論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢話想星期六晚收工夜晚外出,星期日佢放假,我係咪可以唔俾佢係外面過夜?基本上我已經拒絕咗佢嘅要求,但我想問我有無權唔俾佢?

大宅

又係要外出。久唔久就人問,睇來好多姐姐要求放假唔返屋企。今年我工人唔續約,真係好怕新工人會係咁
樓主,勞工條例規定,休息日要有連續24小時。亦規定外傭不得外宿。灰色地帶,如果佢話佢唔係外宿,去玩足一日一夜。你又真係無佢辦法。

我問過勞工處,個答案都係答完等於無答過。照讀條法例俾我聽。

大宅

引用:又係要外出。久唔久就人問,睇來好多姐姐要

原帖由 clarachingching 於 16-04-14 發表
又係要外出。久唔久就人問,睇來好多姐姐要求放假唔返屋企。今年我工人唔續約,真係好怕新工人會係咁
樓主 ...
啲工人真系好煩,如果法例話唔可以外面過夜就得,佢要求我凌晨一點出去,我話唔得,我話你朝早五點出去我唔理你,但凌晨一點就無可能。

子爵府

2019新春慶豚圓

clarachingching 發表於 16-4-14 20:36
樓主 ...

你應該問入境

大宅

法例喺唔俾外宿,但佢哋係可以出街。佢告你,你唔著數。因為你證明唔到佢有外宿。但佢會話你唔俾佢放連續24小時。例如,你訂晚上9點至明天晚上9點係佢休息日,佢凌晨1點出街,係唔犯法。

佢好識勞工法例,知道灰色地帶係邊。只可話,如果佢唔妥協,你又唔鐘意。只可換個新

大宅

引用:法例喺唔俾外宿,但佢哋係可以出街。佢告你

原帖由 clarachingching 於 16-04-14 發表
法例喺唔俾外宿,但佢哋係可以出街。佢告你,你唔著數。因為你證明唔到佢有外宿。但佢會話你唔俾佢放連續24 ...
佢又無唔妥協,不過係咁counter offer,我話五點,佢又問四點,心諗你咁早有邊度去啫

大宅

回覆 hiumingruby 的帖子

係咪菲呀?

大宅

引用:回覆 hiumingruby 的帖子係咪菲呀?

回覆 hiumingruby 的帖子

係咪菲呀?
係呀,菲先咁煩,第一個菲都有問,問過一次無再問。點知呢個第二個菲又問

大宅

回覆:工人話想係外面過夜

菲姐先會敢問,佢哋出去賺外快嘛

大宅

王國教室勳章

做鸡?
Stay hungry, stay foolish

大宅

引用:做鸡?

原帖由 stevejobs 於 16-04-16 發表
做鸡?
應該唔會做one day chicken掛