自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+小可愛11+於+16-04-14+發表其

原帖由 braveshe 於 16-04-15 發表
小王子我都未睇過,但睇過電影簡介版,有朋友話無興趣看,有的說不好看,有的就好喜歡當中帶出的意思

...
Little Prince 我小學第一次睇,只當漫畫去睇,high school 再睇就領悟到少少野,到出來做野再睇又同 high school 嗰時感覺唔一樣。
所以我話睇書唔係睇名氣,係睇妳有冇興趣。

大宅

回覆:紅樓夢vs 老人與海,邊個好睇D?

呢類題材既小說我中意巴爾扎克,高老頭好睇呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

二類型,都唔同点比較

子爵府

引用:紅樓夢好好睇,但可好複雜,要一路睇一路做

原帖由 綠荳媽媽 於 16-04-14 發表
紅樓夢好好睇,但可好複雜,要一路睇一路做筆記先攪得清。
仲記得當年我要揸住份人物關係表先睇得明
不過紅樓夢真係好好睇,返睇咗幾次。

男爵府

紅樓夢好睇好多,老人與海好悶

水晶宮

畀面勳章

紅樓夢better

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

綠荳媽媽 發表於 16-4-14 23:19
紅樓夢好好睇,但可好複雜,要一路睇一路做筆記先攪得清。

同意

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

有時間嘅紅樓夢都幾好睇
另外其他姐妹推介嘅簡愛,傲慢與偏見,理智與感情都好好睇
老人與海又係另一樣野,得閒咪睇埋,反正每個人喜好都唔同

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

小王子睇過書,好睇呀。btw, 老人與海唔知,但紅樓夢我記得我媽媽話佢中學時睇過好鍾意,覺得好好睇,但大咗之後(大約三十幾歲)再睇一次、今次睇一半已冇心機睇,覺得好悶,可能因為佢心態唔同咗。所以我諗要睇你嘅心態,鍾意睇愛情小說可以揀紅樓夢,但唔鍾意睇情情塔塔嘅就揀過另一本

首頁

尾頁

跳至