親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下點由京都四条烏丸坐車去神戶?車資幾錢? 有無PASS可以買?唔該!

中午先去神戶館食和牛, 再去面包超人館, 再行神戶港馬賽克廣場

[img align=left]http://home.pchome.com.tw/good/fang600213/bmp/bmp-h/6-16.gif[/img]

禁止訪問

別墅

回覆:Cindyandy 的帖子

如果是我,就一定是「阪急」啦!

大宅

回覆 tigerz 的帖子

有人教我咁坐OK嗎?

搭乘JR鐵路搭阪急京都/神戶線的特急列車,從神戶中部的烏丸站出發,抵達神戶中部的三宮站

[img align=left]http://home.pchome.com.tw/good/fang600213/bmp/bmp-h/6-16.gif[/img]

別墅

回覆:Cindyandy 的帖子

四條烏丸下面就是阪急電車,在「十三」站換車就是了。
*阪急車費也是最便宜的。

伯爵府

Cindyandy 發表於 16-4-12 14:26
回覆 tigerz 的帖子

有人教我咁坐OK嗎?
最平的方法是搭阪急由四条烏丸去梅田,再轉阪急去三宮.買個700YEN的阪急一日證就可以來回程都搭到.去麵包館和港灣區,在三宮還要搭一程地鐵.

最快的方法是JR的新幹線.先在京都搭地鐵到京都駅,然後轉新幹線去新神戶,再轉地鐵到要去的景點.來回程車費會比坐阪急貴幾倍以上,而且沒有平PASS可用.

唔搭新幹線,也可以搭JR的新快速車,一樣要先搭地鐵去京都駅,然後轉JR去神戶(有些車要在大阪駅轉車),再徒步去港灣區的景點.時間會快過搭阪急,不過價錢約是阪急的三倍,買JR PASS價錢相約,不會慳到錢.

伯爵府

樓上的JM說得對,搭阪急不要去到梅田轉車,在十三駅轉車就可以了.

別墅

引用:樓上的JM說得對,搭阪急不要去到梅田轉車,在

原帖由 jcctiu 於 16-04-12 發表
樓上的JM說得對,搭阪急不要去到梅田轉車,在十三駅轉車就可以了.
「十三」讀音:juuso/じゅうそ,不要讀成juusan啊。
阪急沒有「特急」「急行」「準急」的附加費,時間合適就可以坐...

大宅

收到! 謝謝!

大宅

jcctiu 發表於 16-4-12 17:47
最平的方法是搭阪急由四条烏丸去梅田,再轉阪急去三宮.買個700YEN的阪急一日證就可以來回程都搭到.去麵包館 ...
如果買兩日PASS可唔可以去埋池田杯面館呀?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆:請教京都去神戶交通

四條烏丸站有阪神電車去神戶,我上年八月京都去神戶就係搭佢,係十三轉車一次,好似六百幾日圓,大約一個鐘到神戶三之宮站,行出來就已經有神戶牛食,

I 大蚊豬   

翡翠宮

回覆:fionlei88 的帖子

你參考下

I 大蚊豬   

大宅

fionlei88 發表於 16-4-13 11:35
你參考下

謝謝你 fionlei88
你用係咩APPS查架?
以你話咁坐係咪都可以買阪神電車PASS?
因為其中有一日會由大阪去池田杯面館,可唔可以用到?

伯爵府

Cindyandy 發表於 16-4-13 09:22
如果買兩日PASS可唔可以去埋池田杯面館呀?

OK.去池田必須要搭阪急,其他的鐵路都唔OK.由京都去一樣是在十三轉寶琢線去池田,買個1200YEN的阪急兩日PASS就最適合不過.

住京都一日去神戶,一日去池田買阪急兩日PASS在車費上就真是慳到盡,完全發揮到這個PASS的慳錢功能.但退一步想,為何這兩天不考慮住梅田而要住京都?車程可以慳番好多呀!

伯爵府

fionlei88 發表於 16-4-13 11:29
四條烏丸站有阪神電車去神戶,我上年八月京都去神戶就係搭佢,係十三轉車一次,好似六百幾日圓,大約一個鐘 ...
阪急電鐵和阪神電鐵是兩條不同的鐵路,阪神電鐵是去不到京都,千祈不要搞錯.

大宅

jcctiu 發表於 16-4-13 13:14
OK.去池田必須要搭阪急,其他的鐵路都唔OK.由京都去一樣是在十三轉寶琢線去池田,買個1200YEN的阪急兩日PASS ...

HI jcctiu, 多謝你的資訊! 我記住了買阪急2日PASS嘛!

我頭3日先去京都,再去白濱, 最後先去大阪, 大阪3日行程FULL到爆, 所以先揀由京都出發去神戶

神戶會由京都出發
池田就會由大阪去

翡翠宮

引用:+本帖最後由+Cindyandy+於+16-4-13+13:04+

原帖由 Cindyandy 於 16-04-13 發表
乘換案內

I 大蚊豬   

翡翠宮

回覆:jcctiu 的帖子

我當時係由京都出發,住京都四條烏丸,用以上apps教我行,去到車站職員都係教我咁行,仲幫我買埋飛,所以行程應該無問題!但樓主行程同我未必完全相同,以上只是經驗之談

I 大蚊豬   

伯爵府

fionlei88 發表於 16-4-13 15:15
我當時係由京都出發,住京都四條烏丸,用以上apps教我行,去到車站職員都係教我咁行,仲幫我買埋飛,所以行 ...
你的行程和APPS都絕無問題,但係你將阪急講成阪神就大問題(唔信你睇睇你個APPS寫阪神定阪急),因為阪神在關西都是一條熱門的私鐵,特別是大阪去神戶,PASS價錢之平使到阪神成為首選.但阪神真的去不到京都.如果有人在機場買個阪神的PASS去京都就得物無所用了!

首頁

尾頁

跳至