婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個肚已經30周, 好大, 雖然我唔係"論盡"o個款大肚婆. 但62 99真係好煩!逢星期六或日 (有時兩日) 就例必要一家人一齊, 去邊都好, 總之要一齊去!
買粒電都要一家人一齊去o個隻!
例牌活動: 下就出去食野→行街/遊車河/漫無目的→等位食飯→食糖水
閒閒地都11pm先番到屋企! 聽二朝番工!

c6係超級孝順既人, 就算唔想佢都會去, 咁我就更加冇得出聲啦~

上禮拜c6一早應承左我去睇戲同睇BB野~出緊去o個陣62打黎
突然話去拜山, 我話大肚婆唔拜得山, 我都行唔到上山~
62竟然話 "咁你唔好去囉! 你老公同我地去"
我就堅持話我地去緊睇戲喎, 62就話咁睇完戲咪去拜山囉!
我已經心諗: 咁我去邊??
跟住佢地既決定係擺低我自己行街行2-3hrs, 佢地拜完黎接番我
最後睇完戲c6真係番左去車佢地去拜山, 我發脾氣番左屋企~唔駛佢地接~都唔想同佢地食晚飯!

呢D已經算小事~唔係第一次~
只係我地一齊咁多年第2次因為62 99而發脾氣~

到今個禮拜, 天文台一早講左呢個禮拜落雨~
62 99尋日無啦啦話訂台禮拜6去SOHO食飯~
我同c6住粉嶺~好天渣車出去都唔係問題!
經過今朝黃雨既洗禮我已經即刻同c6講聽日落雨我唔去食飯~
SOHO呀大佬~又斜又多樓梯~
加埋落雨~好玩??
有咩事邊個負責??? 有冇腦???

又再一次忍唔住同c6講我既不滿~
佢其實都明白~只不過我相信冇男人中意聽老婆講佢屋企人~
加上我平時都係忍佢地100次先會爆一次~

我真係個個禮拜都比佢地逼到癲咁制!!!!!
加上我個肚愈黎愈大~有苦自己知!
點解可以唔諗人感受?????????

p.s. 我唔去, 佢地會話我成日唔出現, 總之乜都要一齊!!!

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

話唔舒服唔去
大肚成日都會唔舒服,如果連呢個原因都要你出去,咁日後真係唔好理佢地

大宅

回覆:debbiebu 的帖子

似乎佢均只係想個仔出現,所以你可以唔駛理佢地。
至於佢地話你成日都唔出席,你咪同老公講囉,你唔出現係唔會影響佢地既原定計劃,而家係咪我唔出去你地就唔會食到飯?
第時要唔要bb就埋佢地schedule?係咪生緊仔都要一齊?

伯爵府

叫你c 6 每個星期日朝早同佢地飲餐茶
下午自由時間

大宅

雞蛋公主59 發表於 16-4-22 12:55
似乎佢均只係想個仔出現,所以你可以唔駛理佢地。
至於佢地話你成日都唔出席,你咪同老公講囉,你唔出現係 ...

我好深信生左佢地會成日坐o係我屋企!!!!
我已經試過話唔舒服/攰~佢地夠膽死叫我番房訓!
佢地就坐o係我個廳睇電視~hea一日!
真係想答佢我中意訓梳化~你地走啦~

大宅

豬吉 發表於 16-4-22 12:57
叫你c 6 每個星期日朝早同佢地飲餐茶
下午自由時間
冇可能~c6 never say no to them~c6根本唔覺得有問題~
只要62 99一句"去xxx啦~"
佢又出發

大宅

kaki0901 發表於 16-4-22 12:53
話唔舒服唔去
大肚成日都會唔舒服,如果連呢個原因都要你出去,咁日後真係唔好理佢地
...
真係要扮到好唔舒服, 厄埋c6先得好難個個禮拜都話唔舒服嫁~~唉~~

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:(呻! 超長) 唔理人大肚婆感受既62 99

唔想去咪唔去囉,返工咩?咁如果調轉你呀爸呀媽要你地個個星期同佢地一齊你老公又制唔制先?做人做事都有兩面,既然你老公都唔識尊重你,我都唔會尊重佢,你個case唔好話6299唔識做唔理你感受,因你係外人,事實上佢地真係唔需要理你感受,但你老公係你屋企人,係佢唔去正視處理,係佢唔理你感受,要你忍受,其實最需要傾果個人係佢,唔係6299。

美菲絲    發表於 16-4-22 16:52

伯爵府

無辦法,一定要死忍,否則預左要離婚無老公。
你6299擺明唔會放棄入侵你夫妻家庭空間,而你老公亦唔會捨得做「不孝子」,所以你選錯了差老公,高估左自己重要性,低估左6299的面皮,更加估錯了自己的智慧。

大住肚都唔會讓你,生左就更加唔會濕你啦!

