家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

想大家比下意見,以下2個例子,邊個方法既資產增值方法較好??以未來10年計
背景: 2公婆加2個小朋友,現時家庭月入約6萬,每月可儲2萬左右

1) 我地買細價私樓自住,再博未來10年之內樓價升,資產升值,之後供完再換大屋或買第2層樓收租?

2) 住公屋,每月儲錢,享受人生,待儲到錢再買私樓收租?

大宅

減齡達人勳章

回覆:sybb2014 的帖子

你地本身住公屋?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:想大家比下意見,以下2個例子,邊個方法既

原帖由 sybb2014 於 16-04-13 發表
想大家比下意見,以下2個例子,邊個方法既資產增值方法較好??以未來10年計
背景: 2公婆加2個小朋友,現時家 ...
這两年要保住資產唔眨值已經難,仲想增值?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

回覆 sybb2014 的帖子

ANS:2 儲錢再買,或等居屋.首期比多D利息都比少D,相對增值左

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

可以的話2

住公屋
再儲多d

只有有多些錢儲蓄,才可有机會作不同投資去增值
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆:資產增值方法

公屋留給低薪合資格家庭吧

子爵府

回覆:資產增值方法??

唔明,住公屋?點可以又「買私樓收租」

男爵府

BK Milk勳章

住公屋
又放假!!!

大宅

引用:Quote:原帖由 sybb2014 於 16-04-13 發表想

原帖由 大力大力 於 16-04-13 發表
這两年要保住資產唔眨值已經難,仲想增值?
我都唔明究竟有咩因素仲可以令樓市升?剛性需求? 定係例如高鐵效應果种局部因素?

子爵府

引用:唔明,住公屋?點可以又「買私樓收租」 +

原帖由 bulubulu 於 16-04-13 發表
唔明,住公屋?點可以又「買私樓收租」
除左戶主,公屋其他家庭成員係可以買樓收租架,只要總入息包括租金收入唔超額,所以咁多公屋富戶

子爵府

回覆:maggie92 的帖子

多謝指教

因為我的理解是,公屋是為低入息的家庭而建,如果有能力買樓,即入息起碼「不算低」,還有租金收入

所以有些疑惑

子爵府

引用:多謝指教因為我的理解是,公屋是為低入息的

原帖由 bulubulu 於 16-04-13 發表
多謝指教

因為我的理解是,公屋是為低入息的家庭而建,如果有能力買樓,即入息起碼「不算低」, ...
申請時符合低入息資格,你試唸下,如果全家兩大一細得一個做野,除非揾到五六萬,唔係都唔會超額,個細路大左出黎做野儲到少少錢買樓收租,第時結婚搬出去住,兩老繼續住公屋,咁樣會唔會真實d

男爵府

maggie92 發表於 16-4-13 13:16
除左戶主,公屋其他家庭成員係可以買樓收租架,只要總入息包括租金收入唔超額,所以咁多公屋富戶

...
照你咁講,如果兩公婆住公屋,戶主係老公,老婆可以買樓? 只要收入不超額,

男爵府

回覆:樂樂 的帖子

唔係戶主但係家庭成員(當然報係公屋一齊住), 好似都唔可以有物業,如錯請更正

大宅

其實我既問題係,我地係咪應該買細價私樓,之後再買第2層樓收租
第2個選擇係同家人一齊繼續住公屋,之後儲錢買一層私樓收租

男爵府

引用:唔係戶主但係家庭成員(當然報係公屋一齊住

原帖由 夢妮 於 16-04-13 發表
唔係戶主但係家庭成員(當然報係公屋一齊住), 好似都唔可以有物業,如錯請更正

...
我唔知道房署俾唔俾,但我知道有唔少呢d情況,房署無任何行動。

男爵府

引用:其實我既問題係,我地係咪應該買細價私樓,

原帖由 sybb2014 於 16-04-13 發表
其實我既問題係,我地係咪應該買細價私樓,之後再買第2層樓收租
第2個選擇係同家人一齊繼續住公屋,之後儲 ...
明白你既問題。

從投資角度睇,當然住公屋,儲錢再買樓出租。

但從社會角度以及道德角度,有能力,自己買樓,讓更有需要既人住公屋。你買樓搬出去之後,由於家庭成員少了,房署有機會要你父母搬去較細公屋居住。

大宅

當然2啦!我都想咁做

公爵府

sybb2014 發表於 16-4-13 20:53
第2個選擇係同家人一齊繼續住公屋,之後儲 ...

月入六萬住公屋?
你會唔會浪費政府資源?

公爵府

maggie92 發表於 16-4-13 13:16

...

新聞請輸入搜尋關鍵字
瞞報物業 五公屋住戶判罰款

東方日報
8時前
【東方日報專訊】【本報訊】兩戶合共五名公屋居民無向房屋署申報擁有物業,因明知而作出虛假陳述或忽略提供資料而被檢控,兩戶分別被判各人罰款一萬六千及三萬元。房署表示並無向他們發出遷出通知書,會按富戶政策處理。
錢家有道 理財之道 來跟錢家學理財
Sponsored 錢家有道
各罰1.6萬至3萬元
房署表示,在首宗個案有三名公屋居民填寫入息申報表時,沒有申報他們擁有三個物業及相關收入。他們被控忽略提供入息申報表指明的詳情,違反《房屋條例》,三名被告於四月十一日在九龍城裁判法院被定罪,判他們罰款各人一萬六千元。
在第二宗個案,兩名公屋居民與房署善用公屋資源分組會談時,在資產申報表故意隱瞞聯名擁有一個物業及其淨值。
兩名被告被控明知而作出虛假陳述,違反《房屋條例》,同日在九龍城裁判法院被定罪,各被罰款三萬元。
房署表示一向致力打擊濫用公屋個案,在公屋住滿十年或以上,每兩年申報入息,若家庭總入息超越資助入息限額,須繳交倍半或雙倍淨額租金。繳交雙倍淨額租金的租戶,須於下一個申報周期申報資產;如選擇不申報,或若其家庭資產淨值超越指定資產淨值限額,便要遷出公屋單位。

首頁

尾頁

跳至