跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個1216, 宜家約克N1做細女,
考試時太
幼稚園收佢再申請心儀幼稚園根德園 & 國際,知好再考一次,repeat N1現在心
Kamei

大宅

我個囡都係12月16日出生,現在讀緊K1

翡翠宮

為什麼要repeat n1, 唔讀k1既??????

複式洋房

Oh, Sorry,約克N1就係K1。

Kamei

民房

我仔仔都係做緊細仔,響迦南讀緊K1,依家都考慮緊俾佢repeat 多年 K1,一來驚佢到K2,K3追唔想入唔到心儀小學,二來又驚太早入小學未識得照顧自己,因為要返全日麻.
所以我已經同仔仔班主任提過,希望多D留意佢本身進度,同可以幫手留一留個位咁囉.

別墅

But I think it is not very good if repeat in the same school. I also want to repeat K1 because I feel my son is still like a baby but I will try another school.

原文章由 scottmum 於 08-10-20 16:57 發表
我仔仔都係做緊細仔,響迦南讀緊K1,依家都考慮緊俾佢repeat 多年 K1,一來驚佢到K2,K3追唔想入唔到心儀小學,二來又驚太早入小學未識得照顧自己,因為要返全日麻.
所以我已經同仔仔班主任提過,希望多D留意佢本身進度,同 ...
ccee

子爵府

我都比亞仔明年再讀 k1,
會考第2間學校,
11月面試 ~~~

複式洋房

我同你一樣, 我都考慮緊俾Ying Ying repeat 多一年 K1, 但張老師覺得情況ok, 叫我遲些再考慮!

原文章由 scottmum 於 08-10-20 16:57 發表
所以我已經同仔仔班主任提過,希望多D留意佢本身進度,同 ...

複式洋房

我囝囝都讀緊K1,我都後悔太早比佢讀,依架留意緊佢啲情況,如果唔係太理想都想同佢轉校再讀過!

別墅

我個仔都係讀緊迦南k1喎,你地讀緊邊間迦南呀

男爵府

貢獻勳章

我同你一樣,好煩,我個女仲要係25/12出生,女女之前考5間只有協恩唔收,其他都收,我其實一心比佢repeat,因大仔都係細仔去考學校好唔著數,但女女的進度好好,依家讀聖羅撤,老師說她很好,比其他大的小朋友更做得好,而且我仔仔的補習社ee,見過我個女幾次,叫我千萬不要比女女REPEAT,以佢經驗女女可以跳班,我真係好煩,老師說看她執筆先知,但我個女兩歲已好標準執筆,唉,所以真的好煩,,,,,,,,,點算

原文章由 Kamei 於 08-10-10 10:41 發表
我個囡12月16日, 宜家返約克N1做細女,
考試時太細好多幼稚園唔收佢。今年再申請了心儀幼稚園根德園 & 國際,都唔知好唔好再考一次,repeat N1。現在心大心細。 ...

洋房

我個女依家喺99屋企附近返K1。因一心想佢做大女,現在正忙於報名心儀的幼稚園。
我覺得小朋友在任何學習中都需要有自信心,假如她覺得自己的表現相比大部份的小朋友差時,會影響長遠的學習及成長。我希望她有開心的成長路,故此安排她做大女。

首頁

尾頁

跳至