自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

一個好幫得我手的姐姐要走了, 近這兩個月我的情緒控制不了, 有時望到她我也會突然想喊.

前幾日, 我最細的兩個仔女都同時要嗲佢, 她抱住兩個人仔, 眼濕濕, 我不敢看她的表情.......

我好感恩原來地球上還有好姐姐, 起碼在我心入面她是其中一個. 她不完美的, 會在我出街後講電話, skype, 曾經也黑面, 洗爛我的衣物, 染色的也有, 飲食揀擇...........但我永遠記得, 她在兩個細 b 初生時, 我最需要人幫手時, 她慷慨地拿出她的母愛對待我的孩子, 餵夜奶那段日子, 都是她陪我走過的.

她一個女人離開她自己的仔女, 走來香港用心湊我的仔女, 讓我可以安心返工, 這份信任和感情, 我不知道要多久才能放下.

看著日子一天一天的過, 她要走的日子一天比一天近, 我真係好唔捨得佢.

返工不能喊. 放工唔想影響小朋友, 也不能在他們面前喊. 我同仔女講過姐姐快要走了, 他們已經喊晒. 我唔想比佢哋見到平日好硬淨的媽媽也因為姐姐走而喊.

LEE 種心情真係好失落.

新姐姐快到了, 重新帶佢去買過一些衣物日用品, 重新帶佢去街市, 認識屋企附近, 重新 train 過........ 日子又返番去 2 年前. 但點解我個心咁痛?

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你同姐姐真係好

想喊最好係沖涼果陣,試下....

男爵府

回覆:我還可以躲在哪裏哭

唔使喊,因為之後有排喊,共勉之啦,轉載下眼又過

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:一個好幫得我手的姐姐要走了,+近這兩個月我

原帖由 ope 於 16-04-14 發表
一個好幫得我手的姐姐要走了, 近這兩個月我的情緒控制不了, 有時望到她我也會突然想喊.

前幾日, 我最細的 ...
我都想喊,借一借樓主topic黎舒發心情

我身有殘障本有份文職工好比心機去做,老闆對我都好好,加人工同其他同事一樣

黎左新老闆,佢一黎丟我去貨倉,我無還擊之力,日日都想喊已經有幾晚訓唔到,但我bb仲細唔可以無左份工

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我一女一仔,
分別由2個姐姐湊初生時期, 2個姐姐都係在小朋友2歲左右返鄉結婚
2個人都做左4年
係第一人個工人走時, 我都好緊張
因為我女好跟佢
但原來小朋友比我地想得複雜左
我2次交接都好順利
第一個有一星期交接
最近呢次就2星期

新姐姐初初好似無舊姐姐咁錫我對仔女
但過左2個月後
雖然都未及舊姐姐錫我仔
但都做得好好~~~

工人只係過客, 佢係你家時
你對佢幾好, 佢最後都係要走~~~~~
不過我自問對工人係好好的

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 ope 於 16-04-14 發表一個好

原帖由 irene_mcmug 於 16-04-14 發表
我都想喊,借一借樓主topic黎舒發心情

我身有殘障本有份文職工好比心機去做,老闆對我都好好,加人工同其 ...
你要加油

珊瑚宮

ope 發表於 16-4-14 16:26

前幾日, 我最細的 ...

我上一個姐姐走時亦係咁, 請嚟接手嘅係佢姊妹, OVERLAP 了近三個月, 到佢走時一樣唔捨得。

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝下一個姐姐都令你滿意, 加油

伯爵府

lingan 發表於 16-4-14 16:28
你同姐姐真係好
講得啱, 應該得返沖涼時可以喊一陣.

再扮堅強我都快頂唔住.

伯爵府

回覆 irene_mcmug 的帖子

如果你唔介意, 可以講下, 係乜嘢殘障 ? -------- 我想替你分析下你新老闆有沒有殘疾歧視.

新老闆一黎就叫你坐入後面, 但你工作內容有無變到?

現在做的這份工, 人工是否市價? 會不會在外面難搵返同樣的工?

你夜晚瞓唔到, 係精神緊張, 因為壓力太大. BB 細, 你更加要有好身體好心情 !

依家邊個替你湊BB ?

大家傾下, 開心D 架

伯爵府

crystalpui 發表於 16-4-14 16:42
我一女一仔,
分別由2個姐姐湊初生時期, 2個姐姐都係在小朋友2歲左右返鄉結婚
2個人都做左4年
希望如你所講, 我真心希望我 D 仔女一覺醒來就忘記到姐姐. 對佢哋來說太殘忍了.

伯爵府

wonderlulu 發表於 16-4-14 16:46
我上一個姐姐走時亦係咁, 請嚟接手嘅係佢姊妹, OVERLAP 了近三個月, 到佢走時一樣唔捨得。
...
依家新來的, 肯定點睇都係舊人勝新人, 我都唔想自己太主觀, 比D 時間大家......

伯爵府

wcpcelia 發表於 16-4-14 16:47
祝下一個姐姐都令你滿意, 加油
多謝您祝福

wcpcelia    發表於 16-4-15 08:47

水晶宮

2019新春慶豚圓

回覆:我還可以躲在哪裏哭?

初時第一個姐姐走時,我和樓主一樣咁唔捨得,諗下諗下又會喊!不過到新姐姐來了,又好自然將感情注入新姐姐果度,放心啦!好快會放開的!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆:我還可以躲在哪裏哭

換多兩個走多兩次
就再冇感覺
有相聚有分離
只要佢日後生活愉快就可以

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:ope 的帖子

多謝你聽我呻,請check pm

珊瑚宮

天下無不散之筵席

侯爵府

回覆 ope 的帖子

除了捨不得,相信還有要迎接新挑戰(工人)的不安。但是隨着新工人安頓下來,樓主不安和不捨的情緒也會逐漸減去。
一生裡總會有不同的人物進入和離開我們的人生,而工人也只不過是我們生命裏的一個過客,或許這樣說好像有點無情,但多請幾個工人後,樓主會明白這個道理。

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

nyfng 發表於 16-4-14 17:08
回覆 ope 的帖子

除了捨不得,相信還有要迎接新挑戰(工人)的不安。但是隨着新工人安頓下來,樓主不安和 ...
agree
你若盛開, 蝴蝶便來!

珊瑚宮

ope 發表於 16-4-14 16:54
依家新來的, 肯定點睇都係舊人勝新人, 我都唔想自己太主觀, 比D 時間大家......
比較係難免, 因為始終係兩個人。

舊姐姐成日笑, 會偶然背住我寵我仔, 鐘意買野俾我仔食, 尤其跟佢食埋榴槤!

依家個姐姐子女多又大些、本身為人謹慎嚴肅, 做人處事冇咁靈活, 即使相關亦要同攞我指示, 阿仔同佢疏離些、99 覺得佢鈍, 做事聽話些.....但我講一佢唔會做二, 有時又合我依家需要多些。
人無全人, 最緊要相處夾對口

首頁

尾頁

跳至