論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐將會返印尼,想搵本地鐘點幫輕下,應該在那裏找呢?費用是如何收費呢?有人用過嗎?如果我只是要一星期一至兩次,每次三至四小時,會太少不願做嗎?

大宅

回覆:angel-papa 的帖子

大概75-80/hr

別墅

angel-papa 發表於 16-4-14 22:49
姐姐將會返印尼,想搵本地鐘點幫輕下,應該在那裏找呢?費用是如何收費呢?有人用過嗎?如果我只是要一星期 ...
勞工處網頁出post, 睇邊區, $65/hr 都有
唔明d 人點解要請外傭做鐘點, 外傭都話要收$70/hr

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:Quote:angel-papa+發表於+16-4-14+22:49+姐

原帖由 hmailtravel5 於 16-04-15 發表
勞工處網頁出post, 睇邊區, $65/hr 都有
唔明d 人點解要請外傭做鐘點, 外傭都話要收$70/hr
...
$60小時甘平?見樂活一站,$75--90小時

大宅

自己搵勞工處嗰D會唔會好麻煩?手續係架?是否需要同佢另外買保險?因為如果經轉介公司應該會攪掂埋,對嗎?

大宅

回覆:angel-papa 的帖子

自己經勞工處請一d都唔煩,又唔會比d所謂agent 提高晒d價錢

珍珠宮

引用:姐姐將會返印尼,想搵本地鐘點幫輕下,應該

原帖由 angel-papa 於 16-04-14 發表
姐姐將會返印尼,想搵本地鐘點幫輕下,應該在那裏找呢?費用是如何收費呢?有人用過嗎?如果我只是要一星期 ...
樂活—站請,吾洗收錢,保險可以買短期。

請過幾個,做野吾乾淨,我個姐姐乾淨過佢。港媽又揀工。最肯做係大6ee, 做野幾用心。

別墅

emily22 發表於 16-4-15 10:08
$60小時甘平?見樂活一站,$75--90小時
中介唔收貴d, 咁賺乜?
中介隨時只比$50/hr 比個鐘點, 咁你話經中介請同直接請, 邊個會做得開心d?
揀個住得近自己屋企就perfect, 佢好你好

大宅

未結婚前,曾經由AGENT請鐘點姨姨,換咗3個先OK。後來那個鐘點姨姨都唔同中介續約,直接和我做。鐘點由當年的六十元到最近我請另一個姨姨為85元(DIRECT HIRE)。通常啲姨姨一定話唔使買保險,但為保障相方,我一定堅持買勞工保險。勞保是跟僱主的!所以若要換另一鐘點姨姨是可以轉名的(轉外傭不能,因不同性質),一年$500左右。唔買勞保,真係有意外的話,僱主就自己賠(需然勞保都未必賠得多,起碼對鐘點的家人有交代。雖然個鐘點話唔使啫,但有事起嚟,就算姨姨唔計,我相信佢既家人都一定同你計。若關係一向好好的話,因此傷和氣實在不值)。但勞保一定要一年的買,但只是幾百蚊幫大家買一個安心值得的。
p.s.: 同埋一旦有意外發生,若因雙方談不妥賠償時,被指冇為鐘點買勞保,會否因此而犯法呢?呢點我唔清楚,但自己係打工仔,老闆不論員工是哪職位都必需購買勞保(我是做會計的,所以知道每人都要買,除非該員工不是受聘於該公司),咁鐘點姨姨都算是自己的員工(受聘於我),係咪應該要買呢?呢樣嘢樓主可以自己去查下。若經中介公司講鐘點,受聘的型式會是你跟中介的關係而不是鐘點,所以有事的話都應該是追中介而不是你(中介公司是指每月的錢是寫給中介公司名字而非鐘點)

翡翠宮

2019新春慶豚圓

85-90 per hour, 唔見得好過賓賓姐姐; 有D仲好多野講.

大宅

回覆 mini1204 的帖子

唉!我請得噮嗰3個星期,仲要係一星期做得嗰2-3日,每次打算3-4小時完成~鐘點實覺得搵唔夠啦!

大宅

angel-papa 發表於 16-4-18 11:37
回覆 mini1204 的帖子

唉!我請得噮嗰3個星期,仲要係一星期做得嗰2-3日,每次打算3-4小時完成~鐘點實覺得 ...
咁睇幾樣嘢既,第一:近唔近鐘點; 第二:鐘點多唔多工做緊,繼而時間夾唔夾;第三:你的要求
p.s.: 記住問埋鐘點會否食煙喎!我最初經中介請既時候,中介俾咗個會食煙既我。由於當時有露台,見過有煙蒂在露台架(我和老公都唔容許在家吸煙,所以就算我爸爸嚟都要到後樓梯食)。另外,若要自己直接請的話,要講明到底是自己提供所有清潔用品還是鐘點帶。我通常就會問鐘點用開邊啲就買定放在家中。始終每人用的清潔用品不一樣,若不是相差太遠,我會跟番鐘點姨姨做法,免得到時姨姨唔記得點整。最後要講明工作範圍,我最後的鐘點姨姨跟我說原來現在很多的鐘點都唔包煮飯(因為耐,有時又因要煮定餸而晚收工),所以試下揾咗先,但一定要講清楚所有範圍和要求,否則到時勞氣(我的姨姨話有對僱主係會先叫姨姨煮餐飯試下啱唔啱口胃先,因為要求每次煮食)。我都係剛續保一個多月就外傭姐姐返工,鐘點的勞保就照去。其實當姐姐初來的時候都唔敢担保一定冇問題,若真的出問題,我的鐘點勞保仍然生效,只需轉名(若用其他姨姨)。

首頁

尾頁

跳至