婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

做個靚太 發表於 16-4-15 00:48
唉~有道理講,你都唔駛係度呻啦!
衰嘅99,最本事就係輸打贏要,三重標準!
誇張比喻:就算你99親手賣你老 ...

唉,我而家跟本唔想返去,返去又要受人白眼!好唔開心,我唔想影響個Bb!但我係阿媽住住得耐阿媽又會問我咩事,我費事同佢講陣間佢又擔心,所以我而家唔知點算!不過我返左屋左哩幾日真係好開心,想食咩阿媽都會整,又係甘
整啲補既野我食,又乜都唔駛我做,真係世上只有媽媽好!!
其實而家算唔算財政獨立?我都無用過佢地屋企既錢,當然
食,住都仲係佢既!所以我先想搬出去唔想靠佢

珍珠宮

引用:Quote:做個靚太 發表於 16-4-15 00:48 唉~

原帖由 Szefan 於 16-04-15 發表
咁其實怕媽咪擔心,我都理解,不過有時真係需要最後支持~如果連娘家都無,真係會好無助!
同99住,無論99幾好,都肯定無係自己屋企咁自在,何況係衰99~但依加都無辦法,你地事實經濟唔許可~
可以嘅,我梗係讚成搬啦!自己自組家庭,再辛苦都係值得嘅!
我指嘅財政獨立,係99唔會知你地有無錢,你地亦唔會聽99講,要點點點投資……最好係脫離佢嘅干涉,唔由得佢過問!

美菲絲    發表於 16-4-15 12:23

男爵府

回覆:奶奶搞到我老公好大壓力

佢係唔鍾意你做乜都錯,唔駛理佢,暖緊要好好安慰下你老公唔好比壓力佢,你而家呢個情況同我之前都幾似

總之你大肚都要放鬆心情養胎,唔好理佢

子爵府

新買嘅樓邊個名? 奶奶有冇工作? 平租快租,貴租要等,來回條數差不多

複式洋房

做個靚太 發表於 16-4-15 01:59
咁其實怕媽咪擔心,我都理解,不過有時真係需要最後支持~如果連娘家都無,真係會好無助!
同99住,無論99幾 ...
投資唔會了,跟本都無錢,唔敢諗!我老公同我講,佢搞到我老公同姑仔都頂佢唔順所以佢地搵左佢阿姨傾,希望可以開解下佢媽

複式洋房

TreeLover 發表於 16-4-15 02:14
佢係唔鍾意你做乜都錯,唔駛理佢,暖緊要好好安慰下你老公唔好比壓力佢,你而家呢個情況同我之前都幾似

總 ...
嗯,知道了,多謝你!

複式洋房

汽水餅 發表於 16-4-15 02:33
新買嘅樓邊個名? 奶奶有冇工作? 平租快租,貴租要等,來回條數差不多
新樓係我老公個名,奶奶有返工!我明哩個道理,但要99明先得!

侯爵府

其實有沒有諗過,其實係奶奶唔中意阿仔多個女人,成家立室,借口供多層樓黎cap 水咋。

講真,如果錫個仔,知道個仔等錢用,裝修可以cut 平少少,租金可以有相量,說話都可以和氣些吧。

照睇哩位99可以咁對自己個仔,現在他未必係針對你,只不過係唔中意任何黏著佢仔嘅女人,你有沒有用佢仔錢佢唔想理,因為你唔去幫手供樓已經係唔岩,唔中意你啦。

忘記你99吧,唔值得陪上自己的心情。好好安胎,多關心c6,有時間學吓煮飯,㷛湯,準備好做媽媽吧!

美菲絲    發表於 16-4-15 12:25

男爵府

畀面勳章

但你大住個肚邊有人請,所以你想搬出去都難,你老公又要供樓又要攪婚禮,已經無多餘錢,加上你生B後又諗住自己全職湊,就更加難搬啦,依家只有安心養胎同埋考慮吓有無人幫你湊,生完後就努力搵工,盡快脫離你99﹗

美菲絲    發表於 16-4-15 12:25

大宅

如果99 一開始話你,你就托住個肚話肚痛啦

係架勒,大肚婆係大哂 係唔洗做野 鬼叫99 個仔錫你

TreeLover    發表於 16-4-15 20:13

水晶宮

回覆:Szefan 的帖子

一開始就錯、經濟唔好又未獨立就辭職影婚照?而家你大肚點搵工、你點都要出搬出黎自己返工呀、咁佢家人點奇怪都唔影響到你。

方方媽媽    發表於 16-4-15 12:56
Jolin_Yuen    發表於 16-4-15 12:41
美菲絲    發表於 16-4-15 12:26

水晶宮

美之選468 發表於 16-4-14 23:31
宜家可以做的就系馬上結流.例如: 以比市價平3-5% 的價錢盡快出租港島樓.再取消年底的擺酒.(同酒樓商量改一 ...
完全同意!

