自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日遇到一位媽媽,你真係連最基本禮貌都唔識,仲要生3個

我同仔坐一個人位,見呢4母女上車人又多,我好心起身叫個仔分一半比個妹妹坐,個女仔一嘢坐哂成個位,個媽媽冇講一聲唔該,我都算,之後仲要棟高雙脚,對脚又郁來郁去成隻鞋伸落我仔件恤衫度,我出聲個媽媽先叫唔好,但都一聲唔好意思都冇

其實小朋友唔乖我都可以包容吓,但你身為大人都唔好好做身教,真係生咁多仲咩

珍珠宮

meimeitse 發表於 16-4-14 19:10

我同仔坐一個人位,見呢4母女上車人又多,我好心 ...
香港好多呢d父母, 唉....

象牙宮

識生唔會教,
試過好多次見佢地推住 bb 車,順手幫開門,佢地連唔該都唔識講,
好似應份咁 .

康寶琦    發表於 16-4-14 21:35

大宅

回覆:好心讓座

冇錯!就係唔知點解而家d人老奉咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

新一代太自我亦都太溫室長大,好自然所有野都係必然的,他們的下一代是什麼價值觀真係不敢想像,只係想到質素一定下降。

大宅

引用:新一代太自我亦都太溫室長大,好自然所有野

原帖由 414928 於 16-04-14 發表
新一代太自我亦都太溫室長大,好自然所有野都係必然的,他們的下一代是什麼價值觀真係不敢想像,只係想到質 ...
其實每一代都有呢D人嘅...
有D老人家都冇乜禮貌同老奉架....

公爵府

好多小朋友對腳成日fingfingfing
係咁踏到人 有時又要人抱隻腳又fing
真係好嬲 無拉拉比人

侯爵府

老鳳阿媽

男爵府

引用:今日遇到一位媽媽,你真係連最基本禮貌都唔

原帖由 meimeitse 於 16-04-14 發表

我同仔坐一個人位,見呢4母女上車人又多,我好心 ...
有D老人家都好老馮😪

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

mercurycc 發表於 16-4-14 19:29
識生唔會教,
試過好多次見佢地推住 bb 車,順手幫開門,佢地連唔該都唔識講,
好似應份咁 . ...
我屋苑有一個年輕的媽媽都係咁無禮貌,幾年前佢推住BB車入大堂,我按lift 等佢入先,佢入佐去唔該都冇講,因為得我同佢一齊上佐平台,所以我順手幫埋佢開門,佢都係冇表示,好似好應份,前一排同佢仔仔同埋婆婆同lift, 4一5歲人仔竟然向人吐口水,極之冇禮貌,最近見到佢又生佐BB,有上次經歷,今次我唔想再幫呢D冇禮貌的人,寧願俾佢行先

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

414928 發表於 16-4-14 19:39
新一代太自我亦都太溫室長大,好自然所有野都係必然的,他們的下一代是什麼價值觀真係不敢想像,只係想到質 ...

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+414928+於+16-04-14+發表新一

原帖由 lolitak 於 16-04-14 發表
其實每一代都有呢D人嘅...
有D老人家都冇乜禮貌同老奉架....
而家老人家受教育比較少都可以理解,但年輕人最少都九年教育但修養仲差過冇受過教育個d

象牙宮

引用:Quote:mercurycc 發表於 16-4-14 19:29 識

原帖由 KWBN 於 16-04-14 發表
我屋苑有一個年輕的媽媽都係咁無禮貌,幾年前佢推住BB車入大堂,我按lift 等佢入先,佢入佐去唔該都冇講, ...
時運高睇唔到算了。

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

又冇禮貌又老奉

侯爵府

感同身受,小朋友搭車免費係真,但當你見到學生放學揹住個大書包,搭巴士成45分鐘先到,我會覺得佢地辛苦,加上小朋友可以坐大人腿上或2個坐1個位,至少可以讓反個位出來,但很多媽媽覺得小朋友坐1個位係理所當然

男爵府

太多呢D老馮港媽了,試過有次搭地鐵,被個小朋友Fing咗超過十次隻脚,前提系已側埋一邊避佢,開聲叫小朋友可唔可以唔好再Fing,點知佢媽媽講句:系咪,被人話喇,,^∩^

首頁

尾頁

跳至