婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如題, 最好港島區, 要不要入院? 因無買保險, 最好平d.

禁止訪問

大宅

原文章由 lky3107 於 08-10-10 17:23 發表
如題, 最好港島區, 要不要入院? 因無買保險, 最好平d.

lky3107 ,

剛剛七月我都係便便有血,揀咗係浸會照腸鏡,約8千蚊(無住院),其實照之前果晚飲瀉藥,痾咗十幾次,第二日照都無咩野,因為會幫你麻醉,照過程大約15-30mins,若腸內有息肉,醫生會順手幫你割,麻醉過後醒番,見醫生後可以走得。

伯爵府

華太太

謝謝你報料, 咁你照完有發現咩事呀? 我都希望你平安. 去浸會照, 係咪打電話去浸會就得, 比如我想係香港是旦一間照, 係咪就咁打電話去醫院就得?

其實想問多句, 你便便有血是咩情況? 是鮮血? 是便裏混有血, 還是便後有血呢? 因為我看正苦街症,佢話我係內痔,比藥我塞,但我二個星期沒有好轉, 且覺得大便內有血, 不像是在外邊,(但我身體沒有任何不舒服), 所以再去看醫生, 醫生也說是內痔, 但因我爸有腸癌, 咁就轉介我qm照腸. 但還未有期, 不知等多久. 我都心大心細, 如等太久, 是否應自己去私家照.

原文章由 華太太 於 08-10-12 21:34 發表

lky3107 ,

剛剛七月我都係便便有血,揀咗係浸會照腸鏡,約8千蚊(無住院),其實照之前果晚飲瀉藥,痾咗十幾次,第二日照都無咩野,因為會幫你麻醉,照過程大約15-30mins,若腸內有息肉,醫生會順手幫你割,麻醉過後醒番,見醫生後可以走 ...

男爵府

原文章由 lky3107 於 08-10-13 11:16 發表
華太太

謝謝你報料, 咁你照完有發現咩事呀? 我都希望你平安. 去浸會照, 係咪打電話去浸會就得, 比如我想係香港是旦一間照, 係咪就咁打電話去醫院就得?

其實想問多句, 你便便有血是咩情況? 是鮮血? 是便裏混有血, ...

我7月份時肚潟檢到有血.肉眼睇係暗紅色.在街症睇醫生冩信比內科.(我在屯門日間中心有個內科期佢地幫我排期)我前日係屯門照左.不過好彩冇事.過程有小小痛,不過佢幫我打左支針過后個人有點累.休息三個鍾就可以出院.2日后收單要比$150.

[ 本文章最後由 mokeung 於 08-11-18 20:37 編輯 ]

男爵府

原文章由 lky3107 於 08-10-10 17:23 發表

入院照比較方便,也可以到診所照,但隔晚要吃瀉藥,診所照比
入院較便宜,約五千元。可以由普通醫生轉介,港島區有很多
診所有此項服務,我本人將於六日到養和醫院照腸胃,費用約
三萬多元。

cyk96

大宅

我自己睇開一個醫生,他很精於照胃及腸鏡。他可以在他診所照或於醫院照,如果你沒有保險可選擇在診所照。
黎志偉醫生(腸胃肝臟專科)
電話:23661888 (尖沙咀)

侯爵府

我上年照的, 果時便便時有'散'又有血, 之後看左個腸胃科醫生, 初步看完佢話應該就吾會係cancer, 但我話我好擔心, 佢話有人身體吾好時或者感冒都會有機會all '散', 而吾一定係cancer, 但最後我堅持之下, 都去左養和照, 因為我個胃成日都有d 痛, 所以'順便'照埋, 而我又有乙型肝炎, 差吾多到期要車, 又順便車埋, 加上有保險claim, 最後連膽固醇都車埋, 住兩人(定3人吾記得)房, 埋單2萬元多幾百, 之前一晚all 到七彩, 好彩係住兩人房, 吾駛爭廁所, 因為果層, 幾乎個個都係照腸, 個個都瀉既

