跳至

首頁

尾頁

大宅

有位家長, 話識馬鞍山某小學校長, 現階段己入紙, 唔使等統一派位, 己留位, 只要到時見下面, 可以直入,
大家相信?

大宅

信~如果佢同該校長係好FRIEND好FRIEND, 不過, 對要入咗紙的好唔公平

大宅

畀面勳章

絕對相信,這個時代,識人好過識字。我個小朋友當年升小一,也有同學是因這樣而入了某小學。

子爵府

絕對相信
我識人曾經在不可能的時期都攞到位,而且是一線學校!
公唔公平見仁見智......人地背後付出過幾多努力你知唔知?

侯爵府

2021勳章

回覆:話識馬鞍山某小學校長

留起統一派位嘅位係無可能。不過,就算喇沙拔萃都有一個半個派咗唔入。留起呢類扣門位就一d都唔奇。呢個世代嗰位家長甘白癡周圍唱,隨時玩大咗,個校長要自保關起後門到時佢就後悔莫及。

男爵府

扣門位本來就係要識人多過識字
識得越大粒越好
所謂in學生,就係學校唔識你先用成績、表現去揀人
識人嘅話,填完form就已經99%收

利申:等緊小一放榜,有心理準備要扣門

記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

子爵府

heilok 發表於 16-4-14 00:18
留起統一派位嘅位係無可能。不過,就算喇沙拔萃都有一個半個派咗唔入。留起呢類扣門位就一d都唔奇。呢個世 ...

佢地可能是騙徙,想呃心急家長,新聞都有講

大宅

我小朋友當年升小都有幼稚園家長話識小學校長,但最後落空,唔知邊個呃邊個...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

有就唔出奇,我鄰居家長都咁樣講,佢派咗去第一志願雨川,佢曾經話,如果派得唔好,佢話自己識人在沙呂做,要個學位都唔難喎!

大宅

我識朋友上年派得唔好,佢一早已話派唔到都識某校長(一線名校),扣門就一定收,最後真係收左。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

信,叩門位係校長話事,識校長當然掂啦,識老師就... 不太可靠喇!
我識人,早幾年直頭係沙田某大熱小學嘅staff,係申請學生嘅godmother,跟埋去面試,但阿媽响first in講錯嘢,唔收! (我都係叩呢間,阿仔自己應該in得唔錯,所以我都估係自己講錯嘢... 唉~)

我都識一個區內某校長... 佢都話實收我d仔,不過.... 校長講到明佢間學校唔適合我大仔,所以都係自己靠自己

侯爵府

2021勳章

我都聽過有舊同學話佢識某小學校長,必收佢仔。後來一次聚會,問佢仔讀邊間,佢話某小唔適合佢仔,所以去咗派嗰間。究竟是否真相,who know.

子爵府

heilok 發表於 16-4-19 11:12
我都聽過有舊同學話佢識某小學校長,必收佢仔。後來一次聚會,問佢仔讀邊間,佢話某小唔適合佢仔,所以去咗 ...
舊年識個小朋友,大抽獎將5間1線,放乙一至乙五;乙一是培記,乙二沙呂......唔駛講,結果就梗係4寶啦,仲係最寶嗰間添
最後都仲竟然搞得番惦,所以識人好過識字,係冇錯嘅

大宅

pineapple0983 發表於 16-4-19 19:02
舊年識個小朋友,大抽獎將5間1線,放乙一至乙五;乙一是培記,乙二沙呂......唔駛講,結果就梗係4寶啦,仲 ...
對升小咁唔了解既家長... 小朋友入到熱門真係要生生性性靠自己...

首頁

尾頁

跳至