跳至

首頁

尾頁

大宅

foggyao,如果你今胎夠奶,當然可以share俾大女飲啦。我都聽過BK mummy有咁經驗,但有時係個大B唔肯飲。

大宅

我都好想breast-feeding... 不過驚唔成功... 有啲咩依家可以預備定先呢?????

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 dorisfung 於 08-10-16 11:55 發表
tantanmama,關於泵奶schedule,我當時係咁:

7:30am:抱住BB埋身餵一邊,同時泵另一邊,餵飽BB之餘,泵出嚟母乳就雪入雪櫃儲起

10:00am:喺公司洗手間用手泵奶,大約10mins,目的喺話俾大腦聽,身體要造奶。由於唔可以太張揚,所以我 ...

dorisfung,
唔該晒你呀. 咁即係一日大概要喺office泵3次奶, 都幾忙喎. 見到你話要倒咗10:00果次奶, 我都覺得好可惜呀, 我諗我會自己飲番, 等下次可泵返多d. 我想買個小雪櫃(可放幾罐汽水果種)放喺自己個位,泵完奶就放入私家雪櫃, 放工帶走. 唔知可唔可行呢?
我仲想問, 泵出黎嘅奶係咪要儲入即棄奶袋?可唔可以泵入奶樽再雪住佢?

大宅

tantanmama,買小雪櫃可行呀!我個時都有咁諗過,不過老闆唔俾呀,佢驚我個雪櫃仔會搞到office燒fuse呀!

泵出嚟奶,可以放入儲奶袋或者奶樽。你去買奶泵時,就會知道應該配乜嘢配件。

大宅

QRB,產前無乜嘢特別可以預備,最緊要就係增加對母乳認識。你可以參加母乳講座或者工作坊,對我嚟講好有幫助。

你都未試,唔好驚定先,你要知道餵母乳係上天給予母親天賦能力,所以其實唔係咁難。

不過我認同,現代母親餵母乳係會遇到好多障礙,例如要返工、奶粉出現、身邊人缺乏對母乳認識等,其實都會加重人奶媽媽壓力。

我哋最緊要放鬆心情,盡力去餵,就算最終因為各種外在因素餵唔到,都唔好唔開心,如果唔係好易產後抑鬱!

[ 本文章最後由 dorisfung 於 08-10-16 15:53 編輯 ]

子爵府

爸B勳章

小千︰

唔好意思,而家先得閒上網,
呢排成日比老公話我掛上網,
所以趁日頭有時間先上。

起初都有d怕小產架,
但係其實大仔而家都係起身同訓覺先食,
即係1日兩次,而且限佢食5分鐘、3分鐘,或者數10下咁,
個子宮唔會咁大反應,就唔會小產。
除非大仔係幾個月大b,一定要一日食好多次,
每次又好多,咁先至會有影響。

咁而家細b陀緊6個幾月,
大仔都無食啦,咁應該都無影響既。
因為佢食時,我個乳頭比較敏感,有小小痛,
我叫佢不如唔好食啦,您都做哥哥,大個月唔使食啦。
咁佢上個月開始就無食lu。
不過佢就成日都會鍾意攬實我,
好似以前餵奶咁,我攬實佢一樣。

Sandy

原文章由 小千 於 08-10-14 23:24 發表

你好叻呀~ 可以餵到3歲幾…
但宜家你胎住bb都餵到上個月先停,怕唔怕嫁? 聽講可能會早產架噃...
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

子爵府

爸B勳章

榛子果仁,

唔好意思,而家先覆。

原文章由 榛子果仁 於 08-10-15 16:19 發表
Sandy.

你埋身餵定係用電泵, 用邊隻牌子同型號. 分享多d呀, 因為見到你好成功呀!

