婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我極品6299不停又不停踩我底線後,我決定唔再被佢地欺負,已經半年冇見過佢地。。。今日係公司同同事講起我冇見6299幾個月係因為佢地對我太差太侮辱我,但果2個同事就話,\"佢地點衰都係你家公家婆\",\"你咁做新抱就唔識做啦\",\"你個仔將來都會對你甘衰\"等等
你地2個6299對你好,係唔會知道有甘衰格既6299有幾甘慘,仲要講埋依啲風涼話,真係好無恥!

Goldman2388    發表於 16-4-15 09:20

別墅

畀面勳章

家公家婆係你邊個....老公個阿爸阿媽
佢要孝順咪你老公孝順
關你咩事~~
嫁左入去就真係當左自己阿爸阿媽咩

大宅

引用:話說我極品6299不停又不停踩我底線後,我決

原帖由 gibigibi 於 16-04-15 發表
話說我極品6299不停又不停踩我底線後,我決定唔再被佢地欺負,已經半年冇見過佢地。。。今日係公司同同事講 ...
唔好唔開心啦!小朋友其實係知道既,D人點樣對自己阿媽, 我同你情況差唔多,成年冇返男家食飯,老公同仔女有返。每次有人講D有骨既說話時,阿女都會出聲。

別墅

回覆:柴犬公主 的帖子

所以啲人咪講風涼話囉…老同事(60幾)我唔怪你有清朝思想,鍾意奴隸獸,我唔怪佢,但另一位年輕同事(30幾),八卦師奶,內心好怕失去佢老公,所以咩都係\"我老公話…我老公唔想…我老公唔俾…\" 佢話自己好識做,成日約佢奶奶飲茶(我估佢怕老公唔高興所以做隻綿羊,但係公司就惡到出汁),當然佢話佢6299對佢唔差,咪我面前講風涼話囉,仲話我仔第時會對我差tim

Goldman2388    發表於 16-4-15 09:21

別墅

回覆:ly083 的帖子

我仔仲細,未識野住。。
但我知我99係我仔2個月大果時已經叫佢唔洗理唔洗聽我依個媽既說話,甚至教佢唔好望我依個媽。。
唔只我99衰,我62仲衰,我一直都對佢地好好,自問禮數做足但得到既只係一堆既侮辱,甘我自問就冇可以能再受氣落去,我只係嫁人唔係賣身,我依然須要尊重的

ling_198710    發表於 16-4-15 18:17
美菲絲    發表於 16-4-15 14:14
tinaliu1028    發表於 16-4-15 01:58

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆:風涼話

算啦~總係有啲人,自己老豆阿媽都未去孝順,就走去鬧人不孝架啦!
戈啲最好生番個仔,第時咪咁樣對待下新抱囉~
他朝君體也相同(做對不受人尊重嘅長輩)!

男爵府

2019新春慶豚圓

你兩個同事唔識乜嘢叫“ 一家唔知一家事”,“針唔拮到肉唔知痛”,以後同佢倆傾計轉話題,否則只係對🐮🎹

大宅

話不投機半句多,以後家事就不用同呢d封建迷信人分享了,上來講啦

小肥楊    發表於 16-4-15 14:07

別墅

回覆:wingwong1102 的帖子

好唔明啲人點解可以平時惡到出汁,評論多多,管家婆甘款,但對著老公同老闆就粒聲唔出,唔知話佢識做人好呀,定門口狗好喇。。真係唔識形容

別墅

上來依度講啦,唔好理佢地!

別墅

回覆:做個靚太 的帖子

佢自己有個8歲大既仔,成日強調自己老公會替佢出聲,話佢99唔岩既地方,又成日強調因為佢識做人(我估佢怕老公走佬所以甘做)

複式洋房

回覆 gibigibi 的帖子

比我係你,呢位同事一出聲我就扮忙。唔聲佢講,唔比反應。
呢D花生友何必為佢動氣呢?佢又唔知人地家事。

複式洋房

gibigibi 發表於 16-4-15 01:21
所以啲人咪講風涼話囉…老同事(60幾)我唔怪你有清朝思想,鍾意奴隸獸,我唔怪佢,但另一位年輕同事(30幾), ...
唔好同同事講私人野啦。佢地唔會幫到你

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

gibigibi 發表於 16-4-15 09:13
佢自己有個8歲大既仔,成日強調自己老公會替佢出聲,話佢99唔岩既地方,又成日強調因為佢識做人(我估佢怕老 ...
駁返佢咀囉.我會話:各人嘅性格唔同,處事就唔一樣.
要我學你好似隻狗咁喺6299同老公身邊搖頭擺尾我真係做唔到.

美菲絲    發表於 16-4-15 14:17

大宅

fattymama 發表於 16-4-15 11:01
駁返佢咀囉.我會話:各人嘅性格唔同,處事就唔一樣.
要我學你好似隻狗咁喺6299同老公身邊搖頭擺尾我真係做唔 ...
如果大家同事傾下計, 又何必太計校呢? 我既宗旨是在公司唔會談論家事! 待人處世, 人地講既野唔岩聽咪轉話題law, 又唔洗寸人好似隻狗咁, 除非諗住以後係公司做陌路人啦!

水晶宮

你自己講得太多啦.工作間,我比較少談家事,除非是好信得過的同事.
對同事,客客氣氣咁算囉.佢地講既野,亦無需上心.

大宅

邊個叫你同同事講啫。人地唔認同你,人就話人地怕老公走佬,你都唔見得好好

伯爵府

下次唔好同佢地講,話不投機半句多嘛!
世界上無同理心~事不關已,針唔吉到肉唔知痛既人何其多。

美菲絲    發表於 16-4-15 14:18

別墅

回覆:fattymama 的帖子

甘我又好忍得既,我又冇回應佢對我既教訓,不過佢地自己講起屋企啲野,又問起我,我又無理由唔答人甘冇禮貌架ma...甘我咪講2句囉,點知俾人話我個仔第時會對我唔好…

侯爵府

2019新春慶豚圓

樓主,我支持你

首頁

尾頁

跳至