湊B百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔八日大,次次飲奶飲少少就唔飲,醫生話要飲到90ml, 但佢只飲到50ml左右,黃marginal,今日覆診仲輕佐,醫生話要食多啲,已試了三隻奶咀,有冇媽媽有類似經驗分享?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

8日人仔仲好細,少食多餐得唔得? 不過輕左可能係收水,我又覺得唔駛太擔心,佢係唔肯食你質佢都冇用,只有盡力,加油呀媽媽

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:初生bb唔多肯食奶,體重下降

我個仔出世3日之後體重跌左10幾%之後醫生要我個仔即刻入院等醫院d姑娘迫佢飲奶,嗰時我勁心痛⋯我見d姑娘餵b飲奶好勁,真係要迫佢每餐飲到夠,佢一停就係咁整佢要佢飲,之後我同老公去探b嗰時就學姑娘咁餵,結果成功令到我仔肯飲重可以飲到120ml,終於住左3日體重成功上番,可以出院⋯返到屋企之後我都係咁要佢飲,到去健康院度磅重姑娘重讚我呀b體重升得好好,我先開始冇迫得佢咁緊,你要俾多d耐性餵,我初頭就係冇耐性見佢係咁停就以為佢吾想飲冇迫佢,結果就搞到佢要入院⋯好內疚

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:淑淑媽媽 的帖子

我仔初頭用tt奶樽結果佢飲到流哂出黎⋯之後我又買過avent樽佢用都係飲得吾好,我再買chuchu樽佢用,原來佢同chuchu樽最夾,佢就開始飲得好又吾會瀆親,你有冇試過chuchu我覺得個嘴吾錯

大宅

你試下用Nuk乳膠咀,黃色既,呢隻好軟,少少力就飲到

複式洋房

回覆 Nadiabbc 的帖子

可否分享下点迫佢?

子爵府

2018復活節勳章

初生b食奶成日瞓吓食吓,如果佢瞓左你整醒佢再餵,可以解開佢啲衫、換片、濕布抹吓佢、放底佢等佢醒等等。
我b 初出世果時都有啲黃,姑娘話啲黃會令佢仲眼瞓,所以成個餵奶過程最好1小時內完成,否則過左1小時佢更加唔肯食

子爵府

2018復活節勳章

如果佢含住個奶嘴瞓左,你可以前後chok/fing 吓個樽,佢又會啜吓架啦

男爵府

如果係飲飲下奶瞓咗可以用手指肉位輕輕力打落個樽喥,好似打打摩斯密碼咁,同佢傾下偈等佢無咁易瞓著,pigeon咀都幾好

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

掃風唔夠,個肚有風,都會唔想飲奶的

複式洋房

回覆:coola 的帖子

我bb用呢個飲十世都係得二三十ml 好彩買得一個

大宅

2019新春慶豚圓

回覆:Chinghai 的帖子

比心機慢慢餵,我初時又係,用chu chu樽和奶咀,食到bb好累,最後轉chuchu樽nuk奶咀,就食得好好了!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