婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章

我奶奶本來就係地獄㕑神,佢個寶貝仔話扭到隻腳要食啲花膠來補番。佢就立即老點佢個鐘點買好花膠再發埋俾個仔,然後係咁老點我點整點整。大佬,我一聽就知你個仔唔鍾意呢種煮法。算!你咁有心,我照你煮法整。只不過我用細隻嘅膠來煲湯,佢通過佢個仔來話我唔識煲湯。

我真係唔識喎,我無工人,成屋家務一腳錫,要照顧個歲幾嘅小朋友,我無時間,無心機,無天份,無耐性去煲任何野,唔該你唔好買任何野上來,我屋企細無地方擺咁多野。

男爵府

回覆:奶奶,我唔識煲湯架!

佢都唔識仲教人,人地有乜可能煲到出黎

翡翠宮

既然唔識煲,下次就等佢自己嚟煲囖

水晶宮

你奶奶都系心痛你老公遮,唔好咁上心啦

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:佢都唔識仲教人,人地有乜可能煲到出黎 +

原帖由 子皓媽媽 於 16-04-10 發表
佢只係聽人地講,點整,講一次我聽,要我做返出來。

但係佢好不「薛」咁話我唔識煲喎。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:佢都唔識仲教人,人地有乜可能煲到出黎 +

原帖由 子皓媽媽 於 16-04-10 發表
Well,我係煲到架,因為我媽教我。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:既然唔識煲,下次就等佢自己嚟煲囖

原帖由 wahiuma 於 16-04-10 發表
既然唔識煲,下次就等佢自己嚟煲囖
佢唔煲架,真正唔識煲湯個個係佢。佢煲啲湯比我啲洗煲水仲稀。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:你奶奶都系心痛你老公遮,唔好咁上心啦

原帖由 dinosaurmum 於 16-04-10 發表
你奶奶都系心痛你老公遮,唔好咁上心啦
佢心痛煲,不是叫我煲。我都心痛個仔,我都係唔煲湯,留返啲時間湊我個仔。

男爵府

你奶奶叫鐘點買咗花膠, 但你用咗細花膠煲? 咁奶奶買個d係細花膠?
花膠既然已經發好, 加點肉或雞放落煲裡都唔洗15分鐘, 之後轉細火,
有幾浪費時間? 況且你自己都可以補下, 有乜問題?

cchwin    發表於 16-4-11 11:20
Miulo    發表於 16-4-11 10:22

公爵府

真奇怪!買埋俾你煲又唔鍾意。如果買去你屋企煲,你實唔歡迎,佢煲咗叫你哋去飲,你實唔想去,煲咗拎俾你,你可能又話無誠意,總之做乜你都有話説啦!最錯嘅因為佢係99!

公爵府

littleyan 發表於 16-4-11 09:57
你奶奶叫鐘點買咗花膠, 但你用咗細花膠煲? 咁奶奶買個d係細花膠?
花膠既然已經發好, 加點肉或雞放落煲裡都 ...

最大問題因為係99買,叫佢煲!

珍珠宮

回覆:奶奶,我唔識煲湯架!

佢整親腳果個仔係咪你老公?

琥珀宮

回覆樓主:

其實公道d講句,冇人鍾意比人點,加上一家一主,我都同我阿媽講佢煲左我就過黎飲,唔好叫我攞返去,拖住個仔上車落車都要拖實,邊得閒顧住煲湯,又重到死,就算99比咩涼茶湯生果好鬼重嘅野我攞,我都話攞唔到,佢鍾意諗咩由得佢,但心裏係多謝佢嘅

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:你奶奶叫鐘點買咗花膠,+但你用咗細花膠煲?+

原帖由 littleyan 於 16-04-11 發表
花膠既然已經發好, 加點肉或雞放落煲裡都 ...
佢有指定方法煲,唔係十五分鐘搞掂,我已經照做,佢有買大隻少少同細隻嘅花膠。

我唔係嫌煲麻煩,係佢屈我唔識煲。

同埋,我個仔得個歲幾,周圍向上爬,我有時真係去厠所都無時間,唔係十五鐘同辛唔辛苦個問題,係我真係分身乏術,佢仲要expect 我第二日即要煲俾佢仔食。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:真奇怪!買埋俾你煲又唔鍾意。如果買去你屋

原帖由 Miulo 於 16-04-11 發表
真奇怪!買埋俾你煲又唔鍾意。如果買去你屋企煲,你實唔歡迎,佢煲咗叫你哋去飲,你實唔想去,煲咗拎俾你, ...
傻啦,佢俾佢仔食,我無鐘唔鐘意。個重點係佢屈我唔講識煲。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:+本帖最後由+Miulo+於+16-4-11+10:25+編輯+

原帖由 Miulo 於 16-04-11 發表
唔係,最大問題係佢屈我唔識煲。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:佢整親腳果個仔係咪你老公?+

原帖由 Lovelovebear 於 16-04-11 發表
佢整親腳果個仔係咪你老公?
係,不過,我個重點係佢屈我唔識煲。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:其實公道d講句,冇人鍾意比人點,加上一家

原帖由 mandy952 於 16-04-11 發表
其實公道d講句,冇人鍾意比人點,加上一家一主,我都同我阿媽講佢煲左我就過黎飲,唔好叫我攞返去,拖住個 ...
That is,佢唔識煲點我都算,煲完仲要話我唔識煲,我應該點做?

琥珀宮

hhz 發表於 16-4-11 12:42
係,不過,我個重點係佢屈我唔識煲。

又唔需太介意,反正又唔係同佢住,我同c6結婚後99都驚個仔冇飯食,冇湯飲,佢驚未由佢驚,反正佢得閒煲亦由得佢煲埋我嗰份。唔需要太介懷人地點諗你

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:hhz+發表於+16-4-11+12:42+係,不過

原帖由 mandy952 於 16-04-11 發表
又唔需太介意,反正又唔係同佢住,我同c6結婚後99都驚個仔冇飯食,冇湯飲,佢驚未由佢驚,反正佢得閒煲亦 ...
我呻完無乜野,thx jm.不過我奶奶煮野好難食,連佢個仔都唔食架。

就算好食,我都唔介意佢煮唔煮俾我食,因為,我想食咩,我自己會諗辦法。

首頁

尾頁

跳至