單親天地

跳至

首頁
23456...12

尾頁

別墅

回覆 cheeryzhong 的帖子

回應吓先。首先離婚吾同分手,吾是一時鬧情緒或脾氣等問題分開。分開是經過好多嘗試,理解,溝通,努力等等都無法找到再相處方法才分開。

我也同意閣下所講就算再搵到未吾肯定會似親生媽媽咁好對小朋友,所以現在我都是優先放小朋友的感受為第一位。現在都無刻意去搵自己的感情。

別墅

想找個伴。。。2

之前好耐冇入嚟呢個網,入到嚟睇到之前有網友留言希望做朋友等,真是萬分抱歉,遲了幾個月先睇到。
話說睇到自己4個月前的帖,感覺當時心情都是有點失落,雖然現在我對找個伴的希望冇改變,始終都想有個人陪(嘿嘿嘿)。但現在比較偏向小朋友的感受,發展,教導為第一.
自己的目標都算比較清晰。為咗兒子的身體放棄咗追隨我十多年的漫畫,因為怕佢鼻敏感。
多咗教佢禮貌,做人的道理等而自己也計畫11月去旅行。
當人有咗要做的目標生活就變得充實。我現在的工作時間長,而且都吾是自己喜歡做,但為咗小朋友更好的生活所以都會去做好。看到有些帖說好灰心,工作吾是自己喜歡的等等,只要有想做的目標,為自己定下短期目標也好,努力向前走,日子一樣充實,正能量,那怕是單親照顧小朋友的父母一樣。
希望大家加油,單身都吾是咩大問題,雖然我都會妒忌情人節的情侶

大宅

開心吸收勳章

欣賞你為兒子付出,加油,祝你遇到對的人。
平淡是福

大宅

回覆 map1031 的帖子

That's great! Please share with us after your upcoming holiday in November!!!!!!!!!!!

別墅

昨晚瞓吾著去搵鼻敏感資料,因我小朋友每晚睡的時候都會鼻塞,發覺有家長說吸塵器,有說空氣清新機。最後原來最有用是冬蟲夏草。睇嚟去旅行時要節省資金。機票就買咗取消吾到。做爸爸放棄的嘢真多。
睇到一些吾負責任的父母新聞都會特別嬲。

別墅

靜雞雞問你一滴其他話題,可以嗎?因為知道你係男人所以想問下你?請問對住自己個老婆係咪最容易將脾氣,情緒發洩係距身上。麽都睇唔順眼。。。。。哩滴表現究竟係好還是有左第二個想激你走。。。。。有時候真係寧願同距做朋友都唔想做夫妻,我做麽都係錯。全職太太就應該將BB照顧得非常好唔會有咩問題。。。距根本就無霖過我付出過咩。只記得我哩個做錯果個做的太隨便,,,,我就來有精神病了。。。。。。。。。

別墅

回覆 cheeryzhong 的帖子

我是吾會對太太發脾氣,可能我是性老婆的人吧? 如果有親身經驗,其實返工比帶小朋友輕鬆得多。咩事都要睇到實一實,做錯嘢又要鬧又要教,又要陪佢玩,又要煮飯比佢。果有經驗的父親,回到家真是要當太太是神一樣。我真是吾清楚你家庭問題,是我經驗裡面溝通好重要,試試把你的不安和不滿直接攞出嚟講。萬一失去咗信任,咁最後一定無法補救。

男爵府

恕我無知,漫畫同鼻敏感有咩關係?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

map1031 發表於 16-9-11 01:37
之前好耐冇入嚟呢個網,入到嚟睇到之前有網友留言希望做朋友等,真是萬分抱歉,遲了幾個月先睇到。
話說睇 ...

男爵府

我就想希望影響女兒最低,所以一路都吾想再婚,自問我做女都吾希望有後父,或再加上新細路細妹。所以拍下拖就萛,但未必個個都係甘諗,但女兒係我考慮第一位。

複式洋房

回覆 map1031 的帖子

不是每個男人都會為自己小朋友付出的,但你會為你的小朋友付出,相信你小朋友將來會好好孝順你的.....加油哦!還有找個伴的事還是順其自然吧!或許時間久了你會覺得單身更好呢!(你比我大一歲)

大宅

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

11月去旅行
到時可以同小朋友輕鬆下

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主:

欣賞你我都係單親媽媽 可以做朋友

別墅

回覆樓主:

一個人带住小朋友去玩都好開心架。都不知幾好。想去邊就去邊。唔一定要揾個伴既

別墅

多謝各位的回覆。其實我只是做返一個父親的應有責任。媽媽離開了。如果連我這父親都不負責任。小朋友就會一生都不幸。大人的錯吾應該由小朋友承擔。
我都有考慮小朋友接受新媽媽的情況也有想過如果對方都是帶小朋友的情況。我又會點做好自己等等。所以都吾是想找就找。有網友說為了女兒只是拍拖吾結婚。
對我來說一係吾開始。一開始就投入做最好。以一起生活為目標。
我是個怕麻煩的人。如果只投入感情拍拖而吾會有結果。我會覺得好麻煩。
當然每個人都吾同。只要自己滿足就好。
到今日我小朋友都會過來黏住我玩。會拖住我手出街。一起玩一起笑。相信我現在還算合格

男爵府

回覆樓主:

單親既路唔易行,
想搵另一半,其實唔易,
拍下拖,梗係唔難,
但如果長久既,真係唔易,
又要自己鐘意,小朋友又要鐘意,
個女仔又要唔介意你有小朋友,
其實,都唔易搵架,
最緊要,真係以小朋友為主,
由其你小朋友仲細,
要花多啲時間陪佢,
感情既事,就隨緣啦,
。。。。。
我都係單親,
由阿仔2歲,帶到依家7歲,
兩個人,都一樣好開心,
放假又係自己帶去玩,
再唔係約屋企人,約朋友,約同學仔,
時間由自己安排,都算唔錯啦。。。
。。。
遲啲去旅行,係自由行嗎?
玩得開心啲啦。

男爵府

要是我,也會首選小朋友為先,比較"一個伴"更重要 !

全心投入小朋友世界,給予正面教育 ,灌輸單親家庭也快樂,健康地成長。

小朋友已是生命中一個伴,不期望別人走進我空間,自添麻煩。

只要懂得生活態度,單身一樣多采多姿,一點不寂寞 !

別墅

找個伴。。。。。3
再次感謝各位給予的意見和支持。多謝
經過交流后發覺自己面對的困難吾少,我所想的過於理想化,缺乏現實的情況考慮。
首先是經濟,一下子增加了家庭成員的支出,我的收入能否支持到。
當對方也是有小朋友,我能否一視同仁,視如己出?
小朋友對對方的接受程度。
住屋問題。這種都是環境因素。等等問題。
我都會認真思考去解決。我應為男方要負擔大部分或全部開支。
當一個男人為家庭努力工作到夜深,回家時看著家人幸福的睡著。不是好有型嗎?再飲少少酒,望著外面的月光。感受著自己去保護自己的家庭那種充實的人生感覺。當然如果返到屋。听到一句[辛苦晒]就更完美。

雖然我想做的事或目標好遙遠和困難,人為咗自己想得到的而去付出和努力。得到的結果先會更有成功感。

如果有人認同我目標或方向。歡交個朋友。

再次感謝各位意見

別墅

加油

別墅

回覆樓主:

啲油用完

首頁
23456...12

尾頁

跳至