我用的奶泵是medela,無乜試其他,應該幾好。
因為辭左份工,成日可以對住bb,咁我可以埋身餵。
但係初初都會因為要外出(自己出去或是和bb出去),
我就會事先pump定,但係發覺自己pump的效果無咁好,
奶量較少,但個胸仍然好脹,(心急、有壓力都難pump的)。
咁我咪多數改為埋身餵。

好羨慕你能辭工, 我做幼兒教育架, 自己照顧係perfect. 好彩我爸媽都幫我照顧, 希望雖然唔能夠做全職媽咪, 但都放工就陪bb玩, 令到 ...

其實自己有bb時,和先生商量,希望可以自己揍。
不過期間(bb4個月大)也發生一些事情(經濟問題),
想即刻返出來工作,結果和先生再商量,
都係希望捱到就捱,
咁就捱到而家啦。

自己照顧bb,要好懂得處理自己情緒問題,
因為bb會被我直接影響佢。
其實,都唔容易,老實講,我都會揍bb揍到發脾氣架……
但係bb仍然都好愛我、好接納我。
我成日以為自己放棄份工揍bb,我好偉大、我好愛佢,
但係見佢比我鬧完,佢都係咁錫我,
其實我覺得佢對我的愛仲單純過我對佢的愛。

有時自己都覺得好內疚!

所以我決定,唔做一個普通的全職媽媽,
要做一個真正愛護子女的全職媽媽。

My child, you hold the whole of my heart in your small hands

子爵府

爸B勳章

tantanmama,

我第一胎都係開刀既,無乜點補。
最主要係休息、飲多d水。
您可以食多d同豆有關的東西,容易上奶。
放鬆心情,就做得到了。

至於pump奶,應該同餵奶時間表一樣,
如果埋身餵是3個鐘一次,咁pump奶都一樣。
每次一邊pump15-20分鐘左右。

如果儲奶1-2就飲,就可以放在下格(不是門的一邊),

如果2天以上才飲,就要放在冰格(不是門的一邊)。
要飲的前一晚,把冰奶放回下格開始溶。

原文章由 tantanmama 於 08-10-15 18:06 發表
SandyCPS & dorisfung真係勁呀, 可以餵到咁耐.
因為我會開刀生, 所以坐月頭半個月都唔可以大補, 有D擔心期間已經繼奶冇得俾BB食. 陪月走咗後, 我又驚自己湊BB時搞唔掂, 照顧得個B又照顧唔到自己補身谷奶. 不過有咁 ...

子爵府

爸B勳章

kitwongoy,

只要堅持下去,您都得架!
努力啊!

原文章由 kitwongoy 於 08-10-15 17:43 發表
SandyCPS & dorisfung,

你哋好勁呀可以餵到咁耐,我如果可以餵到半年已經好心滿意足啦!

子爵府

爸B勳章

JWCBB,

原文章由 JWCBB 於 08-10-15 19:32 發表
SandyCPS & dorisfung,
你地好掂呀, 可以餵到咁耐人奶, 我d朋友成日話要返工, 餵唔到, 其實只要你肯做, 一定有法子的~

我非常認同您的講法,只要您肯,一定可以做得到!

我今次係第一胎, 未發生毒奶粉之前, 一早巳決定餵人奶, 但因為開刀, 都有d擔心早期唔能餵人奶, ...

起初出街時我都怕走光、唔方便,就pump出街用spoon餵,
但係咁樣,我返到屋企又會超谷奶,
咁咪直情同佢出街都唔理咁多,埋身餵。

唔使又雪、又暖返,其實姑娘話咁樣程序都少左d抗體架。
我出街就會用育嬰室、公眾場所就用披肩,
習慣左就無乜野,而老公好支持,
搭巴士時幫我用佢強大的臂彎幫我遮住忝。

子爵府

爸B勳章

要倒咗10:00果次奶, 我都覺得好可惜呀, 我諗我會自己飲番,

tantanmama,
其實我自己都試過d雪奶,味道好騷。
如果即pump即飲的,就應該無咁騷,仲好清甜忝!

