親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Book 了Aug 8天九洲,現在煩惱洒店應點book,是否應該out走熊本亞蘇行程?
高千穗是否今次地震所及範圍?有什麼意見可提供,仲唔book hotel驚太遅

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你邊個機場入先?
如果福岡入, 咁玩北九州, 佐賀, 長崎
如果南九州果邊入, 咁果邊暫時未有影響

侯爵府

夏天玩到顛

msquare 發表於 16-4-25 19:13
Book 了Aug 8天九洲,現在煩惱洒店應點book,是否應該out走熊本亞蘇行程?
高千穗是否今次地震所及範圍?有 ...
諗住照去熊本亞蘇,希望幫助下佢哋

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

shirleyng817 發表於 16-4-26 09:06
諗住照去熊本亞蘇,希望幫助下佢哋

但係去阿蘇要經熊本先去到,好多馬路都爛晒未咁快整好,你去咪阻住人地維修,又無野睇。我建議你改去北九州玩好過。

大宅

回覆:TMC3012 的帖子

我福岡入,一心主打福岡熊本亞蘇游布院。

佐賀長崎有乜啱小朋友玩?我見好多也是觀光

子爵府

回覆:Tabo63 的帖子

想請問福岡去由布院同別府既路ok嗎?

大宅

回覆:02413124 的帖子

I want to know too

侯爵府

高千穗峽離重災區南阿蘇20幾公里, 受到一些影響, 小部分地方封閉.

http://www.takachiho-kanko.info/news/detail.php?log=1460937667

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

msquare 發表於 16-4-25 19:13
高千穗是否今次地震所及範圍?有 ...
阿蘇唔好去住啦,熊本都仲可以諗下,高千穗而家有好多地方仲未開番,唔建議去,
集中北九州、長崎、佐賀啦。

先 plan 基本行程先訂酒店啦,
5 月會有一堆酒店放房,到時先訂都仲OK

大宅

回覆:shinku 的帖子

咁由布院呢?

別墅

shinku 發表於 16-4-27 09:21
阿蘇唔好去住啦,熊本都仲可以諗下,高千穗而家有好多地方仲未開番,唔建議去,
集中北九州、長崎、佐賀啦 ...

點解熊本仲可以諗?熊本不是損壞最嚴重嗎?

別墅

msquare 發表於 16-4-26 19:09

我都睇過D旅遊書,佐賀長崎那邊真係唔多景點吸引,我只想去長崎個企鵝水族館

寶石宮

msquare 發表於 16-4-26 19:09

我都係本身諗住玩熊本, 阿蘇.... 但而家改晒
佐賀唔怕遠少少, 可以去 肥前夢街道

寶石宮

msquare 發表於 16-4-27 23:37
咁由布院呢?
自駕? 搭車? 我見佢高速有部份係封左

寶石宮

lukeskywalker 發表於 16-4-28 14:36
我都睇過D旅遊書,佐賀長崎那邊真係唔多景點吸引,我只想去長崎個企鵝水族館
...
如果小朋友, 就真係唔太多野啱但普通觀光既話, 都OK既~

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

msquare 發表於 16-4-27 23:37
咁由布院呢?
去唔去其實好個人,我自己覺得OK,
不過會一直留意情況

珍珠宮

lukeskywalker 發表於 16-4-28 14:36
...
其實吸唔吸引好主觀啦,我個人覺得還好

珍珠宮

lukeskywalker 發表於 16-4-28 14:34
點解熊本仲可以諗?熊本不是損壞最嚴重嗎?
睇地區,去熊本主要都係熊本站個附近既景點,除左熊本城應該有排整之外,其他景點我相信到暑假應該無問題,
主要交通到個時都應該會開番,
除非係再有地震,但其實熊本唔會比其他日本地方危險,
成個日本都係地震帶,無人預計到下次再震係幾時同邊到,
所以我覺得熊本可以考慮,
睇你幾想去,同想去邊。

不過利申一下,
我自己都改左無去熊本,
因為本來我既行程係由別府,去阿蘇,再去高千穗,再去熊本,再去天草,再去長崎。
但因為取消左阿蘇同高千穗,交通變得非常唔順路,
然後本來阿蘇同高千穗個幾日就變成去佐賀個邊,
計過既話玩佐賀就唔夠時間玩熊本,
而且有一個行程係福岡一直想加但無時間,
不過咁改一改就可以就番加入呢個行程,
但就更無時間去熊本,
所以就放棄熊本,下次先連阿蘇同高千穗一齊玩。

男爵府

引用:Quote:lukeskywalker+發表於+16-4-28+14:34

原帖由 shinku 於 16-04-29 發表
睇地區,去熊本主要都係熊本站個附近既景點,除左熊本城應該有排整之外,其他景點我相信到暑假應該無問題, ...
我都認同妳所講,成個日本都是地震帶,跟本預計唔到下次震邊到,所以我都是以不變應萬變咁作少少改動福崗、別府之旅,如果到出發有危險,作最壞打算是取消

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

...
長崎個企鵝水族館

首頁

尾頁

跳至