母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教有經驗媽媽,因為小b得兩個月,我去泰國旅行唔帶佢,我照泵奶,但酒店房d雪櫃又細又唔凍,雪唔到冰奶,點做好?要求酒店幫我冰可以嗎?但係走果時去機場又搭飛機咁多個鐘,d奶都溶曬啦,係咪唔要算了?!又好浪費

男爵府

回覆:doramanbb 的帖子

我試過去台北/美國/蘇州,泵完既奶一律唔要(只帶返香港沖涼),因為硬係覺得個泵洗得唔夠乾淨(我有用medela微波袋)....同埋就算酒店肯幫手冰,我用fridge to go 由台北酒店到香港屋企前後4~5個鐘,我覺得d冰奶有d溶,唔係幾敢俾阿b食...

仲有,台北唔係間間酒店肯幫你冰奶,如果佢地冇自己餐廳,其實佢地都唔會有freezer架....

大宅

引用:我試過去台北/美國/蘇州,泵完既奶一律唔要

原帖由 yyyy.mama 於 16-04-14 發表
我試過去台北/美國/蘇州,泵完既奶一律唔要(只帶返香港沖涼),因為硬係覺得個泵洗得唔夠乾淨(我有用medel ...
唉。。成四日好多奶好浪費呀

男爵府

回覆 doramanbb 的帖子

係呀, 超肉痛
我去美國個轉成10日奶...返到屋企我奶奶仲驚死我俾阿B飲即刻幫我十幾廿包奶掉左....

你可以試下放多D冰種, 同埋問埋酒店可唔可以幫你冰啦

子爵府

回覆:人奶媽去旅行

剛去完東京四日,一般酒店雪櫃無冰格,出發前問定酒店counter可唔可以幫你雪冰奶,去到照泵,每次泵完交比counter。我返黎用ithermx冰袋同冰種雪住d冰奶返黎,由酒店到香港屋企point to point要10-11個鐘(我飛機delay左少少),冰奶返到黎無溶,成功比bb飲。

男爵府

引用:請教有經驗媽媽,因為小b得兩個月,我去泰

原帖由 doramanbb 於 16-04-14 發表
請教有經驗媽媽,因為小b得兩個月,我去泰國旅行唔帶佢,我照泵奶,但酒店房d雪櫃又細又唔凍,雪唔到冰奶, ...
你找下舊文,有幾位jm去10日出差,一喼冰奶帶番來,完全無事

男爵府

引用:請教有經驗媽媽,因為小b得兩個月,我去泰

原帖由 doramanbb 於 16-04-14 發表
請教有經驗媽媽,因為小b得兩個月,我去泰國旅行唔帶佢,我照泵奶,但酒店房d雪櫃又細又唔凍,雪唔到冰奶, ...
唔好倒,自己飲

子爵府

我bb 5個月時我去了首爾,所有奶帶晒返來俾佢飲,冇嘢喎

Maygo    發表於 16-4-16 01:56

大宅

泰國可以架, 首先你用尿片D吸濕珠珠加水整成一粒粒GEL 狀, 然後塞入去奶袋, 整大約10幾20個冰種, 填滿晒你個冰袋, 咁你D 奶可以至少10小時都唔溶架!

你可以叫HOUSEKEEPING 幫你雪奶, 同冰種,同佢講要雪到硬晒既, 跟住你走果陣將奶同冰種圍實佢放入保溫奶袋,, 再PACK入行李箱, 就OK架啦.

男爵府

我唔會要 始終咁多日
加上酒店都唔知會唔會中途唔小心溶左d奶再冰返 而且酒店雪櫃唔乾淨
D奶經過咁多日唔同溫度 好易變壞
食到肚痛仲麻煩

大宅

引用:我試過去台北/美國/蘇州,泵完既奶一律唔要

我試過去台北/美國/蘇州,泵完既奶一律唔要(只帶返香港沖涼),因為硬係覺得個泵洗得唔夠乾淨(我有用medel ...
請問帶返黎沖涼係咪都要雪/冰住?否則會變壞嗎?

男爵府

回覆:Crownbe 的帖子

係呀,我冰住但有少少溶(主要係我覺得冇得蒸d配件我自己唔放心),我唔敢俾阿b飲

其實過期奶可以用黎沖涼,我\"估\"唔飲既唔冰/雪住返黎應該都ok掛....

男爵府

引用:Quote:原帖由+yyyy.mama+於+16-04-14+發表

原帖由 Crownbe 於 16-04-15 發表
請問帶返黎沖涼係咪都要雪/冰住?否則會變壞嗎?
用黎沖涼就咪帶回來啦

男爵府

引用:係呀,我冰住但有少少溶(主要係我覺得冇得

原帖由 yyyy.mama 於 16-04-16 發表
係呀,我冰住但有少少溶(主要係我覺得冇得蒸d配件我自己唔放心),我唔敢俾阿b飲

其實過期奶可以用黎沖涼 ...
帶野去蒸

男爵府

一個細少煲仔

大宅

引用:回覆+doramanbb+的帖子係呀,+超肉痛我去美

回覆 doramanbb 的帖子

係呀, 超肉痛
佢掉左?!咁早知唔拎返唻好過,白拎

大宅

引用:剛去完東京四日,一般酒店雪櫃無冰格,出發

原帖由 milkteabb 於 16-04-14 發表
剛去完東京四日,一般酒店雪櫃無冰格,出發前問定酒店counter可唔可以幫你雪冰奶,去到照泵,每次泵完交比c ...
隻冰袋咁勁?!係咪好大個㗎?

大宅

引用:泰國可以架,+首先你用尿片D吸濕珠珠加水整

原帖由 forest2015 於 16-04-15 發表
泰國可以架, 首先你用尿片D吸濕珠珠加水整成一粒粒GEL 狀, 然後塞入去奶袋, 整大約10幾20個冰種, 填滿晒你 ...
哦!!原來咁樣!!好詳細呀!!非常感激!

大宅

引用:泰國可以架,+首先你用尿片D吸濕珠珠加水整

原帖由 forest2015 於 16-04-15 發表
泰國可以架, 首先你用尿片D吸濕珠珠加水整成一粒粒GEL 狀, 然後塞入去奶袋, 整大約10幾20個冰種, 填滿晒你 ...
不過想問埋邊隻牌子奶袋咁大?

大宅

係wor,始終驚個泵唔夠乾淨

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