自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

請問有無jm, 大約2015年10/11月請了個有經驗菲姐(年齢42-43),之前在hk工作5年半,但斷約,不歡而散,有報案紀錄。斷約後返回家鄉,(佢可能話自己完約)現重返hk工作。

現估計元朗工作,湊一名約1歲男b

想尋人,係因為新近知道此菲姐d蘇周屎,也知道你地作為新僱主,對佢非常十分好,我怕佢係你地身上重施故技,同影響你地。佢好叻扮野,搏同情,講壞話,所以想同你地分享。

如果jm們識人,住元朗,常出入yoho mall,請了個有經驗新菲姐,湊一個曉行約一歲男b,也可叫你朋友找我

大宅

回覆樓主:

我出這貼想揾佢以家係元朗新僱主,係想話你知:

佢借財仔唔會手軟,佢之前已走過幾條數,佢食過番尋味,遲早會出去再借。

但我近日,大約上星期,又收到新一間財仔電話,話佢上年5月借的錢,一路無還,佢地話會有方法追佢數。

佢以家成日帶住你個仔落街玩、行商場,你地自己好好留意,小心自己個仔安全。

佢又成日係你屋企自拍、自由出入你間房,你自己小心財物,希望你有幸睇到,可多加留意。

附帶一提:這個人極鍾意半夜關燈黑媽媽瞓係床繼續用電話,話極唔改,佢自己整盲自己一件事,但極影響同佢同房瞓既小朋友的眼睛。

佢以家最鐘意在僱主家不同角落影發姣相。

如有jm,識人新請左一位有經驗賓,在元朗工作,約半年左右。

就提一提佢新僱主,小心一下佢。

大宅

已加相

男爵府

回覆:有無識人住元朗,半年前請左個經驗菲姐?

幫推

大宅

回覆樓主:

我幾個月前無意中睇到佢post上fb d相,知道佢番左hk打工,從相睇,佢應該湊個一歲b仔,新僱主對佢好free,點解?

雖然湊b,但可以瞓到黃朝百晏(佢自己打住個時間),瞓到(emoji)起一條線既眼,竟然只顧抱住個b玩自拍放上網,而且差不多每日也有自拍既新相。

近日仲好多露事業線,攬住個b碌來碌去既相。

我睇佢d相,係因為想找到缐索通知佢新僱主,小心小朋友安全。
因我家仍收到追數公司追佢數,佢無還,仲佢風騷返hk工作

佢常係僱主屋企不同角落,與門外電梯大堂自拍。佢以前係我屋企都係用好多時間玩自拍,但知我廳有cam,只敢躲係廁所攞住枝潔而亮影咀角含春相。比我知道,就改左襯湊小朋友返學時,在公園街市玩自拍。

以家應該無皇管,就大膽到在新僱主家不同角落影,變相將僱主間屋比人任睇。

佢每日抱住你個仔無時無刻玩自拍,粹熟到個b好自然望住鏡頭笑,仲會攞住個電話玩,應不是一次半次咁影。仲要係有d騎上姐姐個身、比人又攬又錫既合照。

近來,仲有露事業線,攬b,哄b訓覺相,錯覺真以為佢先係阿媽,想餵人奶咁。

仲一塊麵包同個b,你一啖我一啖,又係玩自拍;仲一路食野,一路同個b一齊與佢菲國家人視像傾計,個b與她的家人貌似好熟,笑晒咁。

我認我保守,我從來唔比姐姐影我小朋友放上網既。

最得人驚係d相有d瞓埋上你張主人床,碌來碌去,伏起床踢起腳,擺成pose影,背景仲係你清晰可見既巨大結婚相,將你間主人房同張床當影樓

佢仲好醒,知b仔房有鏡頭,就多數係廳、廚房、主人房,同帶b落公園時玩自拍,咩角度都有,挺鬆拮羅裝假9,咩都齊,要幾嘔有幾嘔

男爵府

回覆:sumsumbear 的帖子

吾Post係盡在元朗?

大宅

lala0909 發表於 16-4-16 13:12
吾Post係盡在元朗?

Sorry, 唔曉!

我只懂上bk

大宅

佢在我家5年幾,但同佢關係越來越差。

佢第一份約黎第一年就成日常借糧,咩爛橋都有:親人入院、吹爛屋、細路無錢讀書......咩橋都聽過。

見我叫極都唔借,走去借財仔,初初瞞住我都唔知,但還遲左錢,比人打電話上門追,比我地發現,可以對住我勁鬧財仔做咩打來僱主家,惡人先告狀。

比我鬧佢做咩用我屋企地址電話去借錢,可怪番我轉頭,話我唔借比佢。

結果比我地捉佢去每月還債,要check收據。

第一次佢出去借,數目細,都可有借有還,無事發生。

但之後幾年越借越大筆,為佢自己家鄉家人買左水牛、起屋、電單車、電腦、交學費買呢買路......。

借得最狼係佢臨完第3張約既10個月前既事。。。

佢聲稱做埋呢份約,回家鄉不再做工人。

老實我地都好後悔續佢第三個約,佢越做越懶和衰,身體明顯開始出現毛病,例如叫極唔好飲咁多咖啡、唔好食咁咸、咁甜,叫極唔聽,睇過幾次醫生,醫生話佢血壓越來越高,唔注意飲食,好危險,亦試過入急症。

佢亦好似想臨離開前標尾會咁,竟然在約滿前10個月,前前後後去借左4、5間財仔,總數好甘。當然係佢被解僱後,財仔打來追數,才一一被揭發。

最初第一間被我地發現,就係佢無還錢,d財仔打來追借才被揭發。除財仔外,仲衰到問我親戚d工人借錢,數目仲要唔細。分明想着草走路。

而我提前左5個月同佢bye bye導火線係,其中一間財仔打來追佢數,竟講得出有我銀行月結單資料。原來個衰野襯在我房掃地時,在我房偷,用來做住址證明。
結果,我報警叫警察拉佢,可惡!佢對住警察起初也面不改容,講大話,有無咁衰。

最終警察無拉佢,但我地就同佢88, 唔再留個賊係屋企。

送走佢以為一天光晒,但點知陸陸續續收到財仔追數電話,到以家事隔大半年都仲收到

公爵府

引用:已加相

原帖由 sumsumbear 於 16-04-16 發表
已加相
Push

珍珠宮

回覆:有無識人住元朗,半年前請左個經驗菲姐?

幫推,希望新雇主見到

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

幫推。

Childhood is journey, not a race.

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

up

伯爵府

畀面勳章

幫推

伯爵府

回覆:有無識人住元朗,半年前請左個經驗菲姐?[有相]

up

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

男爵府

嘩!好恐怖!

公爵府

回覆樓主:

Up

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

40以上既外傭最好唔請,因為身體病痛多。
你可以post 去家傭版。

男爵府

減齡達人勳章

jm 我同你住同一地方,睇到相
我都唔覺眼見到佢,介唔介意講下咩座

男爵府

減齡達人勳章

原來係而家個新菲搬左入相中地方,入面好大,唔知佢咩座,好難見到佢

首頁
12345...7

尾頁

跳至