0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡50day ,生完岩出院食奶一直食奶食得好好,可以3安,第二次屯院照黃,10day 。醫生話太多要改少d。70就0k。果次醫院啱好無我地飲開嘅雪印,幫我轉能恩BB飲(我人奶5夠)之後返屋企,佢一路飲一路吐出來,仲好忟。次次餵都個鐘頭有多仲食5曬,後來比佢遲dB都逐漸加量,我都開9O,但到E+人地飲緊4~5安,佢仲90都食5曬,差不多次次到時60之後就扭計,吐奶!好煩惱!點算好轉奶粉嗎?

大宅

回覆:求教!50day 3安都食5曬!使扭扭寧寧

我仔仔40幾日人 飲四安有時會飲吾曬。但佢二個鐘一次。飲緊s26

大宅

引用:我仔仔40幾日人 飲四安有時會飲吾曬。但佢

原帖由 mandylg0303 於 16-04-14 發表
我仔仔40幾日人 飲四安有時會飲吾曬。但佢二個鐘一次。飲緊s26
我仔仔飲奶好快半個鐘內一定搞掂

大宅

引用:Quote:原帖由+mandylg0303+於+16-04-14+發

原帖由 mandylg0303 於 16-04-14 發表
我仔仔飲奶好快半個鐘內一定搞掂
好羨慕啊,有胃口,食得好,媽媽安心d

男爵府

咁樣可以轉番雪印試下會唔會好d

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

話姐試下轉返之前果隻奶粉。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

或者轉番雪印喇

大宅

2019勳章

體重追唔追到先?

複式洋房

回覆樓主:

我個b 60+日都唔係次次食到3安,好多時2安就瞓覺唔食,埋身都係好快就停,只係每日都會有一次好肚餓一氣過食3安,但係體重上升無問題,見佢肥肥白白就唔理,屋企人話人奶有力夠營養品,唔洗食好多

大宅

我bb出世得2.88k,30幾day, 都係最多食100ml,仲要有3-4餐會食唔哂!我去健康院同醫生講,問會唔會食得太少,但醫生話佢體重ok,已去到4.06k,唔使擔心。就正如每個人嘅身體吸收能力唔一樣,雖然食得無人哋咁多,但只要吸收得好就無問題!

大宅

引用:或者轉番雪印喇

原帖由 我要做媽媽 於 16-04-16 發表
或者轉番雪印喇
一直飲開雪印,今天先試轉第一歺能恩,但都係食到扭扭擰擰,人都癲

大宅

引用:體重追唔追到先?

原帖由 cherrycoey 於 16-04-16 發表
體重追唔追到先?
上個月健康院又0k,正常

大宅

引用:我個b+60+日都唔係次次食到3安,好多時2安

原帖由 chuchuviolet 於 16-04-16 發表
我個b 60+日都唔係次次食到3安,好多時2安就瞓覺唔食,埋身都係好快就停,只係每日都會有一次好肚餓一氣過 ...
同你B食奶量差5多,但唔覺佢肥

大宅

引用:我bb出世得2.88k,30幾day,+都係最多食100ml

原帖由 cat4775 於 16-04-16 發表
我bb出世得2.88k,30幾day, 都係最多食100ml,仲要有3-4餐會食唔哂!我去健康院同醫生講,問會唔會食得太少 ...
哎,見到細個佢嘅個個好胃口,已經4~5安,好驚佢營養不良

大宅

2019勳章

AngelaY 發表於 16-4-16 16:49
上個月健康院又0k,正常

我覺得佢食到,體重又ok, 食得比人少都無問題,可能係佢吸收得好!
我女出世2kg唔夠,依家5x日都係食3安,已追到3.4kg

大宅

引用:Quote:AngelaY+發表於+16-4-16+16:49+上個

原帖由 cherrycoey 於 16-04-17 發表
我覺得佢食到,體重又ok, 食得比人少都無問題,可能係佢吸收得好!
我女出世2kg唔夠,依家5x日都係食3安, ...
佢3安食5使,肯食2安幾咋,但day36已經有4kg 出世2.93

別墅

其實唔洗太介意飲奶量, 健康就ok, 反而我覺得雪印甜過能恩, BB 食開淡味, 遲D 餵固體食物無咁揀飲擇食。

首頁

尾頁

跳至