心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

唔公平

想呻下:-
姑奶兩個仔係奶奶度"湊", 包食一餐, 有時兩餐, 有菲傭比佢洗埋, --------->, 每月比奶奶HK$1000大元

菲傭係我兩公婆出錢請來服侍兩個老人家的, 我兩公婆連埋工人費, 每月家用比成一萬蚊, 姑奶一家風流快活, 兩個仔學呢樣學個樣, 公然叫菲傭管接管送, 年年舉家渡假, 奶奶就o係我地面前話唔夠洗。我們的生活水平都無姑奶一家咁好, 點解世界咁唔公平。我都想我可以比一千蚊, 我都想菲傭請黎自己使, 反正我們付出的, 也得不到別人的讚賞, 有種"老馮"的感覺, 我們這些所謂"中產", 點解去到邊都比人"搵苯"呢 ?-(

公爵府

牛年勳章

Re: 唔公平

好簡單姐, 奶奶咁講時, 妳就說, 嘩成萬銀家用唔夠洗, , 我都幫唔到妳了, 或許同姑奶傾下啦

侯爵府

POOR Floppy :-|

侯爵府

好簡單姐, 奶奶咁講時, 妳就說, 嘩成萬銀家用唔夠洗, , 我都幫唔到妳了, 或許同姑奶傾下啦

*** 點都要隻佬去寸99啦,我一定唔做奸角呀

大宅

好簡單, 一個"貪"字, 你姑奶更是貪念無休止, 最好你比$$$$佢洗, 比屋佢住.........
我想你奶奶比佢個女 搾乾一半 .......

e類人, 我勸你少d見

民房

:-x

洋房

sumsummama 寫道:
好簡單, 一個"貪"字, 你姑奶更是貪念無休止, 最好你比$$$$佢洗, 比屋佢住.........
我想你奶奶比佢個女 搾乾一半 .......

e類人, 我勸你少d見

即係我們變相比錢佢一家風流快活啦, 真係旁觀者清, 奶奶比佢d咁o既仔女搾乾搾淨啦 :-x

大宅

CMMANDY 寫道:

講得好。

大宅

叫你老公同你奶奶講: 我地來緊都想每年去下旅行(因為長期受壓要鬆一鬆), 又想讀書進修下(公司要求飯碗要緊), 所以要儲番D錢, 諗住可能炒左個工人(咁你奶奶實湊唔掂), 一係叫家姐/細妹出一半工人的薪金, 橫掂佢都有份用概.
{記住用詞要堅決,唔好有商有量咁,但態度要無奈,等人無借口話你} 呢個世界扮窮係好 work 的, 永遠都係能者多勞的, 但到有著數個陣D人多數唔會諗多勞個個.

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

通常奶奶都幫個女, 你付出多少全完睇吾到, 我係你就收回工人, 比多D資原自已細路.

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Floppy:

你有冇小朋友俾你奶奶揍緊呀??如果有我諗你不如收返工人返屋企,係屋企幫你揍小朋友仲好!!如果冇既,咪唔好再請工人,請個鐘點就夠啦!!你姑奶而家真係諗住佢有你奶奶撐腰,博你唔敢話佢囉!!你真係要俾d顏色佢睇下!!等佢知道,呢個世界真係冇免費午餐囉!!
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

洋房

janet 寫道:
Floppy:

你有冇小朋友俾你奶奶揍緊呀??如果有我諗你不如收返工人返屋企,係屋企幫你揍小朋友仲好!!如果冇既,咪唔好再請工人,請個鐘點就夠啦!!你姑奶而家真係諗住佢有你奶奶撐腰,博你唔敢話佢囉!!你真係要俾d顏色佢睇下!!等佢知道,呢個世界真係冇免費午餐囉!!

問題係, 佢以為個HK$1000已包晒早午晚餐, 佢覺得付出o左少少就要用到盡為止, 我都好憎佢o個D性格, o個菲傭收唔返o架啦, 因為我奶奶都唔出聲, 我地出聲就唔孝義啦, 唯有忍忍忍....忍...........或者上o黎bk 呻下囉, 多謝各位仗義疏通 :wink:

男爵府

我同你嘅case唔同. 不過一樣唔公平.

