湊B百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔兩個月大,近日開始follow自行入睡食玩瞓的概念。他現在已是每4小時一餵,5安。餵奶換片大概一小時。接著玩另一小時,然後我見佢有些呆滯就會放落bb 床再同佢講要去訓拉乖拉咁。咁5至20分鐘內他可能會喊幾聲,自己就會睡著。我以為自己睡著會睡長一點,但好多時十幾分鐘佢就醒番大喊(我覺得是扭抱的哭聲),點先可以令佢自行入睡呢?

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:關於自行入睡

我冇特別訓練我仔,初頭我會抱佢4個字度,等佢瞓淋左就擺佢落bb床,我地就即刻返房瞓(bb床擺廳)到2個幾月開始我個仔就慢慢習慣食完奶我會放佢落床瞓,我買左個掛起bb床有音樂有公仔轉嗰d俾佢聽下望望下佢就會瞓⋯⋯到而加佢4個月,一食完最尾餐奶一放床/high chair佢望下野就會瞓

男爵府

由初生開始,我就唔抱女訓,想佢習慣自己入睡,但可能太細,適得其反。晚晚喊成兩個鐘先訓到。無話越喊越少時間,訓返都醒。大人細路都好辛苦。我終於忍無可忍,兩個月大左右一喊就抱,抱到唔喊先落床,佢就開始可以訓得好d.抱左幾日,而家唔洗抱都可以自己訓。可能之前佢太無安全感。
我估真係個個bb性格唔同,無可能一個方法適合晒所有bb.

wynnehung    發表於 16-4-18 09:37

複式洋房

我個仔就每晚會玩bed set 送嘅個條長條型的「腸」,玩玩下就會訓左

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

,其實我真係唔明,點解要咁刻意訓練自己瞓,唔通真係驚佢到10幾歲時仲痴住你?bb喊,媽媽抱佢俾佢安全感係自然不過既事

芝麻米豆    發表於 16-5-10 22:18
MSVASE    發表於 16-5-5 09:30

別墅

引用:,其實我真係唔明,點解要咁刻意訓練自己瞓

原帖由 annafifi 於 16-05-04 發表
,其實我真係唔明,點解要咁刻意訓練自己瞓,唔通真係驚佢到10幾歲時仲痴住你?bb喊,媽媽抱佢俾佢安全感係 ...
你氹佢瞓係無問題,但佢中間一定會醒,醒左之後如果環境有改變佢就會喊,咁佢就無辦法自己瞓長一點。除非成晚抱住佢瞓,如果唔係你放低佢果陣其實個disturbance仲大。我bb 依家夜晚我都要氹,但一抱就兩個鐘一放低就醒,其實咁對佢都唔係好架。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我女14 M 都未可以自己訓, 要晌床邊陪佢.

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Cajes 發表於 16-5-5 23:41
你氹佢瞓係無問題,但佢中間一定會醒,醒左之後如果環境有改變佢就會喊,咁佢就無辦法自己瞓長一點。除非成 ...

我兩個小朋友,分別5歲同3歲,當佢地細個時佢地醒左喊,我都會抱佢地,我覺得佢地呢個時候係需要擁抱帶俾佢地安全感,我會成日抱佢地,大大下到佢地就唔需要我抱,自己會瞓,好自然

大宅

回覆:Cajes 的帖子

其實個個 BB 都唔同,唔可以強求。天使 BB 真係傳說中先會出現。

子爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

回覆:關於自行入睡

我兩個月大就可以自己係床典到訓,我諗係習慣黎既,開頭佢都有扭。不過慢慢佢都知定時係要訓覺,所以甘上下時間食完奶我地就放佢上床。佢喊就輕輕拍下佢。
同埋知佢鐘意揸住紗巾訓咪比佢揸。

老細是腦細

複式洋房

回覆樓主:

我bb都係2個月幾月大,佢食完奶放低玩左陣見佢扭眼訓我就會抱起佢,抱到佢半訓啦我就放佢係床,因為想佢訓著前知道係自己床啦,咁佢通常郁多幾下就訓著,

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