心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章 畀面勳章

我有個三歲幾女女,女女就有言語遲緩,好感恩呢,年一直都有資助上訓練,已經進步好多,起碼有7/8成知佢講咩,但學校一直話除左言語外,感統同學習都比較慢,政府評估言語服務排到2017/9...職業治療師就緊緊合格要半年後左評估,但見佢比較活躍同埋平衡感有差異,又另外等其他專科評估,頭都大埋,因為言語問題逢星期五都要早放學去訓練,同埋我係單親要就佢返學時間搵工作,亦因為咁加重難道....第一年遇到一家幫忙照顧小朋友,又滿月照顧到一歲,但因為成日要請假上訓練or搞離婚見律師,都影響到工作唔少,同埋實在太小時間去陪個女,所以一年後都無做,轉左份電話推銷員,超自由,但壓力都超大,因為搵到單就多的收入,差距都可以係兩三倍,我做左四個幾月,日日咁樣壓力爆登,想轉工,唉,又係要搵到配合既都好難,其實睇住牙女已經好有爆煲感覺,因為佢無時停,不停試底線,返工係當減壓放鬆,但搵到份又係愈做愈大壓力,我都知無咩工唔會有壓力,但追單呢的實在太癲,依家休息左一星期,不停試搵其他工,可以配合到我照顧女女時間,希望可以搵到.....身邊好多朋友支持我,男朋友都好支持我,但自己都好驚搵唔到,唔知涯到幾時...先有光明⋯幾時先上到樓唔洗涯貴租。幾時先完結牙女既發展遲緩階段。幾時先⋯好似好無盡頭

呻完又一條好漢~~計續努力

大宅

回覆:好想呻下.....

我們都懂得感恩,因為不是所有事都理所當然的

大宅

加油呀

大宅

2019新春慶豚圓 熱血金章

努力!加油!奮鬥!

複式洋房

加油

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

條路好難行,加油

子爵府

加油

男爵府

2019勳章 畀面勳章

Thx all

複式洋房

如果學校覺得距感統同學習都有遲緩,其實吖女最好穩私家醫生做個評估好d喔,等到17年就遲了!

大宅

2019勳章

Ccb1031 發表於 16-4-14 19:27
我有個三歲幾女女,女女就有言語遲緩,好感恩呢,年一直都有資助上訓練,已經進步好多,起碼有7/8成知佢講 ...

唔好意思,想問你個女讀咁咩學校

男爵府

2019勳章 畀面勳章

1sss6 發表於 16-6-26 03:45
如果學校覺得距感統同學習都有遲緩,其實吖女最好穩私家醫生做個評估好d喔,等到17年就遲了!
...

實在比唔到咁高負擔

男爵府

2019勳章 畀面勳章

amypo 發表於 16-6-26 11:43
唔好意思,想問你個女讀咁咩學校

長全日幼兒學校

男爵府

2019勳章

再抽d時間出來睇下育兒書
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題