婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我奶奶要係鐘意玩指揮架喎~~~~齋講唔做~~之後仲要話你做得唔好~~~

見親都話我應該點點點~~~好正常咁答佢~~~有呀~~有煲湯有煲涼茶呀~~~

就要話我煲果d唔係湯唔係涼茶喎~~~話要煲指定既濃湯(但我老公係唔鐘意飲濃湯~~)

涼茶又話要去藥房執果d~~~我答佢我就係係佢講果間買料返黎煲架囉~~~竟然可以即時轉口~~話人地藥房煲果d先足料~~~我煲果d唔足料喎~~~

佢冇飲過亦冇見過我煲~~~咁何來佢又知唔足料呢~~~

但我奶奶係唔會煲俾我老公飲既~~~頂多一年只會新年時煲一次~~花膠魚次鮑魚冬菇雞湯~~果煲野得個貴字(成六七千蚊料架喎)~~同傑字~~~好似飲汁咁~~~一碗可以加兩碗水落去開成三碗~~~先係普通老火湯既味~~~

大宅

hhz 發表於 16-4-10 22:55
Well,我係煲到架,因為我媽教我。

其實你話你係煲到,因為你媽有教你點煲,咁點解唔用自己方法煲俾你老公飲?嗰個話晒都係你老公,煲個靚湯俾你受咗傷嘅老公,都好應該,亦唔過份,唔好剩係掛住嗰仔,你嗰仔歲幾,佢應該仲需要瞓午覺,咁你咪係你個仔瞓午覺時去煲個湯俾你老公,花膠湯係滋潤湯,大人小朋友都啱飲,點解好好咁煲嗰湯一家飲呢?

唔好因為你99買D花膠俾你,覺得點你去煲湯,一句唔like俾人點,就連老公都唔理先得

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:我奶奶要係鐘意玩指揮架喎~~~~齋講唔做~~之

原帖由 美菲絲 於 16-04-11 發表
我奶奶要係鐘意玩指揮架喎~~~~齋講唔做~~之後仲要話你做得唔好~~~

見親都話我應該點點點~~~好正常咁答佢~~ ...
你奶奶都好古怪,你奶奶啲湯嘅濃度同我奶奶個啲加埋再除一半應該啱啱好。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:hhz+發表於+16-4-10+22:55+Well,我係

原帖由 cchwin 於 16-04-11 發表
其實你話你係煲到,因為你媽有教你點煲,咁點解唔用自己方法煲俾你老公飲?嗰個話晒都係你老公,煲個靚湯 ...
你又誤會啦,我有用自己方法煲,我奶奶不滿,再要我按佢方法煲,煲完再話我唔識煲。

你有心,我老公好返啦,食唔食花膠都得。佢比較鍾意我係佢放假煲湯,因為佢可以幫手睇住個仔。

我多謝我奶奶買花膠,不過我無叫過佢買架,我係好嬲,佢見都無見過煲湯就話我唔識煲。

美菲絲    發表於 16-4-11 17:02

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:hhz+發表於+16-4-10+22:55+Well,我係

原帖由 cchwin 於 16-04-11 發表
其實你話你係煲到,因為你媽有教你點煲,咁點解唔用自己方法煲俾你老公飲?嗰個話晒都係你老公,煲個靚湯 ...
Um.....啲花膠係買俾佢個仔、唔係俾我,因為我係唔多好花膠。

子爵府

hhz 發表於 16-4-11 16:46
你奶奶都好古怪,你奶奶啲湯嘅濃度同我奶奶個啲加埋再除一半應該啱啱好。

...
我奶奶覺得自己買既就係好~~~有時佢講d價錢出黎~~~根本就係買貴左~~~你話佢知貴左~~佢仲要話你唔識野~~你果d係假野黎~~~
只要佢將所有貴野放晒落去一齊整就係好~~~好唔好味唔重要~~~

