夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我每一日放工即刻仆返屋企,陪大女做功課,溫下習,有時同女沖涼,餵細女食飯,餐餐都狼吞虎嚥,食完飯陪下女玩,仲有屋企啲鎖鎖碎碎嘢,大女嘅schedule,細女嘅餐單,工人續約,訂機票,大女返學要預備嘅嘢,校服啱唔啱,返學鞋啱唔啱,指甲長唔長,執工人跟得足唔足,管理工人嘅工作,工人唔會自動波,樣樣要講清講楚,大女下年考小學,要留意openday, deadline,做research了解唔同學校,每日都俾瑣事煩擾,每日都要用腦,我細女仲未戒夜奶,佢歲幾喇,晚晚醒幾次,我已經年幾冇好好訓一覺,我仲要返工㗎 反觀c6,佢放工就捧住部平板/電話,叫佢幫手就話啲女唔跟佢都冇法,佢唔係冇做嘢,唔使用腦果啲,要買咩日用品,話佢知佢會買返嚟咁咯,我琴晚同佢講我好辛苦,佢竟然 咁嘅樣 “吓”咗一聲,然後講咗一句 “我都好辛苦”。我好想打爆佢,好委屈,我明大家為頭家都有辛苦嘅時候,唔使咁樣咯,而家好嬲佢,唔想同佢講嘢,佢仲好意思問我嬲咩,想叫佢食💩 (對唔住,我平時唔係咁,真係好唔開心

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

將工人的續約,訂機票事宜及考小學openday, deadline,做research了解唔同學校...呢類的工作交比你老公跟...

大家分工合作才行...一個人做曬, 實好辛苦的

男爵府

引用:我每一日放工即刻仆返屋企,陪大女做功課,

原帖由 feifei_baby 於 16-04-22 發表
我每一日放工即刻仆返屋企,陪大女做功課,溫下習,有時同女沖涼,餵細女食飯,餐餐都狼吞虎嚥,食完飯陪下 ...
我極明白你心情 我老公又係咩都唔理叫先幫手,之前爆過佢,佢好意思講你要幫手可以出聲。之後我開始明白,男女觀點真係好唔同。女人會幼想男人放工會幫手同bb沖涼同bb 玩餵夜奶。男人覺得我放工番屋企無搞搞震己經絕種好男人啦! 佢話要幫手出聲,好我就點佢多d! 但佢好克人僧,有時佢睇緊youtube 我叫佢佢又黑面。 呀b 扭計又話嘈,同埋真係我唔出聲佢係完全唔關事咁。我個時真心想離婚。 之後忍唔住,send 左好長message 俾佢講我感受,佢先好番d, 但隔一排最近又開始變番以前咁。 一番屋企又對住電腦,有時話同呀b 去公園又話唔早d 約佢。對住佢有時真心想講粗口。我無咁好氣啦,我覺得一個人唔成熟係無得救。其實佢好愛我,但佢真係俾6299 縱到咩屋企野都唔識唔理。所以原本想生兩個,而家唸都無再唸。

複式洋房

算吧喇, 男人係吾會明呢喲濕碎嘢,同埋係都係唔安心交俾佢做才樣樣自己做晒.
我仲慘過你, 無工人日間放自己阿媽度,晚上自己睇,我都返工,老公沒有幫手仲話我疏忽佢,
呻埋囡囡醋,.都不理解我幾辛苦.我挨到死死吓,女都大喇,好彩女讀書叻又乖.

別墅

回覆:feifei_baby 的帖子

我家c6都係回家就對住部電腦,間中先會去下手做家務,但阿囡的功課及溫習就理都唔理,就算我加班遲咗返去,佢都唔會理阿囡d功課,兩個囡只係講緊幼稚園,功課都係填色寫子,檢查下都好呀,依家我教阿囡做功課温書,佢就關房門,話我嘈住佢睇片,心諗個囡你冇份,唔駛教佢嘅,我大聲d教佢,你就話我嘈,女人就係太心軟,太盡責,事事都要諗,我都想可以好似男人咁,可以有懶懶閒的心態

大宅

回覆:我為頭家好辛苦,但老公唔覺……

真係要分工,我負責個囡起身刷牙,換衫返學,佢負責接放學,我負責教普通話,佢負責教英文,平時我負責陪個囡玩,佢負責個囡學業同學校,小朋友大家都有份,吾應該你一個人顧哂,做唒,工人所有就一定係我安排,講到明工人係分擔同配合我時間,所以工人佢吾會出聲

大宅

引用:Quote:原帖由 feifei_baby 於 16-04-22 發

原帖由 Emanuelb 於 16-04-22 發表
我極明白你心情 我老公又係咩都唔理叫先幫手,之前爆過佢,佢好意思講你要幫手可以出聲。之後我開 ...
我老公又係甘 所以我都係一個算

