家庭理財

跳至

首頁
12345...28

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+16-04-21+發表我

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表我反

原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表
NO~

絕不同意,有時情况是控制不了~
you are right!
我吾同意!
我覺得親生仔比近身錢更重要!
同仔女關係好,就算窮生活都開心!
相反,親人個個都吾同自己一條心( 眾叛親離),有錢都生活都吾會開心!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆:女人仔35-40歲,應有多少私房錢?

每個月係家用攞4千入自己私人戶口

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

侯爵府

好媽媽勳章

引用:老父從小就教 :1. 有錢唔好比晒老婆,比左

老父從小就教 :

1. 有錢唔好比晒老婆,比左就變左係佢,到你急用(如借錢比兄弟/做生意),就好難拿返~ (哈! ...
我同你既教育有小小吾同

父母從小就教 :

1. 兩公婆,結得婚,就吾好再分你既錢定我既錢。兩人要一條心去經營自己既家。

2. 仔女係自己身上跌出黎既內,就好似自己既手腳一樣重要。錢,没有了可再去賺,但同家人仔女感情破了就無得重來!

3. 女人自已有本事比有錢在手更重要!

bbbarry    發表於 19-6-12 02:37
mrhuish    發表於 16-6-3 05:02

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+ac321+於+16-04-21+發表有個

大宅

現時孩子還細,只能安守本分,做好媽媽呢份工,和老公有聯名樓,認同現在幾愛也好,將來也會有變數!日子也很安定,不過沒多錢淨。心有時會憂慮錢的問題!但其實又不是沒儲蓄!都是自己想多了!啟動了憂慮掣

全職媽媽技超流(水皮)家務一般(ok)為了亞仔頂硬上!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我覺得至少有70幾80萬,點解我咁諗係因為我

原帖由 snoopyiu 於 16-04-21 發表
我覺得至少有70幾80萬,點解我咁諗係因為我有次唔覺意比我知道未婚姑仔(係呢個年紀)儲到咁多 ...
你未婚姑仔唔算儲得多。3-40歲,大約工作左15年了。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+crystal媽咪+於+16-04-21+發

我有好多私房錢,我成日同老婆講唔係有好多錢~
Calling 大力嫂大力兄有好多私己呀

Yibu    發表於 16-4-22 09:44

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表老

原帖由 ac321 於 16-04-21 發表
我同你既教育有小小吾同

父母從小就教 :
第3點,女人有本事,係指職場上的本事還是煮飯打理家務的本事?如果前者,即係賺錢能力,同有錢喺手有何分別?

如果一個女人有幾千萬喺手,洗乜本事?例如大力嫂

我同意大力話親生仔不如近身錢,呢個理念唔代表關係差喎,好的關係不是用錢換取的。唔通早早分身家,仔女實考順?

爽爽    發表於 18-5-2 05:49

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Aoki 於 16-04-21 發表靠人人

但,有這樣的想法,婚姻/人生好似很可悲!
我比較樂觀,覺得婚姻是一生一世的事,才去選擇結婚。
你的想法可以說是樂觀,也可說是天真。

做左幾十年人,我學懂Hope for the best, prepare for the worst.

Astra00    發表於 20-9-7 13:45

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 hee20060114 於 16-04-21 發

有個好老公,咪有安全感囉!
吾理有乜事,就算天跌落黎,都有老公頂住!
呢 D對我黎講先係安全感!
我朋友就係似你咁諗,而家先知錯哂

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-21 發表我同

原帖由 vet 於 16-04-22 發表
第3點,女人有本事,係指職場上的本事還是煮飯打理家務的本事?如果前者,即係賺錢能力,同有錢喺手有何分 ...
第3點,女人有本事,係指職場上的本事還是煮飯打理家務的本事?
⇒指有自己的専業,即係賺錢能力!
同有錢喺手有何分別?
⇒有分别,有自己的専業,但可以是 ftm 没有私房錢喺手!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 vet 於 16-04-22 發表第3點,

原帖由 ac321 於 16-04-22 發表
第3點,女人有本事,係指職場上的本事還是煮飯打理家務的本事?
⇒指有自己的専業,即係賺錢能力!
同有錢 ...
你話3. 女人自已有本事比有錢在手更重要

黎黎去去咪又係講緊錢,有幾千萬喺手唔好過你所謂的專業?! 專業出番黎做都要有人請,冇saving可能連住都要頭痛。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:ac321 的帖子

我個朋友離左婚,後生時大安指意靠老公,而家仔女入哂大學先離婚,冇乜積蓄,交租都萬五,老公又拖贍養費,贍養費交左租都冇剩,冇工作20年,都晤知佢涯得幾耐,已經4X歲。

女人真係要早早為自己打算!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-04-22 發表第3點

你話3. 女人自已有本事比有錢在手更重要

黎黎去去咪又係講緊錢,有幾千萬喺手唔好過你所謂的專業?! 專業 ...
只可講:人各有志
有人覺得錢比一切重要,比感情重要、比家庭重要、比生命重要!(人為財死)
有人覺得錢夠用就好了!生活開心最重要。
有人覺得錢財身外物,無左咪再去賺囉!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我個朋友離左婚,後生時大安指意靠老公,而

我個朋友離左婚,後生時大安指意靠老公,而家仔女入哂大學先離婚,冇乜積蓄,交租都萬五,老公又拖贍養費, ...
大家經歷吾同,就有吾同既價值觀。
我就見過係,兩公婆係大陸,以前好窮食吾饱時大家感情反而好好。
但现在個男人發左達,本來個男人一心諗住可以同老婆苦盡甘來,點知個老婆就下下博命收埋D 私己錢,有幾多立幾多,話男人有錢一定會身痕,要為自己將来定舖路之類。同一行為,持繼好幾年後,個老公頂言順(覺得老婆變哂),最後都係離婚收埸!
錢,可以為家庭带来開心,
但也可以是破壞家庭 ,令一個人變質既元兇!

大宅

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+16-04-21+發表老

我同你既教育有小小吾同

父母從小就教 :
totally agree! 我父母都係咁教導我

水晶宮

都有幾M,另外有收租樓。唔敢話好多,但有就多D安全感

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 16-04-21 發表老

我同你既教育有小小吾同

父母從小就教 :
我甘講或我老父甘教,歸根到底我做人是两手準傋,尤其有些事情突發而自已控制不了~

先講親生子/近身錢,我當然信得過子女,父慈子孝,我對父親都係,但老父說,你好但以後娶個老婆不知是怎樣,如外家欠下大畢債,老婆在家日哭夜哭,你不同她還嗎 ? 當然這祗是假設例子~

至於女人要有賺錢能力,這當然同意,所以大力嫂都是專業的管理層,佢做了FTM近十年,近日公司生意跌了,老婆問甘點算,我話甘妳(出返來做),呀~ 真架,你話出來做就出來做,無做甘多年野~(她知道我講笑的)

就算以前係博士出身,做到CEO,但離開職埸20年,已經同職場脫晒節~

Astra00    發表於 20-9-7 13:47
PatFong102    發表於 19-6-5 12:38
PatFong102    發表於 19-6-5 12:37
babysweetheart    發表於 16-4-22 07:26
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

大力大力 發表於 16-4-22 06:59
我甘講或我老父甘教,歸根到底我做人是两手準傋,尤其有些事情突發而自已控制不了~

先講親生子/近身錢,我 ...

FTM是什麽?

首頁
12345...28

尾頁

跳至