親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

7月尾去布吉5日4夜, 4大3小 (5-9歲), 暫時PLANNING:
DAY 1, 夜機到, 住機場附近酒店
DAY 2, CHECK IN CGBR (住3晚), 係酒店玩, 食應該都係酒店或附近餐廳, 有無食肆推介?
DAY 3, 出島 (未知去珊瑚島, 皇帝島或蛋島) 有無提議? 晚餐應該會係芭東食
DAY 4, 騎大象, ATV, 晚餐未有PLANNING
DAY 5, 早上酒店玩水, 食埋LUNCH去機場.

大家比D提議我呀, 行程同飲食方面都可以架. 因為我感覺仲未好實在.

男爵府

應該係住3晚CENTARA GRAND WEST SANDS先岩

大宅

回覆:oktammy 的帖子

請問你坐邊間航空,機票貴嗎?

複式洋房

有沒一日係星期六或日,
4/6PM後有weekend market

水晶宮

引用:7月尾去布吉5日4夜,+4大3小+(5-9歲),++暫時

原帖由 oktammy 於 16-04-28 發表
7月尾去布吉5日4夜, 4大3小 (5-9歲), 暫時PLANNING:
DAY 2, CHECK IN CGBR ...
我都8月去,仲度緊行程

Centara我都會住2晚

男爵府

alisy 發表於 16-4-28 16:30
請問你坐邊間航空,機票貴嗎?
我坐AIRASIA, 機票貴呀, 3XXX, 因為我好遲先決定去布吉, 所以買唔到平機票.

男爵府

kafchan 發表於 16-4-28 20:15
有沒一日係星期六或日,
4/6PM後有weekend market
27-31/7, 有一日係星期六.
WEEKEND MARKET多唔多野睇? 食野定買手信?

大宅

引用:Quote:alisy+發表於+16-4-28+16:30+請問你

原帖由 oktammy 於 16-04-29 發表
我坐AIRASIA, 機票貴呀, 3XXX, 因為我好遲先決定去布吉, 所以買唔到平機票.
Air asia都 $3xxx一個?真係貴

我係8月頭去,布吉+曼谷,搭ek去再轉tg內陸機,2大2小總共$10000。

我都係諗住一日出島一日住atv, 其他都係係泳池游下水行下食下。

象牙宮

oktammy 發表於 16-4-29 12:27

好貴喎,呢個價我會坐泰航囉!時間好D!

象牙宮

回覆樓主:

我6月尾去!2個十幾歲初中生加2個超齡大細路,再加靚太2個
唔識plan,第一次去!初步都係出島,騎象,atv.仲有一日芭東行街,weekend market咁!去6日,坐泰航,仲有日留返黎hea下,訓飽D

象牙宮

chaichai28 發表於 16-4-29 12:38
Air asia都 $3xxx一個?真係貴

我係8月頭去,布吉+曼谷,搭ek去再轉tg內陸機,2大2小總共$10000 ...

ek係邊間呀?我坐泰航,我都plan緊行程,完全唔識plan

男爵府

oktammy 發表於 16-4-28 11:14
DAY 2, CHECK IN CGBR ...
你好,我22/8出發9日8夜,也是乘AirAsia,早買機票3大(小朋友13歲)包行李、劃位、訂餐3人合共HK$3,6xx。

還未訂酒店,打算頭3晚住機場附近,第4晚住比較便宜的酒店因為想包車1日去魚排食海鮮 (未去過,見之前有人提過打算找找看)、Lemongrass House買手信、布吉鎮逛逛,晚飯後才check in。之後4晚想住好一點。

之前去過蛋島和攀牙,今次不出島了。

大宅

引用:Quote:chaichai28+發表於+16-4-29+12:38+Ai

原帖由 無話可說 於 16-04-29 發表
ek係邊間呀?我坐泰航,我都plan緊行程,完全唔識plan
Ek係阿聯猶。

你會唔會自駕,我地會自駕

男爵府

oktammy 發表於 16-4-29 12:29
27-31/7, 有一日係星期六.
WEEKEND MARKET多唔多野睇? 食野定買手信?
布吉鎮weekend night market賣平價衣服和飾物的檔攤多,貨品大同小異。反而食檔部份比較有特色,見到炸昆蟲等本地特色食物。不過由於有上蓋,會比較熱。

象牙宮

chaichai28 發表於 16-4-29 14:07
Ek係阿聯猶。

你會唔會自駕,我地會自駕

未知呀!第一次去,仲煩惱緊去邊!我坐泰航,時間都唔錯,6月尾去

男爵府

今次會住3晚WEST SANDS, 唔係芭東個邊, 我宜家都諗緊點報出島同ATV, 你地知唔知呀?

男爵府

oktammy 發表於 16-4-30 09:43
今次會住3晚WEST SANDS, 唔係芭東個邊, 我宜家都諗緊點報出島同ATV, 你地知唔知呀? ...
布吉出島、ATV等報團,如貪方便,又接受一般質素但價錢比芭東貴的話,可以考慮Man哥。Facebxxk search "布X狂熱"。Email預訂,出島當天才付款。

男爵府

引用:Quote:oktammy+發表於+16-4-30+09:43+今次

原帖由 20080909 於 16-04-30 發表
布吉出島、ATV等報團,如貪方便,又接受一般質素但價錢比芭東貴的話,可以考慮Man哥。Facebxxk search "布X ...
有質數既有無介紹邊間比較好?

象牙宮

20080909 發表於 16-4-30 15:21
布吉出島、ATV等報團,如貪方便,又接受一般質素但價錢比芭東貴的話,可以考慮Man哥。Facebxxk search "布X ...

如果自己搵當地出島要去邊度搵?同埋出島當日貴重物品要點安排?當然我只會帶少量現金,但都要帶電話或者相機架!

男爵府

oktammy 發表於 16-4-30 15:23
有質數既有無介紹邊間比較好?
前年去蛋島經Man哥報,3人收費共約HK$8xx。其實酒店接送、快艇、行程等無論那裏報都差不多,主要分別在中午包餐質素。那次我們在島中央的餐廳吃,熱食一盆盆自助,但蒼蠅有我平生見過的總數量那麼多,我們也吃了一點點,味道不差。聽說有些團是派餐盒的。同船有香港、日本、東南亞、中國大陸等家庭,各人秩序良好。蛋島船程近,沙灘淺水區已有很多魚,有老幼是合適的,不過出海中心浮潛區其實沒有什麼看。比較好的浮潛地點要去遠一點的PP島、斯米蘭等,可惜7、8月風浪大不適宜前往(斯米蘭是不開放)。

去年攀牙遊是坐船不是快艇。攀牙遊不是浮潛(該區因地質水是混濁的)是乘皮艇看岩洞等。經過前年的經驗我想參加質素好一點的團,我的外籍老板極力推薦在這裏未有人提及過的Jxxx Gray's Sea Canoe,包酒店接送、船上飲品、午餐、下午茶、晚餐,3人收費約共HK$2,xxx。此團特點是中午出發晚上回程,英語導遊。同船外籍家庭居多,也有幾名中國大陸人(他們好像有自己的導遊同行)。行程內容在他們網頁介紹得很清楚。我自己非常滿意。

首頁

尾頁

跳至