自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

回覆:中五學歷有乜一技之長,可月入二萬?

服務性行業!我有個fd做名店sales!每個月唔只兩萬收入

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 ifcsir 於 16-04-14 發表請教

原帖由 bk2013 於 16-04-14 發表
做裝修,過兩年升做判頭,再過兩做開公司,再過幾年做上市公司主席
我諗起王祖藍

珊瑚宮

有,點解冇

子爵府

有朋友做merchandiser, 做左13/4年野左右,中五畢業既,早兩年計埋雙糧花紅過兩萬,近呢兩年月薪都過兩萬啦,仲未計雙糧花紅

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

catiou627 發表於 16-4-14 00:45
剛剛新聞話,切豬肉,月入萬八
真,我媽隔離屋個新移民C9,以前在P街超市切豬肉,月薪15000。近來去左街市做,日薪1000出現金。但冇假期,返好早。

但追足一個月就30000

伯爵府

+3金熱血

引用:請教,妙想天開

原帖由 ifcsir 於 16-04-14 發表
請教,妙想天開
無唔得喎。中學已經考左演奏級,教樂器,自由又有好收入。

做藍領也好收入。

一次30min通渠$1400,一定唔洗讀大學。

中五揾2萬太容易。你話大學畢業肯杼專降貴做就難啫。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ifcsir 發表於 16-4-14 00:35
請教,妙想天開
其實唔難,肯做、肯捱、搵到自己喜歡的行業長遠發展,一定可以有呢個數。當然際遇都重要。

伯爵府

+3金熱血

引用:Quote:原帖由 bk2013 於 16-04-14 發表做裝

原帖由 傻豬仔 於 16-04-14 發表
我諗起王祖藍
點解王祖藍?佢演藝學士畢業。

講緊翠如爸爸

珍珠宮

好媽媽勳章

其實好多工都係入職時低薪,儲儲下經驗自然值$,特別係技術性既工種,好多都唔睇學歷,只睇你有無相關經驗

子爵府

引用:我老公做司機,差不多四萬,不過係辛苦錢

原帖由 kiki_bo 於 16-04-14 發表
我老公做司機,差不多四萬,不過係辛苦錢
司機好辛苦嗎?望解答

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

二萬?我細佬做sales(非自由行生意)都唔止呢個數wor

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

做装修都大把人揾唔到,因為係散工,特別依架經濟差,装修呢範係消費品可有可冇唔係必須,朋友c6去年下半年開始到依架計埋開唔到三個月工,日日食老本,可能做大公司又唔同呱。

侯爵府

畀面勳章

識2個中五畢業,會考英文不合格,會考得2、3分,但一早入咗大公司做admin同文員,仲要份工冇乜野做,現在都差不多月入二萬,仲有花紅,雙糧呢;另外一個中五畢業做sales,一個月搵2、3萬,我覺得除咗努力之外,機遇都好緊要。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:識2個中五畢業,會考英文不合格,會考得2、

原帖由 o_____o 於 16-04-14 發表
識2個中五畢業,會考英文不合格,會考得2、3分,但一早入咗大公司做admin同文員,仲要份工冇乜野做,現在都 ...
我阿妹會考得一分都入左大公司,依家都有兩萬幾

總有離別的時候

侯爵府

回覆:中五學歷有乜一技之長,可月入二萬

睇份人都睇機遇架啫

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

中五唔係問題。無一技之長,無法月入二萬。

扎鐵,美容,豬肉佬,厨師, 就算掃街……都係擁有一技之長。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:請教,妙想天開

原帖由 ifcsir 於 16-04-14 發表
請教,妙想天開
其實好多工有兩萬。。學歷要求唔高都係手藝果類

化妝 美容 司機 廚師 建築 。。。。。

翡翠宮

2萬依架黎講唔算高喎,有番咁上下經驗,又同一間公司做幾年,咁人工加加下都唔難會有~

水晶宮

反而高過文職

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

行行出狀元....

肯捱.. 上到幾級就有兩萬啦.

首頁
12345...10

尾頁

跳至