論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

新請海外印印,話係Malaysia 做工人,又凑仔,又煮飯,講到自己乜都識。嚟到就話Malaysia 有两個工人,自己睇dogs, 2 sons 20 歲,又唔使煮飯,先生太太去restaurant食喎!而家係我煮俾佢食!每日都話好食,好食!
我屋企唔使凑细路,只係清潔,噚日同我講唔做,俾信我,3月初到,两個月未夠,話要change employer wor!
我話你可以聽,日走,佢話要做1個月。
agent 話工人講冇錢,我唔佢賠,但仲想賺多我1個月人工!兼俾時間佢揾工!

男爵府

回覆 細姐姐 的帖子

咩名啊? 等大家請人時, 留意吓....

子爵府

EKA - ROCxxxx, 1987, 10月

象牙宮

細姐姐 發表於 16-4-25 11:52
新請海外印印,話係Malaysia 做工人,又凑仔,又煮飯,講到自己乜都識。嚟到就話Malaysia 有两個工人,自 ...

Malaysia 有两個工人,自己睇dogs, 2 sons 20 歲,又唔使煮飯,先生太太去restaurant食喎!
星馬生活沒有 HK 富裕, 華人佢地好生活好慳家。
20歲沒需要照顧, 二夫妻出去食, 請工人 托?

工人 "沒誠信" 程度99%, 懶也是本性, 能做公主最好, 對不? 故意博炒又有机票。唔错架。
macau, 賭錢一樣, win 机會多还是少? 你自己都會知吧....。用你天生的理智, 智慧 來看工人真相的。
別埋藏自己思想。 多想. 少信任工人/ 其它人。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

我唔知佢係 "儍" 定"精", 佢有嘢食嗰陣就笑晒,又話亞媽係hospital, 要錢,要做工,唔走,第2日,又話唔要salary, 要走。

上星期換洗衣機,搬開舊機,地下,後面牆身,好汚糟,咪叫佢抹,佢求求其,話抹唔到,咪監督住佢抹,佢話太太冇鬧工人冇抹mer?
我話我可唔可以叫你每日搬開洗衣機抹?佢話唔明,

咁我信佢唔明,冇腦嘛!

我諗佢以為我針對佢,佢哋最鐘意話太太唔鍾意佢!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

其實点解咁多工人都係冇腦嘅呢?
我個又係咁…乜構造嘅呢!

首頁

尾頁

跳至