我係過來人,唯有自求多福,希望伊人當自強。

美菲絲    發表於 16-4-22 16:52

子爵府

當星期日c6返工啦,你就最多—個應酬—次佢地lor

複式洋房

你早些同c6倾生完小朋友的安排,到晚你坐月;6299日日去煩你,你死硬,我一早傾好,滿月後先見,唔想有人煩,好易有產後仰鬱

大宅

amandare 發表於 16-4-22 16:00
你早些同c6倾生完小朋友的安排,到晚你坐月;6299日日去煩你,你死硬,我一早傾好,滿月後先見,唔想有人煩 ...
我已經同c6講過好多次嫁喇~希望佢會識安排啦 ...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

debbiebu 發表於 16-4-22 16:07

夫家每周飯聚聯誼 新抱頂唔順

19/04/2016

http://www.skypost.hk/%E6%B8%AF%E8%81%9E/%E5%9F%8E%E5%B8%82%E7%86%B1%E8%A9%B1/20160419/001/%E5%A4%AB%E5%AE%B6%E6%AF%8F%E5%91%A8%E9%A3%AF%E8%81%9A%E8%81%AF%E8%AA%BC%20%E6%96%B0%E6%8A%B1%E9%A0%82%E5%94%94%E9%A0%86/212812

打印出來比你C6睇. , 我已經剪低左用黎"教育" C6.

ikokam    發表於 16-4-22 16:16

子爵府

引用:Quote:amandare 發表於 16-4-22 16:00 你早

原帖由 debbiebu 於 16-04-22 發表
你講左諗住佢會安排? 我諗你應該講清楚要(商量)點做好啲喎,而佢由覆實你,免得出來結果唔係你心諗個樣,到時就盞搞(傷感情),到你生左嘅時候就會係👫+👪,我諗你剩係想自己👪,❌👫啱嘛?所以要認真商量下時間嘅分配喇

男爵府

引用:Quote:amandare 發表於 16-4-22 16:00 你早

原帖由 debbiebu 於 16-04-22 發表
你c6咁孝順,由細到大已慣左聽命於6299,我估佢唔會點樣安排架啦,佢根本唔覺得坐月時佢父母日日上黎有咩問題,口裏話明白,但完全唔會亦唔想逆佢地意。難聽啲都要學以上jm講,你高估左自己喺老公心中重要性,而家你大肚佢都以父母行先,生左更加唔會為左你拒絕父母。

美菲絲    發表於 16-4-22 16:53

男爵府

樓主真陰公,我宜家都31週,好明白唔多想出街,想靜靜地休息下,想C6陪我喺屋企!

如果我係你我爆咗好耐,同埋早知C6係咁,我會同佢傾掂數先生B B。我情況好啲,6299喺香港,我同C6喺第二度,唔係都肯定成日叫我C6去攞湯俾我(成日覺得我唔識整),會搞到C6好頻撲。

大宅

pi0219 發表於 16-4-22 16:13
夫家每周飯聚聯誼 新抱頂唔順
我唔敢做到咁明呀!! 好難為c6咁 ............

大宅

汽水餅 發表於 16-4-22 16:28
你講左諗住佢會安排? 我諗你應該講清楚要(商量)點做好啲喎,而佢由覆實你,免得出來結果唔係你心諗個樣, ...
都係 ..我真係要同佢好好商量一下

大宅

唔好希望等老公安排啦,係你安排好,而且要有幾手準備,再同老公confirm。你都識講你老公唔會向老公say no,而你又咁好人,忍100次先呻下,佢地真係會以為你冇野架~
好趁而家未生時講清楚啦,否則佢兩老真係會係你屋企長駐,然後同你講:你勀呀?咁你放低個bb,入房瞓啦~

美菲絲    發表於 16-4-22 19:52

子爵府

依家都個個星期要你老公陪佢地~~~更何況將來你個B~~~

你都公就要返工先放假黎搶人~~~你個B唔洗返學返工~~仲唔日日黎咩~~~

首頁

尾頁

跳至