跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好 我有幾個問題想請教大家...
我一家人兒家住係香港 我係citizen 個女都岩岩羅埋passport ...幫老公12月個時交左form apply partner visa..想問一下:

-老公個visa approve左的話,係 TR幾多年?要唔要即刻返澳洲住?係咪住夠2-3年先做到PR?

-如果到時返澳洲生多一個bb,佢到時係咪無Hkid同回鄉証?香港office係咪會根據父母係澳洲既身份先睇下批唔批?就算我同老公係香港公民 bb都未必可以有HKID?

唔好意思 好多問題。

複式洋房

如果結婚滿兩年同有小朋友,會直接攞到pr. Approve 左後佢會俾最遲入境日期你,要到期之前first land, land 左可以即走都得。一般都係五年pr , 五年後可申請公民或要申請rrv. 不過如果有pr 但一直無係澳洲定居有可能唔繼批。
第二個問題答你唔到。

別墅

回覆:Joanne.L 的帖子

有無話5年內要留你澳洲幾多時間先有citizen嫁?如果結婚唔夠2年 係咪2年TR 3年PR?

唔該你呀

複式洋房

如果申請citizen要住滿五年,頭四年不能出境多過180日,最後一年唔可以出境多過90日,其中一年係pr. Partner visa先係tr,由申請日計兩年轉pr. 即係申請日到grant tr 係一年的話,再一年就pr. 如果等1年半先有tr 就半年後轉pr.

別墅

明白了

想問下咁一批左TR, 會唔會比個日子你,要你個日之前一定要返去澳洲住?如果有,係咪個一刻就開始計唔可以離開多過180日?

大宅

2019新春慶豚圓

Joanne.L 發表於 16-4-15 03:21
如果結婚滿兩年同有小朋友,會直接攞到pr. Approve 左後佢會俾最遲入境日期你,要到期之前first land, land ...
我結婚十年了,有兩個孩子,他們和老公都有澳洲護照,如我申請,是否會即批PR? 同埋由申請到批要多久(如繼續留港)?知唔知批出後,幾耐一定要返去?你説頭4年不能多過180天離開澳洲, 是指4年總數?還是4年內每年不能離開超過180天?

複式洋房

ajfamily 發表於 16-4-15 19:24
我結婚十年了,有兩個孩子,他們和老公都有澳洲護照,如我申請,是否會即批PR? 同埋由申請到批要多久(如 ...
你應該一攞就pr. 申請到批簽證10至15個月左右,好彩既有機會少過10個月,我就等左13個月先批。我上網搵唔返要住幾耐,但記得係四年內共180日,不過有講“ the time u spend in oversea maybe count as spend in australia" 咩條件就無講。都係果句啦,睇下移民官信唔信你啫。

大宅

2019新春慶豚圓

Joanne.L 發表於 16-4-15 21:03
你應該一攞就pr. 申請到批簽證10至15個月左右,好彩既有機會少過10個月,我就等左13個月先批。我上網搵唔返 ...
謝謝你的回覆。PR 批出後,通常first land 需要在幾時?如未決定幾時正式回流,是否唔好申請住?

複式洋房

通常都有半年時間,有長有短。我就五個月內要first land. 我覺得越早申請越好,簽證費年年加,一加就20-50%。仲越來越難批,有啲人結婚十幾年都拒簽,我都申請左兩次先批。

大宅

2019新春慶豚圓

Joanne.L 發表於 16-4-16 08:08
通常都有半年時間,有長有短。我就五個月內要first land. 我覺得越早申請越好,簽證費年年加,一加就20-50% ...
其實在什麼情況下會拒批?我當然想盡快申請,但又擔心到時候批了PR, 自己又未ready 走,PR 總不能續完再續,對嗎?我的孩子在香港讀初小,諗住等到大的一個初中才走,又諗緊到他P5那年比佢試試返去考下selective high school, 考到才走。

別墅

Hi Joanne!

想問一下係咪first land個日開始計申請人4年內唔可以離開多過180日? grand TR定pr個時會比埋first land day 你?TR轉PR係咪自動轉嫁?定要再apply ? 要唔要係澳洲先轉到PR?

Thanks

複式洋房

通常都係提交既證據滿足唔到簽證要求,所以有咁多交咁多。

你可以離境幾耐幾多日都得,不過要申請公民就無咩必要都唔好走咁耐。tr 轉pr 要再交文件,申請表就應該唔使填,記得自己幾時轉pr, 上網睇過有人無收到email 轉pr ,之後移民局取消左簽證,要28日內離境。唔一定係澳洲轉pr ,境外都轉得。

別墅

咁係咪first land個日開始計申請人4年內唔可以離開多過180日? grand TR定pr個時會比埋first land day 你?

Thanks

複式洋房

如果你要申請公民就頭四唔好離境超過180日,grant 左visa 有日子俾你最遲入境。

首頁

尾頁

跳至