左問題, 一定要冷靜處理, 別讓小朋友為了你們的事而擔心, 現在你的心情一定很傷心難過, 找個信任的人傾傾, 不要胡思亂想, 要堅強面對, 相信這裡有很多人會支持你的

洋房

樓主妳要記主一樣嘢(呢個世界無話無咗邊個係唔得),社工一定會幫到妳嫁,我地會100%支持妳(加油...)

大宅

老公話我知佢約左社工,睇下有咩意見,我想問下大家,如果佢同社工講好想分開,d社工會唔會讚成,我覺得佢好似想搵人支持佢個諗法.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 twobbma 於 08-10-9 17:42 發表
老公話我知佢約左社工,睇下有咩意見,我想問下大家,如果佢同社工講好想分開,d社工會唔會讚成,我覺得佢好似想搵人支持佢個諗法.

一個人變心, 要走, 邊個都留唔住架喇,
我知你現在一定好無助同難過, 但無論結果系点, 都要挺住, 因為你仲小朋友, 佢地先系你精神支柱, 世上冇話冇左邊個唔得lor, 女人都要自強丫..

公爵府

原文章由 twobbma 於 08-10-9 17:42 發表

一個願意向社工救助的男人是不會太壞的。婚姻觸礁,不是簡單的對錯問題。佢願意見社工絶對係好事,而社工好少會幚受助人做決定的。佢地多數是會引導受助人睇清狀況和自己的真正問題。你同佢一齊去見社工啦,雖然未必一定可以救到你的婚姻,但絶對可以比你了解更多,對你以後的路絶對有好大的幚助!加油呀!

水晶宮

點解你會咁覺得呢 ? 如果佢要離開跟本唔需要其他人支持 (個第三者除外).
天空之城, 快樂之地

大宅

原文章由 PCCW2319 於 08-10-9 19:07 發表

點解你會咁覺得呢 ? 如果佢要離開跟本唔需要其他人支持 (個第三者除外).

我都唔知佢想點,人在但個心就唔係度,話分但又好似唔捨得,話見社工但又話打定輸數冇架啦,當然我真係唔想行到要分開,但見佢甘辛苦我又諗不如自己放手啦,比人地開心!

複式洋房

加油呀!
記住你有好多姊姊妹妹支持!!!

水晶宮

原文章由 twobbma 於 08-10-9 19:38 發表

我都唔知佢想點,人在但個心就唔係度,話分但又好似唔捨得,話見社工但又話打定輸數冇架啦,當然我真係唔想行到要分開,但見佢甘辛苦我又諗不如自己放手啦,比人地開心! ...

如果你覺得佢話分但又好似唔捨得............咁你咪趁呢段時間, 呢個機會, 比佢/大家同社會講出大家問題所在, 而你又改善佢對你既不滿, 去盡力維持/挽救呢段分婚囉.

努力呀 !
天空之城, 快樂之地

公爵府

原文章由 twobbma 於 08-10-9 19:38 發表

我都唔知佢想點,人在但個心就唔係度,話分但又好似唔捨得,話見社工但又話打定輸數冇架啦,當然我真係唔想行到要分開,但見佢甘辛苦我又諗不如自己放手啦,比人地開心! ...

其實咁樣即代表佢正在掙扎,見下社工會好d架!

洋房

願你面前有一段充滿美好將來的路等你走進去
神會保守你!!
幸福不是哀求回來的,哀求回來的不是愛情!

男爵府

其實你老公肯見社工係一件好事,因為你可以知道佢想點.樓主要堅強d面對,加油!我地大家都會支持你!

大宅

見社工當然係一个好途徑去解決双方存在既問題,但當一个人有離意係好難改变佢既想法!我想同妳分享我而家都有社工跟進,佢地立場中立,唔会say yes or no,只会跟妳倆decision已去揾一个最好方法去solve the problem,如果有細路就会希望妳地用一个最好方法交待同將來生活安排.通常係先分開見跟住先一齊,不過妳唔好寄望可以知道好多妳老公既感受想法,因為社工話係私穩問題!

民房

Hi , 見到你的case 同我的很相似. 我都希望你堅強面對. 他若有離意且已有另一半, 你不如放手. 因為再拖拉只會對你有更深的傷害.

大宅

原文章由 twobbma 於 08-10-7 17:13 發表
老公話鍾意左第二個,想同我分開,我係full-time mom,唔想小朋友受傷冇左個family,但人地都開到聲,我都要求過比多次機會,但佢真係好想分,我好無奈!

其實佢咁堅持, 而且咁清潔話佢你聽佢鍾意左第二個, 免強留住佢都無用啦, 我係個種只要你清楚話佢我知你鍾意左第二個既話, 我一定會離開既人, 當然真係好無奈, 但係佢已經決定左, 亦都留唔住, 你都係好好習慣一下自己同2個小朋友生活既日子啦!開頭一定好難捱, 但係你都要為自己而活的!加油!

大宅

其實我都不鼓勵你再和他一齊,忍得一時,忍唔到一世...
樂觀d去面對!加油呀!我地都會支持你的。

複式洋房

撐你!

伯爵府

原文章由 mrsdoh 於 08-10-7 23:18 發表
點解男人總有無數藉口去支持自己越軌的行為.
樓主, 錯不在你. 堅強

加 油 呀,樓主.

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 twobbma 於 08-10-7 17:13 發表
老公話鍾意左第二個,想同我分開,我係full-time mom,唔想小朋友受傷冇左個family,但人地都開到聲,我都要求過比多次機會,但佢真係好想分,我好無奈!

你係full-time mum, 咁日後嘅生活點呀? mouth:

子爵府

其實佢肯直接同你去解決都係好事,佢已經有第三者,你會忍氣吞聲比佢繼續攪婚外情嗎?事情總要解決,早一日解決,便可早一點復原.

首頁

尾頁

跳至