自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡是12月出生的,求幫忙,謝謝大家

翡翠宮

牛年勳章

回覆:想囡囡重讀k2應怎樣寫信俾学校?

照寫原因,例如學習跟唔上進度、手肌發展未夠好
不過最緊要學校有位先有得重讀

大宅

直接同老師傾,想重讀,聽埋老師意見⋯會唔會方便d?

禁止訪問

我的育兒心得勳章

用戶要求終止服務

同老師傾之後同校長傾先

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

如果有學卷既學校唔會係你提出就比,呢個問題當年我女幼稚園有同學提出過,後來有人真係留k2,不過有晒report 係發展遲緩醫生建議重讀,如非學卷學校有位咪得囉

複式洋房

想重讀並非她跟不上,只是見她冇乜自信,想俾她多讀1年。怕她上小學追不上,因细女。入了小學萬1追不上就冇機會repeat

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:Penbo 的帖子

12月出世唔代表一定要重讀幼稚園,個quote 留返小學啦,萬一第時學業跟唔上進度都唔怕留班。至於自信方面,喺佢有好行為時就讚佢,鼓勵佢做佢想做的事,多些給予支持同鼓勵佢的說話。同埋學卷至可用3年,要有充份理由同醫生証明或其他發展問題學習困難的証明,才能申請多一年學卷。

子爵府

不如k3先重讀,考唔入心儀嘅學校,再讀多年可以多一次機會。

翡翠宮

牛年勳章

引用:想重讀並非她跟不上,只是見她冇乜自信,想

原帖由 Penbo 於 16-04-14 發表
想重讀並非她跟不上,只是見她冇乜自信,想俾她多讀1年。怕她上小學追不上,因细女。入了小學萬1追不上就冇 ...
我女都係12月B,我一開始就諗定做大B,就係希望佢更有自信,依家佢係pn班做大B,老師成日讚佢,佢返屋企會開心share俾我地知,所以我覺得絕對無揀錯

如果係想佢有自信,建議你repeat,唔好等K3或小學,因為小朋友愈大愈識介意重讀

男爵府

重讀多一年而又係自費就直接問學校可唔可以。

如果係本身小朋友有問題就可以申請多年學劵㗎。一封家長信,一封學校信,一封醫生信之後寄去教育局就得。

我女女上年就重讀k2,本身隻腳仔無乜力,發展遲了一年,同埋無自信。係老師建議重讀。女女眼見同學仔讀k3而自己留班會唔開心\"。你問清楚老師先啦。

伯爵府

重讀不要在同一學校

首頁

尾頁

跳至