樓主:
因為C6煩惱的來源,係唔夠錢,短期內加唔到收入,唯有節流.
結婚同生仔咁近,D錢好似倒水咁倒,係好大壓力架.
租樓出去,係99做主,你地未必可以改到D咩,但你地自己既支出,就可以囉.
平日家務方面,如果你體力支持到,就盡量做啦.
我個人覺得,全日留係屋企唔幫手做家務,亦係講唔通.
你姑仔都無聽99話,留衫比你洗,即係佢都算係好人啦.如果佢又係要返工,咁幫佢做多少少,我覺得無問題,分工合作嘛.
雖然話你用自己錢,但住得入去,水電媒家庭用品樣樣都係支出,99點都會覺得你係靠佢個仔養,印象係差D架啦,將來你出返去做野就會無事,依家,忍一忍啦.

美菲絲    發表於 16-4-15 12:26
TiffChan    發表於 16-4-15 11:54

大宅

你同你c6都好無計劃。結婚影相又何需辭職?酒都未擺就有埋,仲要買樓搬屋。現在壓力大就話99比好大壓力。你地有無諗過你地自己好大責任。

方方媽媽    發表於 16-4-15 12:56
Jolin_Yuen    發表於 16-4-15 12:42
美菲絲    發表於 16-4-15 12:27

水晶宮

luckybaby2011 發表於 16-4-15 11:27
一開始就錯、經濟唔好又未獨立就辭職影婚照?而家你大肚點搵工、你點都要出搬出黎自己返工呀、咁 ...
我身邊都有呢類朋友,通常係個女仔做野做得唔開心,咁就順便借結婚呢個理由而辭職.如果男仔夠能力,通常就會話順便生埋仔先,到生完,就話要湊仔所以唔可以返工住......到了孩子升中,仲講咩返工呀,十幾年無做野,點搵人請?

複式洋房

luckybaby2011 發表於 16-4-15 11:27
一開始就錯、經濟唔好又未獨立就辭職影婚照?而家你大肚點搵工、你點都要出搬出黎自己返工呀、咁 ...
我地plan左結婚奶奶先話來買樓,但買左原來發覺銀行借唔到預期既錢,甘我可以點?

複式洋房

方方媽媽 發表於 16-4-15 11:33
完全同意!

樓主:
無錯,我覺得住人果度係要有幫手做家務,但問左做左又比佢嫌3嫌4,如果我我做野我會想搬!始終寄人離下唔好

水晶宮

yamaneko 發表於 16-4-15 07:27
其實有沒有諗過,其實係奶奶唔中意阿仔多個女人,成家立室,借口供多層樓黎cap 水咋。

講真 ...
住埋一齊,樓主點可以忘記99?
從99角度,係樓主令到個仔好大壓力添~結婚、影相、擺酒...都係支出
個仔做到CC下,但個新抱就日日食飽就瞓...
99買樓、換樓、租出層樓,都係為左多份收入,幫下個仔,但新抱就撓埋手等個仔養....

Miulo    發表於 16-4-15 15:53
luckybaby2011    發表於 16-4-15 14:10

複式洋房

方方媽媽 發表於 16-4-15 11:41
我身邊都有呢類朋友,通常係個女仔做野做得唔開心,咁就順便借結婚呢個理由而辭職.如果男仔夠能力,通常就會話 ...
你身邊既人可能係甘諗,但我唔係,我辭職一來為影結婚相,注冊做好準備,二來因為我要搬入天水圍,我返9龍灣,計返車錢,時間都cover唔到,所以先辭職休息下就搵野做!但點知意外有左Bb,但我都想搵野做,抖一甘耐已經覺得好悶,日日
係房對住4幅牆!但我身體好弱跟本做唔到野,哩啲唔係我想!講真我有左Bb果刻我有諗過唔要個Bb,因為經濟已經唔許可!
但老公話唔好,上天比得我地就要接受上天既禮物!

水晶宮

Szefan 發表於 16-4-15 11:51
無錯,我覺得住人果度係要有幫手做家務,但問左做左又比佢嫌3嫌4,如果我我做野我會想搬!始終寄人離下唔好 ...
依家都已經手緊成咁,點搬?
所以,未有好的經濟計劃,真係唔好生住.
結婚,都應該預得鬆動一點.
幸福婚姻,同影相、婚紗禮服、擺酒、蜜月旅行等等,都係無關架,但就同錢銀係咪鬆動好有關!!!
唔係話要大富大貴,但都唔好攪到經濟壓力太大囉.

美菲絲    發表於 16-4-15 12:39

子爵府

引用:你同你c6都好無計劃。結婚影相又何需辭職?

原帖由 cat_house 於 16-04-15 發表
你同你c6都好無計劃。結婚影相又何需辭職?酒都未擺就有埋,仲要買樓搬屋。現在壓力大就話99比好大壓力。你 ...
我都覺得樓主同老公都係要負返d責任,唔可以怪晒奶奶。冇乜planing。

美菲絲    發表於 16-4-15 12:30

首頁
12345...9

尾頁

跳至