翡翠宮

hhz 發表於 16-4-10 22:57
佢唔煲架,真正唔識煲湯個個係佢。佢煲啲湯比我啲洗煲水仲稀。

仲以為你99好犀利添,原來都係一個唔識煲湯嘅,講就叻

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:hhz+發表於+16-4-11+16:46+你奶奶都

我奶奶覺得自己買既就係好~~~有時佢講d價錢出黎~~~根本就係買貴左~~~你話佢知貴左~~佢仲要話你唔識野~~你果 ...
我奶奶同你奶奶要認識下。我奶奶都好捨得洗錢,不過煲湯煮餸就會有古怪事情發生。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:hhz+發表於+16-4-10+22:57+佢唔煲架

原帖由 wahiuma 於 16-04-11 發表
仲以為你99好犀利添,原來都係一個唔識煲湯嘅,講就叻
係呀,試過一次稀到佢個仔唔飲,佢為左清左啲湯,逼我飲左三大碗。(當時覺得佢一番好意,唔好意思推,搞到佢傷心)

諗返起都猶有餘悸。

子爵府

hhz 發表於 16-4-11 17:48
我奶奶同你奶奶要認識下。我奶奶都好捨得洗錢,不過煲湯煮餸就會有古怪事情發生。

...
我奶奶捨得洗既~~~只係限於用係佢鐘意既人同事~~~~
佢試過叫我買外賣俾佢食~~~燒味飯加咸蛋~~~買完返黎問我幾錢(唔係講緊想俾返錢我~~只係要知價錢)~~

咁我好自然咪答佢~~廿幾蚊~~~

佢問我~~~乜唔係十九蚊既咩(我係去佢指定果間買)~~~

我話~~原本係~~~但你要咸蛋麻~~咪加左幾蚊(唔記得左3蚊定4蚊)~~~

佢即時黎料話我~~~唔係下話~~加隻咸蛋要幾蚊~~~自己買都唔洗啦~~~babababa刪去幾面字一路食一路哦(我又唔知佢點唔洗法~~就咁去糧油舖買都要3蚊一隻啦~~人地依家仲煮埋俾你)

大姐呀~~~你想食咪買俾你食囉~~~又唔洗你俾~~你又唔係食唔起~~~我又唔係俾唔起~~~咁都有得講話我買得貴~~~~

咁係咪我應該厭貴~~~唔買俾佢食~~~咁先做得岩呢???~~~到時實週圍同人講話我為左幾蚊唔俾佢食啦~~~~

公爵府

hhz 發表於 16-4-11 12:41
唔係,最大問題係佢屈我唔識煲。
你話99屈你唔識煲,咁你99無飲過你煲湯,亦見唔到,你識唔識煲呢個問題,應該問你C6點傳話俾99囉,唔係你99又點知你唔識煲,話99屈你,不如話你C6有冇亂講仲好啦!我覺得問題在你C6!其實你99話你唔識煲湯,有什麽大不了呢!

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:hhz+發表於+16-4-11+12:41+唔係,最

原帖由 Miulo 於 16-04-11 發表
你話99屈你唔識煲,咁你99無飲過你煲湯,亦見唔到,你識唔識煲呢個問題,應該問你C6點傳話俾99囉,唔係你99 ...
我死佬無講大話,我都已經鬧左佢,佢都唔醒水。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:hhz+發表於+16-4-11+12:41+唔係,最

原帖由 Miulo 於 16-04-11 發表
你話99屈你唔識煲,咁你99無飲過你煲湯,亦見唔到,你識唔識煲呢個問題,應該問你C6點傳話俾99囉,唔係你99 ...
我俾左個post我死佬睇,佢問你係唔係人奶奶,未請教?

子爵府

Miulo 發表於 16-4-11 20:56
咁未必啦~~~睇下樓主奶奶係乜人啦~~~~
我奶奶就係冇人講~~佢冇見過~~冇飲過~~~都可以話你唔識既人黎~~~

如果問佢係邊個講~~你點知~~~佢就唔出聲~~~但依然會照佢自己諗既繼續週圍同人講~~~

我就冇因為依d野發過佢爛炸~~~但有人發過~~而奶奶既答案係發返佢轉頭~~~話講兩句都唔得呀~~你識唔同我講(當然係講左冇用啦)~~你咁叻識咁多唔出開餐廳(識就代表可以開餐廳)~~再爆落去既結局就係拍台話我懶得同你再講~~然後行左去~~~