原文章由 tantanmama 於 08-10-16 14:43 發表

dorisfung,
唔該晒你呀. 咁即係一日大概要喺office泵3次奶, 都幾忙喎. 見到你話要倒咗10:00果次奶, 我都覺得好可惜呀, 我諗我會自己飲番, 等下次可泵返多d. 我想買個小雪櫃(可放幾罐汽水果種)放喺自己個 ...

[ 本文章最後由 SandyCPS 於 08-10-17 15:56 編輯 ]

大宅

我都試過自己即刻流出嚟母乳,味道淡淡,真係好清甜。

雪過冰奶真係好騷,不過好神奇,BB又肯飲,可能佢哋知道只要係媽媽奶,就一定係筍嘢

原文章由 SandyCPS 於 08-10-17 15:54 發表
要倒咗10:00果次奶, 我都覺得好可惜呀, 我諗我會自己飲番,

tantanmama,
其實我自己都試過d雪奶,味道好騷。
如果即pump即飲的,就應該無咁騷,仲好清甜忝!

...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

原文章由 SandyCPS 於 08-10-17 15:19 發表
小千︰

...咁佢上個月開始就無食lu。
不過佢就成日都會鍾意攬實我,
好似以前餵奶咁,我攬實佢一樣。

Hi Sandy,
我好羨慕你呀.....大B鐘意攬著你,我覺得好sweet嫁~
佢一定好錫你呢~
有時我都好懷念餵大B果時感覺,真係好warm嫁…
希望今次都成功啦...
其實我都有d擔心今胎會比上一胎冇咁有恆心,因為今次有大B一齊,我怕因為餵小B而會不知不覺間忽略左大B....
真係唔知點算....

大宅

全泵得唔得?

其實用全泵方式餵有咩唔好?因為埋身餵唔知佢食咗幾多呀???
我既目標係餵到九個月先食大仔奶粉!!!
Are you living your dream?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

Hi Claire,

因為用全泵方式餵,始終冇埋身餵咁容易刺激奶量,而且埋身餵係最簡單直接,同最方便,又可以比到BB有安全感。

所以如果真係想用泵既方式餵BB,最好都可以盡量抽一點點時間埋身餵,咁都可以keep到一定既奶量,不過真係要花多d時間餵多d。

如果真係想知佢食左幾多,可以用一個方法作參考:

因為我地埋身餵係會用時間作計算,如果要想知佢大既食左幾多,可以先記下BB吃奶所需的時間,再嘗試用奶泵用相同的時間泵奶,那就可以大概知道BB每次所吃的份量有多少了。

[ 本文章最後由 小千 於 08-10-18 11:54 編輯 ]

子爵府

爸B勳章

小千︰

係呀!當自己好輕鬆,好涼爽時,會好warm。
老公都提醒我,其實囝囝係好掛住同我攬住食奶的親密感,
佢又sweet,我又sweet。

不過最近好熱,有時又好趕,
成日要攬住,就覺得好熱,
自己不知不覺會好忟,
其實有時都會好內疚,
所以我都會錫番佢。

唔知到時第二胎出世後,
如果佢見到bb食奶時佢又想食的話,
我都會考慮比佢痴一痴,
唔知咁樣會唔會算係縱壞佢,令佢倒退。
因為我成日想像,兩個一齊食,
其實都好warm好攪笑。

Sandy

原文章由 小千 於 08-10-18 00:38 發表

Hi Sandy,
我好羨慕你呀.....大B鐘意攬著你,我覺得好sweet嫁~
佢一定好錫你呢~
有時我都好懷念餵大B果時感覺,真係好warm嫁…
希望今次都成功啦...
其實我都有d擔心今胎會比上一胎冇咁有恆心,因為今次有大B一 ...

