跳至

首頁

尾頁

大宅

我本人係澳洲 citizen, 老公唔係但申請中. online交完form先發現自己懷孕, 預產期係今年9月, 會係香港生.
想問各位:
1. 到時我點帶BB返澳洲? 係咪到時去領事館幫佢申請澳洲passport就得?
2. 申請partner visa個到洗唔洗update佢地將會有BB?
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

公爵府

引用:我本人係澳洲 citizen, 老公唔係但申請中.

原帖由 sillywing 於 16-04-19 發表

我本人係澳洲 citizen, 老公唔係但申請中. online交完form ...
你生完bb 之後,拎左出世紙之後,馬上入紙幫 bb拎香港 護照先.
跟住拎左護照就可以幫bb去領事館搞入籍.
BB會馬上有澳洲籍,好似都要d時間.
拎到張公民紙就可以申請護照啦.
d 文件最好係生bb前準備好.

大宅

回覆:citizen媽媽在港生B...

thank you. 原來要早d預備。
我應該係去邊個website 揾資料? immi, aus birth registry, 澳洲註香港領事館?

複式洋房

申請partner visa個到要update佢地架~~~

複式洋房

回覆:sillywing 的帖子

BB 出世後,帶齊文件和填好張表格就可以去灣仔領事館申請成為citizen,我兩個女都是這樣做的,有左張cert of citizenship, 你就可以申請澳洲passport
http://www.border.gov.au/Trav/Citi/Appl/How-to-apply/Child-born-overseas-to-an-Australian-citizen

大宅

回覆 晴琳媽媽 的帖子

thank you! 找到了!

公爵府

引用:thank you. 原來要早d預備。我應該係去邊個

原帖由 sillywing 於 16-04-20 發表
thank you. 原來要早d預備。
我應該係去邊個website 揾資料? immi, aus birth registry, 澳洲註香港領事館 ...
早d 準備好晒好d.
因為生十完個人要休息.
仲要申請公民資格同護照時.最好已經搵左佢地list 上的合資格人仕簽名.

大宅

mandysio 發表於 16-4-24 07:34
早d 準備好晒好d.
因為生十完個人要休息.
仲要申請公民資格同護照時.最好已經搵左佢地list 上的合資格人仕 ...
多謝提點. 我見張form要求要有一張相... BB咁細個點影?

男爵府

sillywing 發表於 16-4-24 14:09
多謝提點. 我見張form要求要有一張相... BB咁細個點影?

喺BB 床用相機影咗,白色床單做背景,攞埋張申請表上的規格叫冲舖照曬,澳洲領事館樓下間影相舖專做。

禁止訪問

別墅

回覆 晴琳媽媽 的帖子

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]我今天剛驗血confirm bingo,下週才第一次做ultra-sound。我有意返hk生bb,想問我依家是否隨便找間public hospital 做產檢,然後keep住所有資料然後到時send俾hk醫生?同埋人在澳洲,我可以點book香港的醫院和醫生呢?唔好意思,有太多問題。

複式洋房

MrsPotatoHead 發表於 16-10-11 20:25
回覆 晴琳媽媽 的帖子

我今天剛驗血confirm bingo,下週才第一次做ultra-sound。我有意返hk生bb,想問我依 ...

我兩個小朋友都是在香港出世,所以在澳洲生B情況我不是太清楚。如你想回港生,如你去私家醫院生,你最好早些搵人介紹個醫生給你,book 定醫院。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我嘗試依次序解答問題。

首先係澳洲搵GP安排驗血,證明已孕懷幾多週。
若果香港政府醫院生b,
只需要返到香港後,
將手上有的報告帶到住所地區所屬健康院或個別政府醫院登記(例如:廣華係唔需要去健康院登記),健康院會重新安排驗血和產檢。基本上醫院登記已經做埋。

若果私家醫院,
最好早啲返香港處理。
因為個別醫生難book。

bb在香港出世後,盡快拎出世紙。
若果在港逗留日子唔耐,就申請特區護照返澳洲先。
再去領事館申請番 citizenship.
要有張 citizenship 先可以申請澳洲護照的。

若果在香港申請citizenship,請預早填定文件,及準備所需證明。
有一部份是需要搵澳洲的citizen 朋友簽名架。

之前小朋友十月出世,我都搞咗2個月才有齊citizenship及澳洲護照。

別墅

回覆 jelly208 的帖子

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]謝謝大家的解答,特別是jelly208,真是好詳細!你的意思是否去政府醫院生,就返去hk先處理都未遲,但是去私家醫院生就要在懷孕期間特別返hk一次book醫院和醫生呢?可否在澳洲打電話及電郵所有資料俾醫生代替中途/提早回hk呢?[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]咁你返hk生bb前,在澳洲所有的產檢是到哪兒做的呢?附近的public hospital?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]另外,其實孕婦最遲可以幾多週上飛機呢?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]對不起!又有好多疑問

別墅

唔知點解有d奇怪符號

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

只要係香港永久居民,你係隨時可以係香港政府醫院生bb.
但太遲返香港始終有風險,因我陀b過程唔知有咩變數。

我未試過私家生b,你可以試吓打去私家醫生問手續程序。
只知道兩地的報告standard未必一樣。

係澳洲,我經GP安排驗血,照唐氏和結構,報告齊哂先返香港。 因為遲去健康院登記,好大機會安排唔到唐氏和結構。

我有按程序,先登記屋企附近的醫院。直到返香港前一次產檢,正式通知醫院取消預約床位和產檢安排。

最遲幾時上機由航空公司定立。
一般28週前都無大問題,但最終要睇你身體狀況。

color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]謝謝大家的解答,特別是jelly208,真是好詳細!你的意思是否去政府醫院生,就返去hk先處理都未遲,但是去私家醫院生就要在懷孕期間特別返hk一次book醫院和醫生呢?可否在澳洲打電話及電郵所有資料俾醫生代替中途/提早回hk呢?[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]咁你返hk生bb前,在澳洲所有的產檢是到哪兒做的呢?附近的public hospital?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]另外,其實孕婦最遲可以幾多週上飛機呢?

別墅

My cousin told me that the policy changed this year 1July2016.

If your baby get birth after 1July2016 outside of OZ, baby cannot get the OZ citizenship just because the mother is a OZ citizen.

The mum have to stay in OZ for 2 years if they need to apply the citizenship for the baby.

Some JM please correct me if my information is not correct.

複式洋房

moon7632 發表於 16-10-13 20:08

點解仲要拎香港䕶照?乜唔可以在香港攪到本䕶照?

香港護照同澳洲護照可以同時申請的。我女當年都係咁,澳洲個護照出得仲快過特區果個

複式洋房

Coey2000 發表於 16-10-14 17:33
My cousin told me that the policy changed this year 1July2016.

If your baby get birth after 1July20 ...

剛剛上網唔見佢改,係你 cousin 遇到唔比?

首頁

尾頁

跳至