家庭理財

跳至

首頁
56789...28

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我老公所有錢包括出糧都在我户口的,哈哈,

原帖由 catherine13 於 16-04-25 發表
我老公所有錢包括出糧都在我户口的,哈哈,佢私己錢约十萬,不过都在我户口,我不是想讚自己,我想講佢睇$$ ...
全部係你戶口都叫私房錢?

大宅

你地用私房錢買樓, 老公知唔知, 如佢知道, 咁就做唔到私房錢?

大宅

HOT123 發表於 16-4-25 13:24
你地用私房錢買樓, 老公知唔知, 如佢知道, 咁就做唔到私房錢?

好叻呀 我fd都係自己名!話老公唔生性,都有層樓住!我覺得係你名,當然係你私房錢
全職媽媽技超流(水皮)家務一般(ok)為了亞仔頂硬上!

大宅

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表有個

原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表
我係女人,就算老公超級好,也要有自已的儲傋~

例如老公,失業,生意失敗,欠債,大病,出軌.....有畢錢在 ...
咁大力係男人定女人?我一直以為大力係男人……

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表我

原帖由 y2kelly 於 16-04-25 發表
咁大力係男人定女人?我一直以為大力係男人……
我話就算我係女人,因為我是男人~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我覺得私己錢唔係指唔比得另一半知嘅錢... 兩公婆成日一齊, 又知對方搵幾多, 點會估唔到對佢淨幾多錢呀... 我覺得私己錢係自己名下a/c同隨時可以用而唔洗向另一半交代...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我覺得私己錢唔係指唔比得另一半知嘅錢...

原帖由 lojo11 於 16-04-25 發表
我覺得私己錢唔係指唔比得另一半知嘅錢... 兩公婆成日一齊, 又知對方搵幾多, 點會估唔到對佢淨幾多錢呀... ...
我老婆一直都無問,亦唔知我揾幾多~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 16-4-25 18:03
我老婆一直都無問,亦唔知我揾幾多~
咁你可以收埋好多祕密私己

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-4-25 18:03 我老

原帖由 lojo11 於 16-04-25 發表
咁你可以收埋好多祕密私己
上次新開中信張定期月結單,寄左去屋企佢開左,因為我所有單,信都係老婆處理~

買基金真係好傷

男爵府

回覆:女人仔35-40歲,應有多少私房錢?

有時一個招牌跌落來。。。(唔係想咒人)

做女人要有準備,無論信唔信老公

大宅

sinfat 發表於 16-4-25 19:41
有時一個招牌跌落來。。。(唔係想咒人)

做女人要有準備,無論信唔信老公

天有不測之風雲 ..... 尤其是愛情係最脆弱嘅 ...... 如果自己能夠永遠保持 18、22 嘅外貌都仲有d d 把握,可惜 .......

都係有準備好,始終係現實社會生存,維他命 M 最保障 ......

男爵府

冇特別話草私房錢,不過我老公知我心思思想買樓,過左少少錢落我戶口
唔係俾我任買,係知我果陣想買大陸樓,又係得我有ACC,所以佢過左小小錢落我度
之後就一直存放係度至今
反正D樓都係兩個名

男爵府

回覆樓主:

冇錢,點會有安全感!
天有不測風雲。

當你付出所有,到頭來吉都冇個。就會明啦!

Wingwingm    發表於 16-4-26 20:09

複式洋房

回覆:雲妮彭 的帖子

男爵府

熱血勳章 王國教室勳章 最關心BB問題熱投勳章

其實....你問應該...我答左你要一百萬,,,但你沒有....你會點?

每個人儲錢的觀念唔同...在於我....夫妻恩愛與否..不是儲錢的條件/原因...

私己係為自己為家人一個保障.....夫妻恩愛....如果老公生意失敗...失業...或家人有病.......有無私己頂住先......

男人女人都應該有私己......家庭儲備係另一樣野.....三樣獨立的

公爵府

就算無做野,打斧頭又好,投資又好,就萛收息都好,点都要自己有d錢,花無百日红。
我係ftm, 但我唔容許自己動用儲蓄,或者咁講,唔容許負增長,如果係咁我会馬上揾野做。

大宅

ac321 發表於 16-4-21 19:04
有個好老公,咪有安全感囉!
吾理有乜事,就算天跌落黎,都有老公頂住!
呢 D對我黎講先係安全感!

無錯有老公頂,窮都開心,可惜我無

大宅

回覆:大力大力 的帖子

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

自己錢越多越好,冇應該不應該的

大宅

人心難測. 我覺私己真的好重要.

首頁
56789...28

尾頁

跳至