家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

打算換晒廳房冷氣做冷暖頻,點知裝修師傅嚇我話冬天開暖氣時因溫差問題一定會漏水到樓下,請問你地裝左冷暖氣嘅jm有冇呢種漏水情況呢?

子爵府

引用:打算換晒廳房冷氣做冷暖頻,點知裝修師傅嚇

原帖由 happylife1210 於 16-04-14 發表
打算換晒廳房冷氣做冷暖頻,點知裝修師傅嚇我話冬天開暖氣時因溫差問題一定會漏水到樓下,請問你地裝左冷暖 ...
個人覺得睇裝機師傅手工,不論是淨冷或是冷暖機。

我屋企的凈冷分體空內機,裝機師傅手工差,室內機都流水。

水晶宮

無乜理由係咁.
冷暖機, 冬天製熱時, 室內機完全不凍....咁水從何來?而室外機, 會製泠出水, 但因天氣乾, 水量不多, 亦不會倒流入室內. 所以室外機都會駁去水, 亦有人唔駁.

男爵府

回覆:howmuch 的帖子

唔係水流返入室內,而係話出面果台水機開暖氣時會漏水即係會流落下一層樓啫,我話咁冇問題啦,真係俾人投訴先算啦!

水晶宮

happylife1210 發表於 16-4-14 17:28
唔係水流返入室內,而係話出面果台水機開暖氣時會漏水即係會流落下一層樓啫,我話咁冇問題啦,真係俾人投訴 ...
你可放心, 室外機出水好少, 落到底盤後, 未流到去水出口, 都已經自然蒸發, 只要你有駁去水, 就無可能滴落樓下.

子爵府

我用咗5年, 無咁嘅情況喎

如果呢個師傅無信心做, 你搵過第二個啦

水晶宮

室外機安裝, 要升高d, 為了駁去水, 父師給我選擇: 1) 直情唔駁去水, 由得d水, 在盤內自然蒸發, 2) 去水喉釘在外牆, 3) 正式駁去冷氣去水管. 我選擇了3), 但以我幾年觀察 1) 都可以.

男爵府

回覆:howmuch 的帖子

多謝你嘅意見,我會再同裝修師傅商量下先!我一定要裝冷暖頻咁冬天就唔使咁凍啦!

子爵府

我估他說是室內影響,當你開暖氣,樓下沒有開,如溫差太大,樓下天花便有倒汗水.

大宅

若曦 發表於 16-4-14 21:10
我估他說是室內影響,當你開暖氣,樓下沒有開,如溫差太大,樓下天花便有倒汗水. ...
同意樓上的說法。另外也要注意一點,裝冷暖頻機要注意機身最好每年洗一次,因可制冷同暖,溫差大,容易有細菌,有鼻敏感或氣管敏感人仕,便要小心了

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

制暖室外機滴水不限於變頻機就算熱泵式—様會滴,加多個去水盆在室外機底就可解決。

至於倒汗水的理論就睇唔到有理據支持,倒汗水只會凝結在泠的表面,如果樓上開暖氣,樓下出倒汗水,咁樓上開冷氣樓下就應該落雨。

子爵府

這個是裝修師傅告訴我,另外開冷氣而樓上無開,如溫差大,也有機會出倒汗水,樓上單位會地濕.特別是雪種喉藏在假天花 .因為他們以為漏水,找裝修師傅處理,最後發覺是這樣.

大宅

回覆:冷暖頻冷氣機會嚴重漏水?

有時真係睇運氣,我果部大金裝左唔夠一年已經噴水,整完又整!啲師父話裝得唔好!結果成日換雪種!可能啲銅喉漏氣!結果都係成部換!

子爵府

happylife1210 發表於 16-4-14 16:27
打算換晒廳房冷氣做冷暖頻,點知裝修師傅嚇我話冬天開暖氣時因溫差問題一定會漏水到樓下,請問你地裝左冷暖 ...

我用窗口機,有接去水喉,睇唔到有漏水喎,因為啲水去哂排水口

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

加水盆喺底應解決到問題啦…

首頁

尾頁

跳至