自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大女讀K2,成日都比老師話呢樣唔得個樣唔掂,老師話呀女係專注力唔得同埋係發展遲緩,老師都好好已經幫手寫晒信去健康院再轉介,但係政府個d就有排先有得睇,老師就覺得呀女越嚟越嚴重,每次我聽完老師投訴我都想喊,都唔知點樣先可以幫到呀女,又成日因為呢d事同c6嘈,請問知唔知有咩辦法可以幫到我呢?

侯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆:點樣幫到呀女

去私家接受評估和訓練吧

大宅

好多私家都話要6歲先做到評估,有冇咩機構可以提供?

大宅

發展遲緩不需要等六歲先知,一、兩歲小朋友都能評估到,你可以試下致電協康會問下。ps: 六歲才能評估的是資優能力

侯爵府

引用:大女讀K2,成日都比老師話呢樣唔得個樣唔掂

原帖由 YLJC 於 16-04-14 發表
大女讀K2,成日都比老師話呢樣唔得個樣唔掂,老師話呀女係專注力唔得同埋係發展遲緩,老師都好好已經幫手寫 ...
去私家

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:好多私家都話要6歲先做到評估,有冇咩機構

去協康或小童群益會都有評估做,宜家k2就快上小學,要盡快安排做評估同訓練,否則上到小學仲多投訴
另外私人果d, 樂天都ok架,可以打去問問,不過私人真係比較貴

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

發展遲邊洗呀,我女去私家果陣都只係兩歲

總有離別的時候

侯爵府

聖基道兒童院-健苖軒
小童群益會
links

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

阿女嘅幼稚園係邊類型? 傳統坐定,抑或活動教學?

你自己有無覺得係發展遲緩? 健康院有本書,你睇下阿女是否做到4, 5歲嘅嘢先。

珊瑚宮

YLJC 發表於 16-4-14 16:15
大女讀K2,成日都比老師話呢樣唔得個樣唔掂,老師話呀女係專注力唔得同埋係發展遲緩,老師都好好已經幫手寫 ...
不如你先觀察下阿囡專注力點樣唔得法?
例如俾一堆積木佢, 佢可以玩幾耐? (條件係你要俾個環境佢得呢樣俾佢玩啫, 睇佢一個可唔可以專注玩幾耐)

呢個年紀只會對佢有興趣嘅先有"專注力", 如果你平時冇同佢睇開書, 閱讀故事, 玩對答, 好難EXPECT 佢一返學就自然會"專注"坐定上堂呢啲喎。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

K2 專注力有限,一般真係要6歲先可以做到評估
發展遲緩1,2歲已經可以做評估.

平時小朋友係屋企玩乜多? 多唔多玩電子野? 多唔多食甜野同色素多嘅野?

我2個仔女都有專注力不足,但成績唔差的
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

我女都係排政府,排左2,3年到,5歲就有得做

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

協康會有評估做, 不過收費都唔平的

大宅

佢食飯做功課都坐唔定,平時好小比電子產品佢玩,同好小睇電視,同佢睇書未講完一頁就要睇第二頁,所以我都覺得佢專注力好差

大宅

引用:大女讀K2,成日都比老師話呢樣唔得個樣唔掂

你先唔好覺得老師係投訴先....可能老師講係想你正視阿女個問題,就當佢係提醒你,你會舒服啲。。。
我都試過K2比個老師話自己個女,聽完係好難受,個下真係想轉校架,但係又唔怪得人,我阿女真係太八掛....乜都要佢理,所以老師叫佢做嘅嘢好多時完成唔到....但係大啲就會好啲架啦~
但係如果老師話要去健康院檢查,就照登記咗先啦!

男爵府

回覆:YLJC 的帖子

首先你自己要冷靜,你既情緒會影響小朋友,你照排政府先,同時可以搵社會福利處有個科可以搵社工傾下(忘記係咩部門),打電話去社會福利處問,睇下有咩資源,以前我經歷過類似問題。

大宅

佢學校係happy school學嘅已經唔難,寫一至三十,佢就淨係識寫到1至10跟住就寫到錯晒,寫字又成日反轉晒

大宅

好多謝大家嘅幫忙,我真係好無助,成日都比老師捉住傾問題,又唔知點幫到呀女,c6又成日叫我陪呀女多d教佢多d,成日為呢d嘈我真係覺得好煩惱

男爵府

2019新春慶豚圓

唔好甘死拎著本書睇, 從遊戲中學習. 卡牌認字釣魚果d, 可以試下. 另外你可以去參考下蒙特梭理教育法. 有助提升專注力

珍珠宮

搵出面D中心做

首頁

尾頁

跳至