最後車左無事, 最後話可能果排食得太多抗生素, 所以攪成甘wor

伯爵府

hinhinmummy, 你無事就好啦,我最近好留意自己身體情況,起初都好擔心,e+身體都ok,應該無咩野,雖然照好辛苦,但既然己經排咗期,咁照咗點都放心d.當去身體檢查。

原文章由 hinhinmummy 於 08-11-12 15:30 發表

我上年照的, 果時便便時有'散'又有血, 之後看左個腸胃科醫生, 初步看完佢話應該就吾會係cancer, 但我話我好擔心, 佢話有人身體吾好時或者感冒都會有機會all '散', 而吾一定係cancer, 但最後我堅持之下, 都去左養和 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hi, lky3107
你點呀,搵咗醫生照未呀?幾$呀?因我都想照呀,因呢排d大大都好似獎呀,但我喺7月尾照過x光顯影話冇事但我到而家都係好擔心好煩呀

侯爵府

原文章由 lky3107 於 08-11-12 15:47 發表
hinhinmummy, 你無事就好啦,我最近好留意自己身體情況,起初都好擔心,e+身體都ok,應該無咩野,雖然照好辛苦,但既然己經排咗期,咁照咗點都放心d.當去身體檢查。

...

照左安心d 既, 但除左果支水難飲d, 要all 下次外, 照的過程一d 都吾幸苦架, 打左麻醉針, 之後醒返就做晒, 看埋d 相就出院

唉...............我都吾想甘多心, 但d 細佬又細, 真係去照左安心好多既

伯爵府

hi patmama

我之前二個星期內去左二次看正苦醫生,因為我爸爸腸癌我話好擔心,第二次個醫生就肯寫紙我照,排左呢個月底照,都算快.不過我見身體都無咩其他問題,如果唔係我會去私家啦,唔洗等1,2個月,無事就話,1,2個月其實都好仲要,無錢無辦法啦,所以我都即刻買番醫療保,危疾都諗緊買.

你剛照完x光顯影話冇事,咁你唔好擔心啦,應該無事啦.你再留意自己身體情況,小心d就ok, 唔好好似我咁蛇x,c好多細胞架.
原文章由 patmama 於 08-11-12 15:50 發表

hi, lky3107
你點呀,搵咗醫生照未呀?幾$呀?因我都想照呀,因呢排d大大都好似獎呀,但我喺7月尾照過x光顯影話冇事但我到而家都係好擔心好煩呀 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 lky3107 於 08-11-12 17:32 發表
hi patmama

我之前二個星期內去左二次看正苦醫生,因為我爸爸腸癌我話好擔心,第二次個醫生就肯寫紙我照,排左呢個月底照,都算快.不過我見身體都無咩其他問題,如果唔係我會去私家啦,唔洗等1,2個月,無事就話,1,2個月其實都好仲要,無錢無 ...

可能我成日都(形)住呀,硬係覺得自己有d野lor,上星期又去咗正苦睇,抽咗血,同埋3日大便驗lor,而家睇埋report點先再決定點lor,

侯爵府

原文章由 lky3107 於 08-11-12 17:32 發表
hi patmama

我之前二個星期內去左二次看正苦醫生,因為我爸爸腸癌我話好擔心,第二次個醫生就肯寫紙我照,排左呢個月底照,都算快.不過我見身體都無咩其他問題,如果唔係我會去私家啦,唔洗等1,2個月,無事就話,1,2個月其實都好仲要,無錢無 ...

你如果要買insurance 的話就要係beforer 你做checking 之前好去買

因為, 如果你做左checking 之後, touch wood 有事, 固然吾會受保, 無事, 佢都可能吾受保, 因為係醫生'懷疑'你有事先要你去照架麻, 所以係吾會受保架, 但你又吾以呃佢地話你無去照過wor, 如果吾是第時真係touch wood 有事, 張單就吾會生效架啦

同埋, 買左保單之後, 如果我無記錯, 危疾好似係要3個月後發現既野先生效, 3個月內發現, 係無用架

住院就好似兩個月?(吾sure)

呢個都係我上次去照腸時, 加大危疾時, 個保險sales 話我知架, 所以保險真係要係未有事之前買定架啦 , 尤其有小朋友(細)的父母, 一定要買

p.s. 我吾係保險sales

首頁

尾頁

跳至