在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家幫下忙, 新公司係做相架大6走大6 係點做呢, 因我大耐無做過啦, 間新公司係大6走
Yantian
20" 尺櫃 = 28cbm
40" 尺櫃 = cbm
45"尺櫃 = cbm

咁我問若大6走
Yantian是否不用香港關呀

我家有位小主人

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

lyanlyan3 發表於 16-4-12 11:30
請問大家幫下忙, 新公司係做相架大6走大6 係點做呢, 因我大耐無做過啦, 間新公司係大6走
Yantian 呀
20" 尺 ...

40' = 56 CBM 45' = 72 CBM

走鹽田當然大陸報關啦...

大宅

咁請問有咩可以做到即係要否同大陸做埋對薄呀
因我未返新公司的, 但我見工時問過佢地話係我要否卜車, 佢話不用, 只係比個bking 同d 單, 佢地大6公司自己約車, 但我是否還要跟進一下, 因佢地公司係全部走櫃的

我家有位小主人

用戶要求終止服務

lyanlyan3 發表於 16-4-12 12:54
咁請問有咩可以做到即係要否同大陸做埋對薄呀
因我未返新公司的, 但我見工時問過佢地話係我要否卜車,  ...
咁佢只叫你BOOKING就得,我覺得佢地應該大陸有報關員同你安排做好報關,你應該只係安排好BOOKING之後同大陸同事夾好幾時交倉...

大宅

回覆 famhappy 的帖子

可以咁講
但我以前係做GARMENT , 依加做左 TRIMS
咁見新工, 佢話會ONLINE BKING 到有的是做EXCEL BKING

新公司會有上料, 我只會打六聯單, 同一路通就得
但我都都係怕好耐未走過YANTAIN

你可否講多點比我, 真係生硫左好多
新公司係深圳走YANTAIN 的, 係做相架, 係走櫃到AMERICA, 同UK 但我想問不用做FOAM A 同CO 是嗎
我家有位小主人

用戶要求終止服務

lyanlyan3 發表於 16-4-12 14:31

可以咁講
我都係做GARMENT不過我唔洗上料...我最怕做ONLINE BOOKING,其實要唔要CO/FORM A都係睇客咋....咁打張DRAFT叫大陸做都好易冇難道。
走鹽田又要睇你係唔係交保稅倉,果D你要預做2日做報關啦....貨同報關料一同交保稅倉。

大宅

你都做緊 GARMENT , 好呀, 我都想做, 但搵唔到搵到的都要求英文好勁

你所講鹽田又要睇你係唔係交保稅倉,果D你要預做2日做報關啦....貨同報關料一同交保稅倉。 咁你話大6走大陸不用做報關的, 若係要入保稅倉, 即係鹽管倉是嗎, 係煩D 
我前公司好少做大6走大6, 一件走得3-4次, 邊到會記得咁多, 請你教我多一點
仲有我想問深圳走YANTIAN 不用過關紙, 係未都係大陸做哂
我家有位小主人

用戶要求終止服務

lyanlyan3 發表於 16-4-12 15:04

你都做緊 GARMENT , 好呀, 我都想做, 但搵唔到搵到的都要求英文好勁 ...
我公司冇單架.....日日係到R手指咋...我英文都唔叻架!!
所有如果入鹽田大陸既報關員會同你做啦....我果D交保稅倉/監管倉都係大陸自己攪報關同約車送貨我只係做晒BOOKING同佢地夾好就得..

走鹽田咪只係做報關單,全部都係大陸做晒架...!! 你到時應該好似我一樣..只係做BOOKING同埋同廠既報關員/出貨員夾下走貨情況,問下跟單夾貨期咁..

唔洗咁緊張....到返左第1日工了解下先..

用戶要求終止服務

我鹽田走貨柜都係BOOK好晒..佢地自己提柜..我冇理佢地可能做得耐左好多野都冇理...

大宅

係呀, 可否交換電話, 可以直接講呀 我真係怕到時唔記得哂
我家有位小主人

大宅

famhappy
係呀, 請你教我多一點呀, 我要做好預備, 同埋我PM 左我電話給你, 可以的話打電話給我都可以
我家有位小主人

用戶要求終止服務

lyanlyan3 發表於 16-4-13 09:27

famhappy
唔好意思..依家先ONLINE返..

用戶要求終止服務

我今朝有DD野攪緊..一係你下午找我..

大宅

好, 不過我要放工先找到你咁請問你係邊頭返工
我新工會係kwai fong
我家有位小主人

別墅

回覆:近日好難得搵到份shipping , 但依問新公司係大6走大6,

条数唔係甘计噶,20尺货柜可以装28个立方。40尺货柜又分平柜同高柜。平柜可以装58个方,高柜68个方,45尺一般系86个方

別墅

回覆:近日好難得搵到份shipping , 但依問新公司係大6走大6,

走盐田关肯定大陆报关啦。你做shipping系客服或者助理还是报关员。如果只负责出货你需要提交装箱单,发票俾帮你报关滴人。大陆叫做货代,如果你地公司负责报关。甘你地就系货代,需要你来操作报关。至于报关内容又涉及多处问题,需要问批货主人提供hs code,invoice,packing list,货品需要报检又需要检验检疫证。。。。超多内容啊

大宅

是嗎走邊到都要發票裝箱的, 請再講解多點內容
仲有我只知間公司係大6走大6, 講話會同報關員聯絡同工廠的人聯絡的
我家有位小主人

子爵府

回覆:lyanlyan3 的帖子

我都係做 shipping 架, 如大陸走鹽田,多數係工廠的報關員自己去報關的,你收到 packing list 咪補料比船公司就 OK 架啦,如 book 車裝櫃有 d 工廠自己有車行就不用你去搵既,依樣你問一問。

同埋 cbm 20‘櫃你唔好預到咁盡裝 28cbm ,如款式多 ,箱 size 一定唔會箱箱一樣,用 28cbm 會好易 lai野裝唔曬 d 貨架。希望資料可幫到你。

大宅

幫到我都要睇下新工點樣做法先得
我家有位小主人

子爵府

回覆:lyanlyan3 的帖子

慢慢黎啦,加油!!

首頁

尾頁

跳至