自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝9歲,昨晚疑似啃魚肯,後來又話無嘢。今朝起身話痛,一陣帶佢睇醫生,去普通醫生ok嗎?有冇人有經驗?

子爵府

好媽媽勳章

MamaQueen 發表於 16-4-21 09:22
囝9歲,昨晚疑似啃魚肯,後來又話無嘢。今朝起身話痛,一陣帶佢睇醫生,去普通醫生ok嗎?有冇人有經驗?

...
個人認為邊度快就邊度。因為唔知條魚骨仲喺唔喺度,所以快d會安心d。

fatyanyan    發表於 16-4-21 09:29

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

引用:囝9歲,昨晚疑似啃魚肯,後來又話無嘢。今

原帖由 MamaQueen 於 16-04-21 發表

...
會去急症

子爵府

醒目開學勳章

睇耳鼻喉專科,屋企人以前試過,當時睇普通私家醫生幫唔到,要去睇專科拎返條魚骨出黎。

子爵府

引用:Quote:MamaQueen+發表於+16-4-21+09:22+囝9

原帖由 mickychow 於 16-04-21 發表
個人認為邊度快就邊度。因為唔知條魚骨仲喺唔喺度,所以快d會安心d。
同意,當時六神無主,樓下有醫生都看先,相信其他病人都讓急救先。

大宅

回覆:亞囝啃魚骨,睇普通西醫定去醫院?

我C6之前試過,去咗私家診所睇,但攞唔再出來,可能太入,所以醫生叫佢去急症,急症室即刻處理,要入院半身痲醉取出來,姑娘話啃骨可大可小,所以快d去急症。

大宅

去政府急症定係私家醫院好?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

邊度快去邊度

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

私家門診

大宅

引用:去政府急症定係私家醫院好?

原帖由 MamaQueen 於 16-04-21 發表
去政府急症定係私家醫院好?
我c6去政府急症室

大宅

我食嘢好大意所以我有好多次啃魚骨經驗,個人意見係100%去睇耳鼻喉科,快靚正!佢地好熟手處理喉嚨問題亦有齊工具,手勢超好,條骨幾難搵你俾到指示佢,佢地幾分鐘內就攪掂又唔會痛。

普通家庭醫生 & 急症室我覺得醫生技術差不多,始終好少機會處理呢啲,不過急症室會有多啲相關工具/麻醉藥幫你,佢地攪唔掂會搵耳鼻喉科醫生幫你,但超多人要等好耐先睇到 & 要俾急症室醫生攪一輪先囉。

好多年前果陣急症室無依家咁多人,我試過睇完普通家庭醫生唔得,再轉介我去急症,因為假期搵唔到耳鼻喉科醫生睇,點知係醫院俾佢地攪左我成個幾鐘過成班人圍住我個喉嚨都攪唔掂,用埋麻醉藥都係攪唔掂。因為假期,醫院又係無耳鼻喉科醫生係度,最終佢地只係要我留院等假期完左耳鼻喉科醫生返工先處理到,不過我果陣自行出院左,假期完去左睇私家耳鼻喉科攪掂。

肥豆媽咪    發表於 16-4-21 20:00

禁止訪問

珊瑚宮

耳鼻喉科最掂, 但可能過千元埋單
玩具萬歲!

侯爵府

引用:Quote:MamaQueen 發表於 16-4-21 09:22 囝9

原帖由 chunsamyuen 於 16-04-21 發表
我囝8歲半,又係啃魚骨,我用電筒照下係邊先....原來係口最入吊鍾右邊,我老公嘗証左半小時,攪唔店....... ...
吓!自己搞好危險喎😲

禁止訪問

大宅

我都試過2次係屋企人幫我拔返條魚骨出黎,問心唔覺太危險 (如果一眼睇到條骨),最緊要消毒乾淨件工具,反胃作嘔一定會因為無麻醉,唯一危險就係過程中件工具可能係拔嘅過程會整損個喉嚨,不過過一排就無事架喇。

象牙宮

去急症

大宅

回覆:MamaQueen 的帖子

我上次去法國醫院,噴小小麻醉藥,好快就攞左條骨出黎

複式洋房

回覆:MamaQueen 的帖子

我女試過,打電話去家庭醫生,姑娘叫我去耳鼻喉專科,因近喉嚨,不用照,醫生見到條小骨,醫生用拑拑出來,$800

侯爵府

陪月勳章

MamaQueen 發表於 16-4-21 09:22

...
兩年前我C6試過﹐無去急症﹐
而係去西醫度夾番出來;

兩日前我食魚肉俾細魚肉插牙﹐
自己拎唔到出來﹐
最後尋晚去牙醫度拔番出來。

個人認為去西醫無問題﹐
西醫做唔到才去急症。

首頁

尾頁

跳至