家事百科

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

事源.....走廊尾有間出租屋剛裝修完,業主肯短租,所以突然裝修(兩房變3房+整大廁所)。

開始左半個月有多,拆晒啲牆,發現樓上廁所有漏水,點算

(13-Apr) 記錄番個工程先:
2房變3房, 拆工人房改大廁所, 造大少少個廁所放洗衣機乾衣機日式浸缸, 廚房唔拆但清水左佢再起個新廚櫃放洗碗機, 以實用為主, 要慳錢, 所以保留兩個廳, 預算裝修23萬(師傅報價), 磚瓦廚櫃廁盆浸缸浴屏傢俬要另外買, 要去深圳買, 師傅幫手度尺搞埋安裝.

~ 22-Mar 清場, 當日我要返工, 無諗過咁急要清場, 兩位師傅仲幫我搬野去走廊尾入屋(我老公返左工), 好彩有人幫手......亦無為意公眾假期唔開得工, 真C9. 得留半日比人開始拆全屋, 開兩天工就復活節又清明, 中間又要睇天花漏水 >.< ~ 5-Apr 清泥頭垃圾
~ 9-Apr 傾全屋電制位, 傢俬位, 排廁所位有好多限制, 但唔想飯廳太細, 放棄了很想整的.
~ 11-Apr 發現廁所天花有水珠 及 一小幅牆外牆有入水情況
~ 11-Apr(同日夜晚) 再傾制位, 因為我地想改哥哥房擺位
~ 12-Apr 通知管理處跟進, 管理處已通知樓上業主
~ 13-Apr 管理處已通知法團有關外牆入水問題及維修
~ 13-Apr(同日) 本人同樓上業主傾漏水問題, 業主亦到場了解
~ 14-Apr 拆天花石屎, 睇下漏水情況如何....唉, 好大件事....( 睇post#25)
~ 15-Apr 無心情, 都無跟裝修工程, 交晒比黃師傅, 知佢跟得好好, 我擔心小一樣野
~ 16-Apr 電線都拉好了, 根據現場黎睇, 加改左啲13A位, 知到整好煤氣喉
~ 18-Apr 拉好水喉, 做好晒個地下, 準備起牆
~ 18-Apr(同日) 食環處打來, 即日4-5pm來做測試 (度雙對濕度 + 上樓上傾倒水溶性顏色水)
~ 19-Apr 運2噸沙, 英泥唔知幾多包, 仲有間房既紅磚.....原來都要成日先運晒入屋, 因為我地舊樓, 都一車車咁推, 遇啱下午停電梯, 我用大廈知會得太遲, hold lift個半鐘比工人們拿拿聲搬, 索晒氣
~ 20-Apr 砌牆

裝修都無心情講了, 裝完比相大家睇....JM有需要就睇下我個case係點搞, 要來參考都好......( 睇post#50)

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

回覆:NOPAN 的帖子

拆大房

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

拆細房

子爵府

好媽媽勳章

拆廁所

子爵府

好媽媽勳章

拆埋個廚房

子爵府

好媽媽勳章

廳-保留,保護個地

子爵府

好媽媽勳章

客廳-保護埋個地.....呢度慳兩萬

子爵府

好媽媽勳章

Floorplan - 裝修完係咁

複式洋房

通知樓上住客整

子爵府

好媽媽勳章

通知左.....
樓上話唔知點解, 我裝修, 佢漏水, 唔明....aiya, 我唔識講

管理處話搵食環處黎睇, 但我無咁多時間, 短租個個月都係錢.

子爵府

好媽媽勳章

回覆 NOPAN 的帖子

裝修師傅通信, 樓上業主樓落左黎了解, 師傅叫左佢明日落黎睇睇, 因為會拆天花睇下個問題係邊.

大宅

咁你又慘d, 樓上咁講, 講到好似關你事咁.....
出世: 2.57kgs 1個月: 3.8kgs 兩個月: 4.93kgs 4個月: 6.69kgs 6個月:7.63kgs

子爵府

好媽媽勳章

tigertiger7 發表於 16-4-13 12:34
咁你又慘d, 樓上咁講, 講到好似關你事咁.....

, 我同佢對話時, 我都好唔開心, 我對事又唔係對人, 大家住樓上樓下, 我都只係想共同面對, 講明時間許可既, 佢黎我間屋整佢上面都可以, 來個方便….!

我通知左食環處, 希望盡快搞清楚, 我地快快整好間屋入住啦, 我位公子投訴而家間短租屋好嘈.

其實5年前裝修叫左樓上整架喇, 當時都有整, 而家都係咁, 我估當年係咁易整整囉,問題始終要面對, 睇幾時啫, 業主始終要負責嘛……

複式洋房

你要找食環處試水及區議員上屋看看, 漏水是從何而來, 查到後, 區議員會幫你找樓上住戶傾傾找人裝修返.
Katie@Kit

子爵府

好媽媽勳章

katiekit84 發表於 16-4-13 13:25

你要找食環處試水及區議員上屋看看, 漏水是從何而來, 查到後, 區議員會幫你找樓上住戶 ...
要找區議員上屋看看, 真係唔知.....謝謝, 我要搵一搵.

珍珠宮

15週年勳章

個時我樓下叫左管理員上來我家睇, 因樓下話佢想裝修, 不用我負責佢費用,只希望我盡快處理, 咁我後來叫CF上來睇完發覺係浴缸底漏水, 唔駛1星期就攪點

子爵府

好媽媽勳章

thanks, siu05

大宅

你自己再call食環處啦, 我早前都call過, 一個星期左右就上咗嚟睇....都算快手的...
出世: 2.57kgs 1個月: 3.8kgs 兩個月: 4.93kgs 4個月: 6.69kgs 6個月:7.63kgs

子爵府

好媽媽勳章

引用:你自己再call食環處啦,+我早前都call過,+一

原帖由 tigertiger7 於 16-04-13 發表
你自己再call食環處啦, 我早前都call過, 一個星期左右就上咗嚟睇....都算快手的... ...
Thx, 我都call左,而家開左file, 話6個工作天內回電約做色粉測試,希望早日解決。

睇post既jm,真係,如果裝修要真係要搞清楚,唔做怕做衰人,5年前裝修時私了既所謂整左,5年後都係要跟進,後悔

水晶宮

首頁

尾頁

跳至