跳至

首頁

尾頁

大宅

呢間並非一間出名學校,但係我好興幸自己揀左呢間幼稚園。

蔡校長,每日返學一定係門口迎接學生。有幾日我小朋友情緒出現問題,校長捉住我問做咩事呢2日佢好唔開心,之後同班主任韓老師一齊解決。每一日既跟進韓老師都會放學後用私人時間(試過10:00pm打比我)同我傾。我小朋友放假時食濟左係學校嘔,校長叫班主任打比我問我今個星期為小朋友改食粥好冇。(呢樣野令我好感動好想喊,因為佢地對小朋友既關懷同愛心真係好好。試問有幾多間學校會為你而去比份special餐你?)

另外有位Miss Pari 佢係一位長駐既南亞裔老師(會中英文)我小朋友成日返屋企講英文,原來因為Miss Pari係學校係用英文同佢地溝通。

雖然我同其他老師好少接觸,但我小朋友返黎都會講下D老師有幾好。

我衷心多謝蔡校長,韓老師,Miss Pari 對我小朋友既愛護,因為你地既愛令我小朋友可以開心快樂成長,有個美好童年。

複式洋房

想問鍾來係咪長全日制,佢地幾點放學嫁?

大宅

SILLYBOBO 發表於 16-11-26 18:27
想問鍾來係咪長全日制,佢地幾點放學嫁?

有半日及全日,全日放4:30

複式洋房

YingYing812 發表於 16-4-20 22:49

蔡校長,每日返學一定係門口迎接學生。有幾日我 ...

咁想問鍾來係咪普教學校嚟嫁,係咪主要用普通話教學?

大宅

SILLYBOBO 發表於 16-12-8 11:00

咁想問鍾來係咪普教學校嚟嫁,係咪主要用普通話教學?

主要廣東話教學,但有普通話英文堂上

複式洋房

請問一星期多少堂普通話英文堂?
小兒面試和交表時都很喜歡這間學校(不願意走), 加上全日收了, 因為我好少見這間幼稚園的comment, 只有人說很多內肔和南亞人讀, 所以想了解多點, 謝謝

複式洋房

小兒面試和交表時都很喜歡這間學校(不願意走), 加上全日收了, 因為我好少見這間幼稚園的comment, 只有人說很多內肔和南亞人讀, 所以想了解多點, 謝謝

大宅

shirleysiu0110 發表於 16-12-15 17:28
小兒面試和交表時都很喜歡這間學校(不願意走), 加上全日收了, 因為我好少 ...

一班大概2-3個南亞,至於內地就唔清楚,因為通常佢地坐校車。
呢間學校注重品德,所以內唔內地其實冇乜關係。
有長駐巴藉老師,好多時呢位老師會幫手睇下小朋友,英文亦學得好快。
國語好似一星期一堂。
其實唔需要理會有咩國藉既人讀,邊間學校都有機會有。最重要小朋友開唔開心。學校教到小朋友好乖好有禮貌,校長都好貼心會留意每位小朋友有咩變化。當然拉,問親住青衣D人l0個有9個c9話保良局,伊斯蘭多人讀個D好,但好多朋友feedback個度D老師好冇愛心。
所以你要校風定小朋友開心,你真係要諗清楚

複式洋房

謝謝解釋, 我其實已經揀了鍾來, 放棄保良局
就係因為呢間學校啲資訊少, 好難怪其他家長咁(包括我都有, 所以才問)
我揀呢間主要因為阿仔佢自己行動上已經表達出好喜歡呢間學校, 呢間學校比咗我好我意想不到的事, 出年讀書, 依家就有適應班, 我真心覺得這安排幾好架

大宅

shirleysiu0110 發表於 16-12-16 14:05
就係因為呢間學校啲資訊少, 好難怪其他家長咁(包括我都有, 所以 ...

其實呢間都係我小朋友interview時好中意所以揀呢間。

複式洋房

shirleysiu0110 發表於 16-12-16 14:05
就係因為呢間學校啲資訊少, 好難怪其他家長咁(包括我都有, 所以 ...

我都幫囡囡揀左鍾來,佢由面試已經好鍾意呢間學校,我地依家都係上緊適應班,老師好好,落堂個時都會同返我地講發現囡囡專注力唔夠同冇乜耐性,主動教我地方解決方法

複式洋房

回覆 SILLYBOBO 的帖子

依, 同學仔喎~~不過我要返工, 仔仔由婆婆湊, 妳返幾點班?

大宅

YingYing812 發表於 16-4-20 22:49

蔡校長,每日返學一定係門口迎接學生。有幾日我 ...

請問是否有位叫美儀老師任教?

大宅

chanwong008 發表於 17-4-26 23:18
請問是否有位叫美儀老師任教?

冇聽過,通常用姓氏或叫老師英文名

首頁

尾頁

跳至