大宅

回覆 feifei_baby 的帖子

有時性格係咁, 改唔到

公爵府

引用:將工人的續約,訂機票事宜及考小學openday,

原帖由 wcpcelia 於 16-04-22 發表
將工人的續約,訂機票事宜及考小學openday, deadline,做research了解唔同學校...呢類的工作交比你老公跟.. ...
如果交到,我交咗啦,工人續約搞掂了,如果買機票,佢實會唔理價錢買,阿女小一,佢連要比較咩都唔知,我都唔求佢幫到咩手,只求佢明白我嘅辛苦,安慰一兩句,而唔係果種咁討厭的反應……

公爵府

引用:我家c6都係回家就對住部電腦,間中先會去下

原帖由 kklemon 於 16-04-22 發表
我家c6都係回家就對住部電腦,間中先會去下手做家務,但阿囡的功課及溫習就理都唔理,就算我加班遲咗返去,佢都 ...
我只求佢喺我病時簽手冊,冇次記得,好彩阿女識自己做功課咋,我話你要幫手簽名簽通告,佢話我唔識簽你個名,我即刻吼叫,你簽你自己個名得㗎喇,你係佢爸爸嚟㗎!

公爵府

引用:真係要分工,我負責個囡起身刷牙,換衫返學

原帖由 Gengen4321 於 16-04-22 發表
真係要分工,我負責個囡起身刷牙,換衫返學,佢負責接放學,我負責教普通話,佢負責教英文,平時我負責陪個 ...
佢唔在行呢啲,要好似工人咁俾足指示,買啲咩嘢,維修啲咩嘢好在行,其他一概唔得,交個女俾佢,結果只會係佢喪鬧阿女……

公爵府

引用:算吧喇, 男人係吾會明呢喲濕碎嘢,同埋係都

原帖由 YKYKSO 於 16-04-22 發表
算吧喇, 男人係吾會明呢喲濕碎嘢,同埋係都係唔安心交俾佢做才樣樣自己做晒.
我仲慘過你, 無工人日間放自己 ...
老公都有話我忽略佢,但我連自己也忽略了…… 只求捱得到細女大個啲返n班k班易搞啲,我唔記得講大女考小一果年細女考n,我都未得閒理佢……

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

最重要係你自己心態, 你唔去計劃自己有幾多付出, 就唔會唔開心. 建議你帮你老公同小朋友建立關係, 佢自自然就會在意小朋友的大小事, 到事可能你會呷醋D小朋友跟佢唔跟你, 或佢理得太多..哈哈~
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

公爵府

引用:我家c6都係回家就對住部電腦,間中先會去下

原帖由 kklemon 於 16-04-22 發表
我家c6都係回家就對住部電腦,間中先會去下手做家務,但阿囡的功課及溫習就理都唔理,就算我加班遲咗返去,佢都 ...
女人就係太心軟,太盡責,事事都要諗

👆👆👆

冇錯,因為有我地,搞到啲男人咁廢……

wcpcelia    發表於 16-4-23 09:22

公爵府

引用:最重要係你自己心態, 你唔去計劃自己有幾多

原帖由 veroshea 於 16-04-22 發表
最重要係你自己心態, 你唔去計劃自己有幾多付出, 就唔會唔開心. 建議你帮你老公同小朋友建立關係, 佢自自 ...
不斷嘗試中,可惜阿女都係好唔跟佢,老公唔識站在小朋友立場,明白佢地有時犯錯係情有可原,一味淨係喪鬧,我係阿女都避開佢啦,有婉轉教老公點同小朋友相處,佢真係跟唔到,然後會話教小朋友我實冇你叻㗎 (我工作涉及教小朋友),老實講,c6仲難搞過我面對嘅家長,家長會專重我係professional,我講咩都肯跟住做,跟唔到只會講唔好意思………

水晶宮

慘!
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

扮病3、4日,等佢體驗下。。

不過,點解小朋友唔跟佢。。佢其實都好冇隱。。我覺得,小朋友同爸爸嘅關係,媽媽嘅中間角色好重要

我刻意令BB同爸爸關係好,令佢痴住爸爸,就會自由D

大宅

回覆:feifei_baby 的帖子

你C6咁既,奇怪?

水晶宮

男人就算幫手都好大機會做錯,因為都冇上心,自己拿拿臨做埋仲快

大宅

我覺得迫得自己太緊都唔係辦法
真係可以放手既就放下手比老公搞
即係唔需要太有要求既(佢肯做都讚下佢啦)

有啲野,教小朋友自己做
我小朋友k2就自己管理自己啲指甲,長就自己去剪
功課,真係要陪做嗎?陪到幾時? 2個都讀書時有冇咁多時間陪2個?
我無時間,所以n班開始功課自理,做完我望下就ok
我小朋友小學了,考試默書測驗都係自理
教書係老師既責任,唉…媽咪邊有咁多時間?

做媽媽真係唔易,加油

首頁

尾頁

跳至