懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我本身住近威爾斯,但睇呢度的評價好似好多人都讚QE。我先生係公務員,好似話可跨區去QE生?大家覺得QE定威院好呢?

如果去QE作第一次登記,要帶d咩去呢?

謝謝指教。

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章

回覆:老公係公務員,QE or 威爾斯?

我上胎去qe,生完二等房(2人share)有位,住左2晚,感覺就好似去左私家甘,qe有一棟係for公務員,make sure你老公已經將你既資料交比庫房就ok

複式洋房

雖然我老公吾係公務員...但都想知e2間邊間好啲

複式洋房

雖然我老公吾係公務員...但都想知e2間邊間好啲

別墅

回覆:Yyyyyan 的帖子

我見好多公務員都揀QE

大宅

2019勳章

我老公都係公務員, 我已經喺qe做左唐氐同結構檢查, 我好surprise d姑娘同醫生都好nice好細心吾求其

大宅

我個陣都有同一個問題,後來問咗做護士gei家姐,加已前係產科gei護士長,兩個都話PWH係大學based, suppose係好D.如果出左咩問題,佢哋應該係好有team去manage.所以我都去左PWH

別墅

PWH係中大教學醫院,理論上SUPPORT係強啲啲既,就好似瑪麗咁,但嗰啲講緊係啲奇難雜症,生個仔啫,正正常常動用唔到既...

QE L BLOCK就公務員自己條隊囉~

大宅

我係公務員家屬, 大女上次在QE生, 感覺好好。所以今胎都返去QE生, 產檢全部在L BLOCK, 獨立的, 不用同普通市民一起輪侯。 二等房要睇情況是否多人輪侯, 上胎生完後就有二等房, 非常舒服, 夜晚可選擇交俾姑娘湊B, 大人可安心休養。希望今次都咁好彩啦。

複式洋房

我老公都係公務員,但而家排左聯合,唔知可唔可以轉過去qe呢?登記駛唔駛住址証明?

侯爵府

笑得好勳章

應該qe 好d

大宅

威爾斯, 因為今年QE好爆, 有好多公務員or家屬都無得在BLK L做產檢.

別墅

引用:+本帖最後由+piglover+於+16-4-15+12:09+編

原帖由 piglover 於 16-04-15 發表

威爾斯, 因為今年QE好爆, 有好多公務員or家屬都無得在BLK L ...
第一次見醫生要等到29週...

別墅

引用:Quote:原帖由+piglover+於+16-04-15+發表本

原帖由 Anson0524 於 16-04-15 發表
第一次見醫生要等到29週...
見到其他chatroom話威院可以免費做NIPT, 效果同T21一樣,不過只限威院~~ 點解咁好咖! 如果打算做T21, 咁咪即係慳返最少$6500!

大宅

Anson0524 發表於 16-4-15 13:31
見到其他chatroom話威院可以免費做NIPT, 效果同T21一樣,不過只限威院~~ 點解咁好咖! 如果打算做 ...
有朋友上個月做完Oscar, 威爾斯的醫生話, 高危才會免費做NIPT.

別墅

引用:Quote:Anson0524+發表於+16-4-15+13:31+見

有朋友上個月做完Oscar, 威爾斯的醫生話, 高危才會免費做NIPT.
哦~~~ 原來係咁~~ thanks!! 仲以咁荀tim~~~

複式洋房

引用:Quote:Anson0524+發表於+16-4-15+13:31+見

QE 高危都有呀,有好幾間醫院都有呢個計劃,都一樣有。我在QE,的確公務員家屬都有機會安排在非職員隊做產檢,上次照Oscar等左好耐,不過聽人講QE現在很著重Caring,暫時接觸過嘅醫生護士都好好

洋房

多謝各位jm提供意見。我今天去左QE登記,排到下月尾(10week)先見助產士;9月尾(27week)第一次見醫生。

護士話要第一次見助產士先知排唔排到照唐氏和結構....

問佢可否到九龍區健康院做產檢,佢又話醫院會全程跟晒,不用去健康院,但產檢隔咁遠,好似好少wor.....

請問以上日子算正常嗎😝有點迷惘

別墅

我同朋友都公務員,佢排qe,我怕qe多人所以去東區(本身住觀塘)。 結果朋友32週早產,qe只俾佢住左2日1夜,佢問點解,醫生答佢\"太太,有30幾人等緊你張床\"

佢bb要訓箱3星期,佢每日要坐幾次車去qe送奶,根本坐唔到月,而且同期太多早產bb,得1個姑娘睇住廿個早產b,佢個b喊死都無人理,佢好心痛。 所以有得揀,最好揀間近自己,或者無咁爆既醫院

別墅

回覆:Anson0524 的帖子

NIPT東區都有,但要唐氏高危先會做,我估每間醫院唔同時期都有唔同test做,只不過都係高危先會做,我朋友去qe非高危都無得做

首頁

尾頁

跳至