依d事係我夫家無限loop~~~所以loop loop下依家巳經冇人再理奶奶講乜~~唔夠兩句就借d易行左去~~~而奶奶就繼續週圍唱~~~所有親戚朋友咪聽奶奶講覺得成家都衰到無人有~~頭家冇左佢死得~~~

有d親戚朋友會走黎同我地講~~你呀媽/奶奶話你地乜乜乜~~你地應該點點點~~唔好要奶奶擔心你地啦~~~我地都好無奈~~~

子爵府

hhz 發表於 16-4-11 21:23
我俾左個post我死佬睇,佢問你係唔係人奶奶,未請教?
咁正常人都唔會無中生有~~~自己冇見到就亂講亂屈既~~~我未識我奶奶之前~~除左係公司人事斗爭見過之外~~~平常生活真係冇見過~~
Miulo會諗係咪你老公講俾奶奶知都唔出奇~~~

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:Miulo+發表於+16-4-11+20:56+你話99

咁未必啦~~~睇下樓主奶奶係乜人啦~~~~
我奶奶就係冇人講~~佢冇見過~~冇飲過~~~都可以話你唔識既人黎~~~
其實我奶奶真係base on 有限info話我,我死佬見佢問過我地煲左未,就話佢聽煲左,佢就問我地落邊種花膠,死佬答細個隻,佢就即時話我唔識煲。嗱,我無刻薄我死佬架,奶奶本來叫落三隻花膠,我落足三倍。我自己唔好花膠,所以俾死佬食晒架。

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:hhz+發表於+16-4-11+21:23+我俾左個p

咁正常人都唔會無中生有~~~自己冇見到就亂講亂屈既~~~我未識我奶奶之前~~除左係公司人事斗爭見過之外~~~平 ...
我見死佬問得有趣,我又問下姐。大家傾下閒計姐。我呢到鬧完就無事啦,上得來post,預左咩人都有,咩回覆都有。只不過,一擔心機煲完湯,一野俾人亂踩,仲要俾個唔識煲湯的人踩,覺得嬲,好正常姐。

咁嬲完就算架啦,至多下次堅拒佢再發花膠,我會自己搞。

大宅

育兒性格勳章

佢都係好心者

子爵府

hhz 發表於 16-4-11 23:36
其實我奶奶真係base on 有限info話我,我死佬見佢問過我地煲左未,就話佢聽煲左,佢就問我地落邊種花膠,死 ...
咁都算有d info~~~我奶奶係連小小都冇就話左先~~~然後仲要追住黎話~~~
我地又唔同住~~我有冇煮飯煲湯佢睇唔到~~佢又冇問過我老公~~~

即係冇情情會話我應該要煲涼茶俾我老公飲~~~
我答有煲呀~~佢就好似聽唔到咁開始教我要去邊買野煲~~~(都只係講緊我屋企樓下間藥材舖~~包好果d咪法濕茶/五花茶咁)
我再答佢~~~我就係去你講既地方買野黎煲~~~
佢忽然又會轉話~~~你煲果d唔係涼茶~~要藥材舖煲好一支支賣果d先足料~~(嘩~~失憶咩~~你岩岩先教我去樓下落藥材舖買返黎煲~~依家話人地包野唔足料~~但又叫我買佢煲好果d)

到依家佢黎親都會去買支涼茶上黎~~~然後同我地講~~你地冇涼茶飲~~我專登買上黎~~~你地應該去買多d黎飲啦~~babababa講唔停口~~~

有時我老公唔會即刻飲~~~咪放入雪櫃話天日先飲囉~~~但到第二晚返到黎時~~~一係就奶奶自己飲左~~~一係就佢走左仲帶埋支涼茶走~~~

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:佢都係好心者

原帖由 daisy999 於 16-04-12 發表
佢都係好心者
I really thanks for her 花膠 and I did thx her in person. But does it mean she can say anything just because she bought it?

If so, I can do the same with triple amount, so I can say mean words and not respect her?

首頁

尾頁

跳至