婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說年年都係過左5月1日後個個星期日先去拜老爺,但年年4月尾都話就關清明啦…要呢兩日去拜,但個時兩個仔要返學冇計。
今年又嚟啦…星期六又講,死佬話星期二去拜山,要我請假,細仔返工要請假,大仔返夜間,可以早d去拜,但一點前要返青衣返工。
我同細仔唔理佢,傻的嗎? 請假拜山,仲要唔係返鄉下,係香港咋,我冇理佢。

真心講,99個個要返工,唔係話請假就一定得架,月尾我忙到暈架,死佬要孝順都要講道理,我唔會理你點孝順,唔好煩到我就得。
我大仔就慘,我提佢睇住時間。

行程如下
屯門去青衣接99,先去買衣紙同拜老爺食品,再去黃大仙接叔公老爺,先去柴灣,拜完先車我仔去青衣返工。唉…

我今次一定唔會妥協,有呢次就一定有下次,我想俾99知,我地個個要返工,唔係唔駛做,唔駛返工架。

大宅

育兒性格勳章

做咩要接送

伯爵府

引用:做咩要接送

原帖由 daisy999 於 16-04-26 發表
做咩要接送
叫叔公老爺可能年紀都大
接送老人家都正常既
不過拜山拜得咁趕不如再傾下個時間喇

男爵府

引用:Quote:原帖由 daisy999 於 16-04-26 發表做

原帖由 taiwoon 於 16-04-26 發表
叫叔公老爺可能年紀都大
接送老人家都正常既
不過拜山拜得咁趕不如再傾下個時間喇
係囉,拜到咁趕為咩呢?

伯爵府

renocheung 發表於 16-4-26 07:44
係囉,拜到咁趕為咩呢?

我地屋企年年都係閉左墓先拜
雖然老人家話唔好
不過無辨法家中老人家行上去唔方便
要等通返車再就大家時間
咪唯有大家張就下囉

男爵府

回覆:taiwoon 的帖子

其實我地都係等冇封路先去拜山,所以我唔鍾意今年話要平日去就要請假唔返工,等下唔得咩…咁之前咁多年又等

伯爵府

回覆樓主:

在生個啲唔理,死鬼果啲先咁緊張。有心日日都可以去喇!

公爵府

回覆:你有你孝順,我有我原則

叫長老坐的士去啦,接來接去.......

男爵府

引用:叫長老坐的士去啦,接來接去.......

原帖由 Bibibut 於 16-04-26 發表
叫長老坐的士去啦,接來接去.......
唔會啦…年年次次,都係接兩位老人家,青衣去柴灣,我99唔識去啦

男爵府

孝順吾通吾可以等多幾日架咩?搞到咁趕又辛苦個仔,都要搵食都要生活架嘛

男爵府

其實拜山呢樣嘢,有心日日都係好日

wcpcelia    發表於 16-4-26 11:28

公爵府

你的兒子已長大成人.仲使乜彩果D人呢 ? (以前仔女細就話要受氣JE ?)

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

如果係有心...幾時都可以去拜.....
仲咩要請假去拜???如果係我一定唔會理佢~~~~

大宅

點解唔簡日可以大家都放假既日子去呢

公爵府

如果年年都係5月1日之後, 但又年年4月尾要拜. 即係?? 最後是否年年都4月尾? 如果我知佢咁麻煩, 我會一早約定4月底前的放假日去.......主動出擊!

水晶宮

你唔想請假,就唔請假囉.話比C6&99知,公司忙,唔批假,無辦法去.咁樣講,就唔洗係C6面前話99揀D日子點點點唔好,避免衝突.
至於仔仔,佢地肯請假去,咪由得佢地囉.
反正大假都要用,用來自己去旅行又係用,用來瞓覺又係用,用來拜山都係用.人各有志嘛!
我D大假,都係用來陪屋企人做呢樣做果樣,我個人對於請假去拜山就無咩所謂.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

siutintin 發表於 16-4-26 09:50
點解唔簡日可以大家都放假既日子去呢

係囉,呢d係安排得差咋喎
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

我的育兒心得勳章

直接話請唔到假,如果99堅持,同佢講咁我地集體辭工囉!

男爵府

大仔無得ZZZ 就開工, 要小心, 畀我會叫返去ZZZ, 唔好去, 照起身開工,
孝順唔係死後先做

男爵府

係架,我99成日好似失憶咁架,同一個問題年年都發生,年年問。
年年4月尾就話要呢兩日去拜,年年得我老公彩佢,但我年年都唔會就佢
二十幾年,初二我返外家拜年,但年年都問我地初二返唔返,我都冇咁好氣理佢。
我唔會直接答我99,因佢唔係直接問我
有時唔可以同死佬硬講,要慢慢講,唔係就嘈架啦…傷感情同自己勞氣。
我兩個仔唔彩佢,老實講我唔可以出聲,因將心比己,都係孝順啫,佢地自己諗啦…
有大假唔係咁亂用囉,俾老細知會俾人小囉,咩佢地唔知你要返工咩…點解唔係假期去咩?
咁可以點答喎!

首頁

尾頁

跳至