懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

岩五周,我已覺不太舒服,主要係岩生了囊腫,穿左,發現有孕,尼家覺得外陰有痕,我見到有白色如乳酷的物體,猜想應該是念珠菌。 上網睇應該是抵抗力差了, 所以抵擋不了病菌。自己吾想睇西醫,好驚吃西藥/中藥影響左個BB。尼家都係飲益力多抗衡中,有冇媽媽可以分享,定或提意睇中醫調理返無咁傷?

公爵府

回覆:懷孕初期-5周念珠菌

睇中醫定西醫都好,最緊要睇醫生,我相信啲菌勁過藥力,怕菌影響bb,睇醫生時同醫生講你有左,就識開藥。

平時要通爽,回家就即沖涼換底底

別墅

回覆:Dragonmama2012 的帖子

謝謝

別墅

回覆:yylauk 的帖子

飲益力多仲衰,因為念珠菌鍾意甜。食益生菌就得。不過念珠菌反反覆覆就算塞藥之後好快又有番。我個醫生話唔攪佢,佢話孕期好難好。

別墅

回覆:Tototobobo 的帖子

次次出post都自己貼張圖。上面張圖係冇關係嘅,可以忽視。

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

我之前都好痕,爬文見有jm教用醋!
我浸完覺得舒緩左,效果唔錯,你都試下!

揾一個可以浸哂陰部既盤,倒啲醋(jm話約10cc),之後加水到可以浸哂陰部,浸約10-15分鐘,之後過清水就ok!

我自己買左滴露個隻for媽媽用既女性清潔劑,依家keep住用,無痕喇,可以試下浸完醋唔痕之後用尼隻清潔。

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

引用:我之前都好痕,爬文見有jm教用醋!我浸完覺

原帖由 鰻魚壽司 於 16-04-16 發表
我之前都好痕,爬文見有jm教用醋!
我浸完覺得舒緩左,效果唔錯,你都試下!
仲有仲有,啲人話啲底底要換哂。
我有啲底底掉左,但有啲無掉既就用醋+水尼個方法浸,浸完再手洗。

別墅

引用:飲益力多仲衰,因為念珠菌鍾意甜。食益生菌

原帖由 Tototobobo 於 16-04-16 發表
飲益力多仲衰,因為念珠菌鍾意甜。食益生菌就得。不過念珠菌反反覆覆就算塞藥之後好快又有番。我個醫生話唔 ...
好吾舒服law!

大宅

飲蒜水

別墅

我最近陰外癢,有點改善,這兒可以分享,讓大家可試是否可以改善,我尼兩晚都是飲鯇魚芫茜薑湯及一粒維他命C ,再做半個鐘手腳伸展運動,情況好左好多呀!

複式洋房

想生BB熱投

去睇醫生啦,醫生會開藥膏俾你搽的...

大宅

可自己買cranberry食 (萬寧個D有)或超市cranberry汁飲 ... 嚴重既睇醫生會開塞藥同抗生素比你 ... 我初孕時試過2次,好快好

首頁

尾頁

跳至