婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我堂細佬就黎結婚,現請問大家我需要買金器和斟茶給我嗎 如做人情做幾多2公婆?

水晶宮

你同堂細佬平時熟唔熟先?
你同佢係平輩,如果好熟好fd,可以買金.否則,不買也可.
也要睇下你家長老的睇法.家家不同.
印象中,我D堂兄弟姊妹結婚,我咩都無買.只係比人情.較一般朋友大封D咁啦.

大宅

佢細細睇到佢大, 如買 買甚麼 ?需要斟茶給我嗎? 但我問我99 2樣都不需要 只做人情 現我好煩 因除後好多堂妹堂弟結婚 如比一個 又唔比一個好似 唔係咁好 所以好煩

水晶宮

helenj 發表於 16-4-14 16:49
佢細細睇到佢大, 如買 買甚麼 ?需要斟茶給我嗎? 但我問我99 2樣都不需要 只做人情 現我好煩 因除後好多堂妹 ...
事實上係可以兩樣都不需要,視乎平日的關係,及每個家庭的要求.
我朋友結婚,仲要斟茶比姑仔添,個姑仔飲茶時,當正自己係99咁向我朋友訓話,嬲到我朋友出煙呀!
真係姑仔,老公的妹妹! 唔係姑奶呀!
所以,各處鄉村各處例.
但係,你堂細佬係你爸爸的兄弟的兒子,關你99咩事?

大宅

唔關99事 係我問佢意見啫 THX 意見

大宅

回覆:人情問題

你應該問問你娘家,會唔會敬茶俾你哋d平輩,如會,可選擇買金器,係敬茶時送,如唔買金器,都要準備敬茶利是,係敬茶時俾新人
唔買金器,人情就俾市價大封少少

水晶宮

如果熟就買金器,唔熟就封利是就算

wcpcelia    發表於 16-4-15 17:03

大宅

明白了

大宅

女家喜事,問女家人好些。
如好friend會買金器,
如不是太常見,會包大封D利是。
但如有很多堂姊妹,堂哥哥,不如包利是算。金價有高有低,用相同錢,不同時間金器大小有出入。不希望將來有說話聽令自己唔開心

伯爵府

回覆 方方媽媽 的帖子

你朋友案例唔係係香港嘛!咩鄉下呀!我都見過好多新人敬茶比年齡大的平輩(年齡差15年以上)
但通常都係對飲,未見過姑仔坐係度飲茶訓話。。。。。。勁。

大宅

瞓得好勳章

親戚(1年起碼見1次的話)我會封1800$

guoda1668    發表於 16-4-20 10:16

別墅

引用:回覆 方方媽媽 的帖子你朋友案例唔係係香港

原帖由 M.A.C 於 16-04-14 發表
回覆 方方媽媽 的帖子

你朋友案例唔係係香港嘛!咩鄉下呀!我都見過好多新人敬茶比年齡大的平輩(年齡差15 ...
我結婚時都要針比姑仔囉…開頭無安排,因為我老公話唔使理佢,佢就係房大發皮氣,所有兄弟姐妹睇到晒。。。我為左唔想老公難做就針左。。。

子爵府

我會封2000蚊,敬茶利是100蚊—封,即系400蚊,因為要比双封,所以我真系唔恨飲新抱茶,又要洗多幾佰

guoda1668    發表於 16-4-20 10:17

伯爵府

回覆 懶妾 的帖子

禮儀上係要敬比姑仔既,但係你地夫婦與姑仔企住互敬咁,你做亞嫂唔駛跪低敬茶,姑仔亦唔會坐住飲茶。

你唔係敬99咁敬姑仔呀????

我當年入門都有敬姑9,但企住敬茶既,不過姑9係坐住飲。

大宅

引用:回覆 懶妾 的帖子禮儀上係要敬比姑仔既,但

原帖由 M.A.C 於 16-04-14 發表

回覆 懶妾 的帖子
當年我大哥大嫂結婚,大嫂都有敬茶俾我同二哥,大家都係企係度,大嫂敬完我地之後,我地就送禮俾佢地,之後我地就對調企位,就輪到我同二哥敬茶俾大哥同大嫂,一樣都係企係度,跟住大哥大嫂就俾利是我同二哥喇

子爵府

上年堂細佬結婚我2公婆包左1500
我家姐一家4口包2500

大宅

M.A.C 發表於 16-4-14 22:20
回覆 懶妾 的帖子

禮儀上係要敬比姑仔既,但係你地夫婦與姑仔企住互敬咁,你做亞嫂唔駛跪低敬茶,姑仔亦唔 ...

姑仔同姑9係唔同喎,姑9係家姐,姑仔係亞妹,身份上係有唔同,身份上姑仔係細過亞嫂
而且中國有句說話叫長兄為父,長嫂為母,做弟妹唔敬茶俾兄嫂,已叫唔尊重,仲要亞嫂敬茶返俾弟妹,係禮儀上咪即係做亞媽嘅敬茶俾D子女?

我結婚時,我老公係長子,遲婚,佢2個細佬都結咗婚,我99都要我敬茶俾佢2個細佬,嗰時都有人問99點解唔係細佬敬俾大嫂,嗰時99都答唔出,只係話細佬比較強大喎,因為唔想老公難做,亦唔想攪大件事,所以就企係度敬茶俾佢2個細佬,不過我敬完之後就聽到有人細細講,要個大嫂敬茶俾細佬,都唔知佢哋受唔受得起,折福嘅咪係佢哋2個仔

講真,依D中國禮儀,我又真係唔太清楚,嗰時聽到咁講,我又覺得人哋又講得幾有道理,長嫂為母,點解要母親敬茶俾子女 (弟妹),而唔係子女 (弟妹) 敬俾母親 (亞嫂)

伯爵府

回覆 cchwin 的帖子

你無錯呀!

我都無話敬比姑9有問題。

只係帶出相關意思啫。

其實兄弟姐妹係同輩,但結左婚就比較大咁囉!

水晶宮

M.A.C 發表於 16-4-14 19:25
回覆 方方媽媽 的帖子

你朋友案例唔係係香港嘛!咩鄉下呀!我都見過好多新人敬茶比年齡大的平輩(年齡差15 ...

我今朝明明覆左你呢個post,但依家睇,又唔見有我回覆的post.
OK,再講多次.

佢姑仔都係企係度飲,但就訓話囉.
我當年幫手做姊妹,好記得佢果句"你嫁到我阿哥,執到啦",超~不知所謂!
我朋友樣靚身栽正,人品好,又識煮飯做家務,佢阿哥先至係"執到寶"呀!
我朋友依家已經結左婚十幾年,但呢位姑仔,仍然無拖拍.
有時,唔洗咩都賴落去"姻緣未到"度既,想拍拖而無人要,總有原因既

複式洋房

同輩分基本上唔洗敬茶既,但要睇你果邊家人做法,各有不同。
如果熟既可以大封啲人情,如果一般既我就會問下果邊8下幾錢一圍酒,做番合理價,無謂要人地蝕,唔係咁好睇囉。

首頁

尾頁

跳至