我同奶奶住, 佢need 24 hours attendent 失禁嗰隻, 請工人照顧小朋友同佢. 其他D仔女話冇工人喎, 完全唔會接亞媽去住下, 或者星期日幫手睇佢. 我個個Sunday冇賓賓, 由朝做到晚, 仲要坐係屋企边度都冇得去. 每星期唯一假期都係甘. D细路都悶啦 !

仲有D存摺, 身份證係晒姑奶到. 但所有費用都係我兩公婆比.

洋房

ronleung 寫道:
呢個世界扮窮係好 work 的, 永遠都係能者多勞的, 但到有著數個陣D人多數唔會諗多勞個個.

你講得好o岩呀, 佢咪扮窮囉, 如果佢真o係窮我地唔介意出多D, 但佢每年舉家出阜渡假閒閒地都萬幾兩萬啦, 我奶奶又唔會話佢, 又唔會要佢付多D, 對佢o既需索, 仲逆來順受, 個菲菲係服侍佢兩個仔o架, 奶奶要自己煮飯, 仲要扮到好有taste 咁, 叫個工人做呢樣做o個樣, 連個仔D波鞋都要日日洗, 我個仔都無咁矜貴呀, 嗌......所以每次聽到佢話去旅行, 周圍去,我就好鬼慶.......奶奶對我老公呢個仔實在太薄啦 :evil: :evil:

大宅

Floppy,
對你的遭遇深表同情, 叫你老公出聲啦! 你無錢無人可憐你架!
http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

大宅

Floppy,
10隻手指有長短, 既然你奶奶唔"錫"你地, 咁你地"錫"自己多d law, 慳返個工人錢培養阿仔好過啦!

"奶奶對我老公呢個仔實在太薄啦 "
http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

別墅

唔係唔公平,而係你做唔出佢地咁無賴....

錢就咁多,你唔夠我都無辦法,
同姑奶講,個工人有份洗就有份比!!

洋房

祉翱媽咪 寫道:

係呀, 佢就係無賴之嘛 , 佢有份比呀, 一千包晒囉:-| 吹佢唔脹, 係咯wor, 有工人洗咯wor

別墅

Floppy,

你老公點諗架? 你奶奶對你老公薄, 叫你老公用番同樣方法對你奶奶先, 等你奶奶感覺吓你們的重要性, 你試扮窮比少D, 看看你的姑奶每月$1,000 家用比你奶奶仲有無聲出.

如果話比少D家用, 唔比工人奶奶駛就無孝義, 你未認住先羅, 睇吓佢自己個女幾有孝義, 到你奶奶無你們的十足的家用, 佢自然會知道你們好, 到時將你請工人的原意同你奶奶講清楚 "(工人是比你用的, 如工人不是幫你做家務, 我唔會再請工人給你架啦)".

因為現在你同你奶奶講嘜都無用, 最重要的是$$$$$$$$,
如果佢無$$$$$佢就會聽你講.

因我看完你d文章後, 我都覺得唔公平, :evil:

***我不是叫你及你老公不理你奶奶, 等佢知道是非黑白先, 請勿誤會*** :mrgreen:

大宅

祉翱媽咪 寫道:

錢就咁多,你唔夠我都無辦法,
同姑奶講,個工人有份洗就有份比!!

同意! 有時係自己唔忍心姐,如果忍心真係唔理架!
你老公點諗,或者你老公完全唔覺得有問題,如果唔係佢自己都同左阿媽講啦!有d做仔既由細到大都覺得自己要肩負起成家人的擔子(包括細妹,)你唔怪得佢呢!
又係唔係你姑奶其實搵好少,但老公搵好多??通常d阿媽見到自己個女咁辛苦, 唔會叫佢俾,亦唔會問女婿拿!
如果俾我,我一定cut左個菲傭,一定唔會益佢!
你地太好人啦!

首頁

尾頁

跳至