子爵府

爸B勳章

Claire,

姑娘解釋過,點解埋身餵好過泵︰

1. 易上奶。
埋身餵,bb吸吮是「吮」,大腦收到,更易上奶;而「泵」是相反原理,是把奶「且」出來,所以無咁易。以我自己為例,我試過最少只泵到1-2安(多數都係咁上下),最多5-6安。我都會以為自己無奶(當時bb3-4個月啦),即刻走出健康院問姑娘,姑娘教我泵,結果泵到3-4安,佢話可能之前自己緊張,便泵唔到,放鬆會好d。而且叫我,如果可以的話,埋身餵是最好的。因為埋身餵會上奶d。

2. 抗體全收。
保持人奶獨有而奶粉無的「抗體」。點解餵人奶健康過奶粉,因為人奶有「抗體」而世界上無一隻奶粉係有「抗體」。
醫院姑娘話(生完bb頭1-2日),泵出來的奶,有些抗體會留在瓶裏,而雪完之後又少d抗體,到要餵bb時加熱又會少d抗體,咁樣一來一回,不如埋身埋,抗體全收。

3. 親密關係。
鼓勵人們餵人奶,除左健康理由,更大的理由是親子關係。相信世界上再無一種母子親密關係可以親密過佢直接吸吮您的乳房。這是我囝囝仍然相成日貼著我的原因,雖然他已經無食啦。
加上,泵完都倦啦,好多人會爭住幫您餵,咁自然就會少左同媽媽的親密關係啦。叻的bb,6個月倒識自己拿奶樽,都唔使要您啦…

4. 愈長愈好。
世界衛生組織一再強調,鼓勵首6個月是純母乳,然後加固體食物,而且繼續餵母乳直以2歲或以上,甚至是自然離乳。

所以我自己的目標都是餵到至少2歲,
我記得差不多2歲時,我才開始給他試飲奶粉、鮮奶等,
結果我成功了,囝囝3歲5個月才開始無食人奶。

Sandy

以下是我餵到囝囝1歲的分享,寫了頭一年的心路歷程,希望能與大家分享,沒有人可以很容易地過,但只要堅持下去,為著bb的將來與健康,要乘風破浪的前進,才是媽媽的責任。

http://www.babyhome.com.tw/calendar/0,o1de,mid1193794,cid19710109.htm

原文章由 Claire_621 於 08-10-18 08:27 發表
其實用全泵方式餵有咩唔好?因為埋身餵唔知佢食咗幾多呀???
我既目標係餵到九個月先食大仔奶粉!!!

[ 本文章最後由 SandyCPS 於 08-10-19 23:38 編輯 ]

別墅

原文章由 dorisfung 於 08-10-16 11:21 發表
好開心見到你哋咁有決心餵人奶,將最好既俾BB,我真係好希望餵母乳可以愈來愈普及。

呢個網我之前喺第二個topic度post過,喺度再post一次先,裏面有好多母乳資料:
http://www.cheu.gov.hk/miniweb/BreastFeeding/v_opening.h ...

doris, 你寫得好好呀, 我睇得好感動.... 同埋俾到信心我, 覺得自己都應該做到.

雖然有好多人都同我講餵母乳好難, 好辛苦, 不過為左bb好, 自己又可以收身快d, 我都決定試下. :)

大宅

畀面勳章

我想問: 如果我生完之後要返工, 咁只係早上同夜晚餵人奶, 我返工嗰段時間bb要食奶粉, 咁我會唔會唔上奶gar~~ 又或者返工期間會唔會漏奶gar??

子爵府

爸B勳章

原文章由 TobyChung 於 08-11-26 15:07 發表
我想問: 如果我生完之後要返工, 咁只係早上同夜晚餵人奶, 我返工嗰段時間bb要食奶粉, 咁我會唔會唔上奶gar~~ 又或者返工期間會唔會漏奶gar??

Toby,

您產後放假都會有1個至個半月啦,到時您每天候埋身餵人奶,咁就會上奶的了。

如果到您返工後,最好當然係返工時泵奶啦。如果返工時唔泵奶,頭幾日會谷奶漏奶,您會好痛好辛苦。

不過一個星期後,個腦習慣了您返工時唔需要供應奶,而您要keep住放工後即刻埋身餵bb,咁個腦亦都會習慣在這時段製造人奶,可以比bb食。

首頁

尾頁

跳至