單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

早兩日, 同一個單媽傾開, 佢知道女女成績後, 喊咗......

因為佢估唔到自己女女會有咁好嘅成績, 開心+感觸到喊!
其實, 一個人, 辛辛苦苦教養一個自己嘅下一代, 見到佢有好嘅表現, 真係好開心, 好值得開心, 呢個已經係最好嘅收成了!

佢女女係 band 1頭嘅學生, 成績仲好過咸肉粽.

-------------------------------

今日, 又同另一個單媽傾偈, 佢仔仔又係升中, 成績都係 band 1, 不過因為學校一向冇排名, 所以好難估計係頭/中/尾.
-------------------------------

有些單親家庭成長嘅小朋友, 成績並不差的! 另外一啲, 因為一早就鋪排好, 入咗好嘅小學, 所以條路會暢順咗; 仲有一啲, 家境好又有哉培, 表現就更加不得了.

希望各位, 唔好以為單親就一定會害咗個小朋友.

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

我地想約埋一齊去玩翻一日呀!

主要係我地呢班升中一嘅小朋友同家長, 同時, 都無限歡迎差唔多年齡嘅小朋友同家長架.

7月頭放榜註冊之後, 多數係跟團嘅一日遊掛, 請大家多多提議呀!

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

伯爵府

回覆 酸棗仁 的帖子

看過後,你就明白什麼是三世因果中來報恩的子女。
(18分鐘的片, 一定要看啊! 不哭? 你找我......)

不哭? 你找我......也沒用, 啥子都沒得賠

大宅

回覆:單親小孩嘅成績, 成長......有啲係咁嘅.

你好!伯伯近來好嗎?

伯爵府

cathy1688 發表於 16-4-19 00:08
你好!伯伯近來好嗎?

今晚先至提起你, 你女女都係升中, 你都要盡量就時間同我地玩返日呀!

麻麻地好啦, 可能冇做運動掛, 身體差咗.

係呀, 仲有好掛住嗰隻成日同我串咁嘅 "雞蛋" 添!

伯爵府

畀面勳章

酸棗仁 發表於 16-4-18 23:50
我地想約埋一齊去玩翻一日呀!
超齡小朋友的家長歡唔歡迎先?

伯爵府

畀面勳章

回覆 cathy1688 的帖子

你呢? 你近況又如何? 忙湊女?

男爵府

回覆:酸棗仁 的帖子

睇到呢D消息就開心

酸棗仁    發表於 16-4-19 23:56

大宅

引用:Quote:cathy1688 發表於 16-4-19 00:08 你

原帖由 酸棗仁 於 16-04-19 發表
今晚先至提起你, 你女女都係升中, 你都要盡量就時間同我地玩返日呀!
我都想陪個囡去玩吓!我都可以跟姑娘請日假的(要提早申請)。我都離開左個群組,因為自己都忙。知道綜仔成績考得咁好,真替你開心。

大宅

引用:回覆 cathy1688 的帖子你呢

原帖由 Chunma8083 於 16-04-19 發表
回覆 cathy1688 的帖子

你呢? 你近況又如何? 忙湊女?
Hello!俊媽
我近排忙緊幫寄養BB找幼稚園(N班),暫時未找到。

大宅

熱血勳章

引用:早兩日,+同一個單媽傾開,+佢知道女女成績後

原帖由 酸棗仁 於 16-04-18 發表
早兩日, 同一個單媽傾開, 佢知道女女成績後, 喊咗......

因為佢估唔到自己女女會有咁好嘅成績, 開心+感觸 ...
哈哈,你真係po咗!開心到喊我真係第一次!我地做單親父母嘅,成日都怕俾得唔夠、比其他人不足。但係見到我同粽爸都苦盡甘來,我地唔係比其他人弱,總有岀頭天!各位爸、媽加油!

我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

伯爵府

Chunma8083 發表於 16-4-19 08:43
超齡小朋友的家長歡唔歡迎先?

當然歡迎啦, 一定要來一齊玩呀!

伯爵府

cathy1688 發表於 16-4-19 17:46
我都想陪個囡去玩吓!我都可以跟姑娘請日假的(要提早申請)。我都離開左個群組,因為自己都忙。知道綜仔成績 ...

擇好日子, 早啲通知你, OK?

伯爵府

stopstop 發表於 16-4-19 19:51
哈哈,你真係po咗!開心到喊我真係第一次!我地做單親父母嘅,成日都怕俾得唔夠、比其他人不足。但係見到我 ...

昨晚太夜開 post, 怕嘈住你, 諗住今日先至話你聽; 結果冇咗件事, 嘻嘻

其實單媽辛苦過單爸, 我地起碼可以利用幼師/小學女教師 嘅溫柔, 稍為彌補單親不足之處.
而且, 社會對單爸, 感覺上, 唔多唔小都有啲尊敬, 甚至主動相助; 而對單媽, 最多就只係覺得可憐.

侯爵府

回覆:單親小孩嘅成績, 成長......有啲係咁嘅.

我同大女閒談當中,佢表示假若唔係我單親,佢一定唔會好似而家成績咁好咁發奮,佢見到媽媽苦過,知道要為個家負責任。早幾月,我倆一齊討論大學選科問題,佢講一句令我好難忘:媽,我選咩科唔太重要,重要嘅係我要選一科一畢業就要有人請。

大宅

引用:Quote:cathy1688 發表於 16-4-19 17:46 我

原帖由 酸棗仁 於 16-04-19 發表
擇好日子, 早啲通知你, OK?
好呀!謝謝

伯爵府

畀面勳章

酸棗仁 發表於 16-4-19 23:36
當然歡迎啦, 一定要來一齊玩呀!
就到時間一定來.

伯爵府

畀面勳章

cathy1688 發表於 16-4-19 17:55
Hello!俊媽
我近排忙緊幫寄養BB找幼稚園(N班),暫時未找到。
妳試吓去教育王國果邊睇吓, 可唔可以攞到多啲資料.

大宅

引用:Quote:cathy1688 發表於 16-4-19 17:55 Hel

原帖由 Chunma8083 於 16-04-21 發表
妳試吓去教育王國果邊睇吓, 可唔可以攞到多啲資料.
今天收到信,有學校收b女,不過是下午班,全日班同上午班無位。

Chunma8083    發表於 16-4-22 09:35
酸棗仁    發表於 16-4-22 05:59

伯爵府

fionakong2008 發表於 16-4-20 09:23
我同大女閒談當中,佢表示假若唔係我單親,佢一定唔會好似而家成績咁好咁發奮,佢見到媽媽苦過,知道要為個 ...

恭喜!

或者你會覺得講 "小中風" 的天使醫生好靚;
但同時, 你都磁化緊女女成為另一位天使!

首頁

尾頁

跳至