自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

今日在fb見到有家長post左話今日落雨,同學全新濕晒,學校很好,俾新的衫小孩換,又可以唔着鞋上課。好多家長讃好包括我。而亦有家長立即問是那間學校。
回想自己以前返學,熱天熱到死都冇冷氣,落雨濕左就淹住上堂,冬天幾度也只能穿校褸,不可穿自己厚衣服。其實當年年紀小,又不覺得好辛苦。
我們的下一代越來越寶貝,家長越來越懂為子女爭取權益。從前我們小學如果曳會俾老師打手,回家還不敢對父母說,因覺得瘀。宜家連父母也不敢打仔女,怕被告虐兒。被老師罰企或惡小小對待,某些家長已經在fb聲討,或到學校投訴。因為怕小孩被罰會對心理構成影響。
時代是進步的,有好多文章會講怎樣怎樣會令小孩有嚴重心理影響,所以父母老師不該怎樣又應該怎樣。
作為父母誰都愛自己的孩子,誰都想給子女最好,爭取最好的待遇。孩子年幼時,父母可為他們張羅,但長大後,他們就只可靠自己。但似乎現在的職埸及社會卻越來越嚴苛,工時越來越長,老闆要求越來越高。作為父母的我們難道又要幫子女向老闆爭取最好待遇,不容許老闆上司鬧我們子女?
我一諗到這班從少被苛護備至的公主王子,將來要進入殘酷的職場就很擔心,這班温室小花小草,如何過渡到現實兼殘酷的社會?作為父母,我覺得鍛煉子女的抗逆力,自理能力,競爭力,比起什麼也要給子女最好最舒服的環境似乎更實際。

808280    發表於 16-4-14 15:44

琥珀宮

畀面勳章

引用:今日在fb見到有家長post左話今日落雨,同學

原帖由 厚多士 於 16-04-14 發表
今日在fb見到有家長post左話今日落雨,同學全新濕晒,學校很好,俾新的衫小孩換,又可以唔着鞋上課。好多家 ...
唔好講d 仔女,而係好多已為父母嘅,自己都仲係溫室小花

珍珠宮

2024年龍年勳章

水晶宮

I9528 發表於 16-4-14 15:28
Agree

自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 厚多士 的帖子

認同

伯爵府

回覆:下一代,有感而發

關於體罰,我係細個被亞媽打大,更加唔會打我個女,因為太明白體罰之後嘅影響。

侯爵府

唔好講下一代,我地呢代同父母個代都無得比啦。
時代在進步,我覺得正常喔。

珍珠宮

2024年龍年勳章

今日在fb見到有家長post左話今日落雨,同學全新濕晒,學校很好,俾新的衫小孩換,又可以唔着鞋上課。好多家 ...
樓主,都係架。

我父母從沒打我,大庭廣眾鬧我都冇,但我細個成日見姨媽在公眾場合打鬧子女。

而家黎睇,
我面皮非常薄,表哥表姊唔怕羞又唔怕瘀,做事又較有勇氣。

有時我諗如果我父母有打鬧我,我會唔會性格大膽D。

珍珠宮

唔好話 d 後生

我都未捱過餓又未打過杖,冇試過一星期返六日工,每天12小時

我都覺自己比不上上一代

廿幾年前老師已叫我地濕腳可除鞋了

睇你識唔識執生啫

子爵府

呵護和苛護係兩回事呀!

以前落大雨會帶多條裙襪,濕咗會換。記憶中80年代香港學校(我係港島中區南區) 校規嚴,但 好少體罰,學校有需要會直接揾家長。
家長無論本身敎育水平幾高,一般都唔會認為自己比老師更懂得敎學。

伯爵府

岚月亮 發表於 16-4-14 15:34
唔好講下一代,我地呢代同父母個代都無得比啦。
時代在進步,我覺得正常喔。
同時代進步有咩關係,進步就=小朋友要係溫室長大先為之合理?

侯爵府

引用:Quote:岚月亮 發表於 16-4-14 15:34 唔好講

原帖由 ivyko 於 16-04-14 發表
同時代進步有咩關係,進步就=小朋友要係溫室長大先為之合理?
何為之溫室,人人定義唔同。
邊個父母吾系覺得自己仔女生活得(溫室)過自己童年?

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+厚多士+於+16-04-14+發表今日

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

厚多士 發表於 16-4-14 15:26
以前我地大學宿舍係冇......冷氣,冬寒夏熱,可以熱到訓.........唔到。但係咪要下一代咁捱就有出頭天呢,我都有保留。
時代係不斷進步。

琥珀宮

畀面勳章

好多野時代唔同係返唔到轉頭既,但要培養孩子責任感,尊重師長就咩時代都唔會變,作為學生要返學儘力學習,唔應該熱下凍下落雨又唔返學,而且對長輩要尊重係咩時代都需要既

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

I 大蚊豬   

子爵府

引用:Quote:原帖由 厚多士 於 16-04-14 發表今日

原帖由 I9528 於 16-04-14 發表
係。

大宅

回覆:厚多士 的帖子

以家啲小朋友其實好幸福⋯
好多野都擁有到, 以前細個想買樣野都係自己儲錢買 以家啲小朋友基本上著好食好既
第日出黎做野都唔知點算,以家啲十幾歲 比屋企人鬧兩句就覺得好受氣,好似我屋企啲親戚啲仔女咁 睇見都眼火爆⋯

男爵府

減齡達人勳章

我細個讀幼稚園老師扭耳仔,好痛,佢話我做功課慢,又要比同學蝦,搶我啲零食,到而家都好記得,的確係心確陰影,比著係而家,呢個老師已經比人拉左

珍珠宮

"我們的下一代越來越寶貝,家長越來越懂為子女爭取權益。"
E樣野兩睇LA,我諗有部份家長係因為小時候比老師欺凌過,怕子女會好似自己以前咁,先咁緊張.但如果係為左R著數而去投訴D老師E樣果樣,就好NG應該LOR,NG好大教壞細

首頁

尾頁

跳至