婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

gibigibi 發表於 16-4-15 12:55
甘我又好忍得既,我又冇回應佢對我既教訓,不過佢地自己講起屋企啲野,又問起我,我又無理由唔答人甘冇禮貌 ...
可以敷衍下咁答架嘛.
例如,都同大家差不多啦...間中啦...有時啦...都係咁架...

美菲絲    發表於 16-4-15 14:18

禁止訪問

回覆:方方媽媽 的帖子

水晶宮

cat_house 發表於 16-4-15 11:28
邊個叫你同同事講啫。人地唔認同你,人就話人地怕老公走佬,你都唔見得好好
...
也有道理

子爵府

gibigibi 發表於 16-4-15 01:21
所以啲人咪講風涼話囉…老同事(60幾)我唔怪你有清朝思想,鍾意奴隸獸,我唔怪佢,但另一位年輕同事(30幾), ...
佢果d唔係風涼話~~~係廢話~~~~~
佢都識講佢奶奶對佢唔差~~~~對佢唔差佢更係要成日陪老爺奶奶飲茶啦~~~~
但你唔係呀麻~~~~唔通次次見都俾人講野有骨落地~~實搵d野話下你先開心咁既奶奶~~~仲要好感恩佢未郁手打你而陪佢依樣果樣咩~~~~

相處唔到咪少見d囉~~~好正常~~~

子爵府

柴犬公主 發表於 16-4-15 00:57
家公家婆係你邊個....老公個阿爸阿媽
佢要孝順咪你老公孝順
關你咩事~~
大家相處到孝順埋冇所謂既~~~
但相處唔到就關人鬼事啦~~~

子爵府

邊個叫你同同事講啫。人地唔認同你,人就話人地怕老公走佬,你都唔見得好好
...
樓主冇講出口~~~諗姐~~~
但佢同事係講出口話樓主麻~~~~

公爵府

樓主不必擔心將來的事情.你睇我的例子就系人版....我C6早年系超級愚孝仔.而妯娌一直以我為假想敵.很怕99偏心我.所以搞左好多小動作.可以想像我的日子幾難挨呀 ?在小人眼中我當然是衰心抱.要小心有報應果種呀 ? 但阿仔一路系我身邊長大.親眼見到我的經歷.今時今日男家人都認為阿仔對我太好.太愚孝此話是由我C6口中講出來.點知阿仔大大聲的回答 : "愚孝系遺傳GA"C6當埸啞左宜家我阿仔私底下與男家任何人(包括阿仔的表兄表妹OR堂兄弟完全0來往)早年仲封鎖埋我姑仔的FB宜家果班牛鬼蛇神呱呱叫.佢地認為阿仔一定是俾我教壞的.竟然以男家為敵.(因阿仔是全家族中最出色的一位.男家人很想與佢搞好關系).....樓主見到我的例子就知道你的將來因此不必把外人的說話放系心中.認真你就輸啦....JM加油呀 !

子爵府

美之選468 發表於 16-4-15 16:01
樓主不必擔心將來的事情.你睇我的例子就系人版....我C6早年系超級愚孝仔.而妯娌一直以我為假想敵.很怕99偏 ...
依家個結果咪就係佢地既報應囉~~~
一個正常既小朋友都會長大~~會有眼睇~~~會有自己分析能力~~~~

公爵府

美菲絲 發表於 16-4-15 16:05
依家個結果咪就係佢地既報應囉~~~

...
系呀.牛鬼蛇神最不明白的是...一個天底下最"衰"的心抱竟然可以培育出光宗耀祖的兒孫 ? 佢地果班"好"人竟然培養出成班廢柴兒孫宜家牛鬼蛇神又頭痕又唔抵

美菲絲    發表於 16-4-15 16:33

水晶宮

一家唔知一家事,算啦,佢哋都係想你同99改善環境

大宅

下次唔好同佢地講law,費是自己唔開心。可以上黎講ga ma
我未來99係d好過份既人,我試過同朋友呻,佢話我唔忍唔得wor,仲話我唔尊重未來99。但其實哩個朋友同自己個大伯反晒面,成日當面鬧大伯。所以我以後冇再同呢d 雙重標準既人傾lu~

別墅

回覆:美菲絲 的帖子

多謝你支持,你既經歷有啲似我媽,我嫲嫲以前又係好難頂,一年見幾次(嫲嫲住大陸)都要蝦我媽,我媽有時都會反抗,所以我而家冇唔錫我媽,仲覺得我媽點解當年唔反我嫲?
我成日都唔明點解大家都係女人,大家都係人地新抱亦係人地個女,99自己應該都經歷過做人新抱唔容易,明明唔like都要忍,到而家做左人99唔可以和善的呢?可必要難為啲後生呢?
我媽從來唔難為我弟婦所以我弟弟同弟婦都好尊重我媽。。。

珍珠宮

回覆:風涼話

我d同事都係咁 仲話我無家教
有個仲話6299係自己人
我一向當佢外人囉

仲要佢都唔洗同99相處兼無小朋友
所以多數搵返同路人呻

珍珠宮

佢地以為識做人就可以攪好關係,其實吾糸羅,自己根本冇實戰经驗,又點會明

子爵府

gibigibi 發表於 16-4-15 18:51
多謝你支持,你既經歷有啲似我媽,我嫲嫲以前又係好難頂,一年見幾次(嫲嫲住大陸)都要蝦我媽,我媽有時都會 ...

我奶奶冇做過人新抱~~~佢嫁既時候~~太老爺太奶奶巳不在~~~~所以佢不知幾free~~~

侯爵府

之前我一年先見6299一兩次,現在一兩次都慳返

8-)

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

話不投機半句多,呢d封建迂腐嘅思想真係唔適合係20世紀生存。為咗氹c6 9962歡心迷失咗自己做人真係好失敗。

珍珠宮

所以,同朋友,同事傾,吾好講呢D家事,特別系未結婚果班,有D野佢地根本吾明

男爵府

...
認同X2, 我估佢同事人性格都好過佢。起碼佢都識得「愛屋及烏」

首頁

尾頁

跳至